AB İle Gümrük Birliği Avantajı Sona Eriyor


Asya ürünleri, AB ile Türkiye’ye gümrüksüz girecek. Hem Türkiye’nin avantajı bitecek hem de bu mallarla içeride rekabet etmek zorunda kalınacak.
    
Küresel ticarette rekabet gücü azalmaya başlayan AB, ekonomik büyüme için bir yandan hammadde ve enerji kaynaklarına erişimin yollarını arıyor, bir yandan da şirketlerinin önüne konan bariyerleri kaldırmak için planlar yapıyor. AB, bu amaçla gelecek 10 yıllık ticari hedeflerini açıkladı. Buna göre AB, başta Çin ile Rusya olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle ticari bağları geliştirecek ve birçok Asya ülkesiyle serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanacak.

Ancak bu anlaşmalar, Avrupa ile Asya arasında köprü görevi üstlendiği söylenen Türkiye’nin aleyhine olacak. Uzmanlara göre, AB’nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı STA’lar, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden (GB) elde ettiği avantajları yitirmesi ve GB’nin işlevini kaybetmesi anlamına geliyor. Çünkü Asya malları da AB’ye gümrüksüz girebilecek.

Ayrıca AB ile anlaşması olduğu için Türkiye de bu ürünlere gümrük uygulamayacak. Böylece ucuz Asya malları ile içeride de rekabet edilmek zorunda kalınacak. Tekstilciler ve makineciler bu durumun sıkıntı yaratacağını, otomotivciler bir şey olmayacağını, elektronikçiler ise avantaj bile yakalayabileceklerini söylüyor.


DİĞER HABERLER
Dış ticaret rakamları açıklandı
28 Ekim 2010. 07:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x