Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 3. Toplantısı


 

page

 

 

Başbakan Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Yanukoviç ile baş başa ve heyetler arasında çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, görüşmelerin ardından Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinin 3. Toplantısı’nı icra ettiklerini söyledi.

 

Ukrayna’nın Karadeniz’de Türkiye’nin kıyıdaş ve komşusu, dost bir devlet olduğunu ve 21 yıl önce başlayan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin üst düzey ziyaretlerle her geçen gün güçlenerek ve artarak devam ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, “İki ülke arasında mükemmel bir stratejik ortaklığa dayanan güç birliğine sahibiz” ifadesini kullandı.

 

Erdoğan, 2011 yılındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının ardından ikili ilişkilerde önemli bir artış sağlandığına işaret ederek, iki ülkenin toplamda oluşturduğu yaklaşık 120 milyon nüfusun dev bir pazar olduğunu, ülkeler arasında malların, sermayenin ve kişilerin serbest dolaşımını sağlayarak büyük bir refah alanı oluşturmayı ve bu zenginliğin Karadeniz havzasında barış ve istikrara katkıda bulunmasını istediklerini kaydetti.

 

Türkiye ve Ukrayna arasında geçen yıl yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasıyla muafiyetin 30 günden 60 güne çıkartıldığını anımsatan Başbakan Erdoğan, bu anlaşmanın her iki ülke halkları tarafından da memnuniyetle karşılandığını söyledi.

 

Görüşmelerde ortak bir hedef belirlediklerine işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu da serbest ticeret anlaşması hedefidir. Bunu gerçekleştirmemiz halinde de 2015 sonuna kadar 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşabiliriz. 2012 sonu itibariyle 6,2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahiptik. Şu anda serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili atılacak adımlar 2015 yılı sonuna kadar böyle bir sıçramayı getirebilir.Türkiye ve Ukrayna’yı birbirine yakınlaştıran önemli bazı unsurlar var. Bunlardan biri de Stalin döneminde Kırım’dan diğer Sovyet cumhuriyetlerine zorla göç ettirilen Kırım Tatarlarının ata yurtlarına geri dönüş sürecindeki işbirliğidir. Bugün de değerli dostumla bunları aramızda görüştük. Öncelikle şunu açıkça ifade etmek isterim: Ukrayna’nın tarihi bir haksızlığın düzeltilmesindeki iyi niyetli ve yapıcı çabalarını Türkiye olarak biz takdirle karşılıyoruz. Kırım Tatarları iki ülke arasında bir dostluk köprüsü olmuştur, işbirliği alanı olmuştur, bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir.”

 

DİĞER HABERLER
Yumurta üreticisinin hükümetten 3 talebi var

Başbakan Erdoğan, Ukrayna’nın tüm komşularıyla iyi ilişkilere dayalı, blok dışı ve çok boyutlu dış politikasını demokratik ve müreffeh ülkeler topluluğuna katılmakta kaydettiği aşamaları Türkiye olarak memnuniyetle takip ettiklerini belirterek, “O anlayış çerçevesinde 28-29 Kasım 2013’te Vilnius’ta düzenlenecek Avrupa Birliği Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalaması amacıyla sürdürdüğü kapsamlı reform çalışmalarını da destekliyoruz” diye konuştu.

 

Ukrayna ve Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin yanında ulaştırma, ağırlıklı olarak enerji, savunma sanayi alanları, kültür ve eğitim konularındaki işbirliği imkanlarını görüşmelerde ele aldıklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, bugün 8 maddelik bir anlaşma paketini imzaladıklarını söyledi.

 

Görüşmelerde iki ülkenin bölgesel ve uluslararası meselelere bakış açılarının önemli ölçüde örtüştüğüne de memnuniyetle şahit olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’na heyetiyle katılımından dolayı Yanukoviç’e teşekkürlerini sundu.

 

Erdoğan ve Yanukoviç, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Ukraynalı bir gazetecinin, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın planlanan şekilde sonuçlanıp sonuçlanmadığı sorusuna Başbakan Erdoğan, şöyle yanıt verdi: “Çok farklı alanlarda ikili ve heyetler arası görüşmeyi yaptık. Aslında biz, adeta iki eş başkanlı bir bakanlar kurulu topladık bugün. Bakanlarımız kendi aralarında görüşmelerini yaptılar. Şu ana kadar olan ikili durumu gözden geçirirken, geleceğe yönelik planlamalarını yaptılar. Bildiğiniz gibi bunun sekretaryası Dışişleri Bakanlığımız tarafından yürütülecek ama bir de bunun yanında ayrıca karma ekonomik komisyon ile alakalı olarak gerek Sayın Borkoviç gerekse Babacan onlar da bu süreci ayrıca takip edecekler. Karadeniz’deki iki kıyıdaş ülke olarak birçok değişik alanlardaki çalışmalarımızı çok daha farklı şekilde geleceğe taşıyacağız. Temennim odur ki 2015 sonunda 20 milyar doları yakalamış olalım. Ekonomik boyutun yanında eğitim de kültür de turizm de önemli adımlar bunları da atıyoruz, atacağız.”

 

DİĞER HABERLER
  Elazığ'da patlama

Türkiye ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşmalar

 

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 3. Toplantısı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısı öncesinde, “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile “Naftogaz Ukrayna” Ulusal Anonim Şirketi Arasında Gizli Bilgilerin ve Ticari Sırların Karşılıklı Korunması Anlaşması”, “Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile “Naftogaz Ukrayna” Ulusal Anonim Şirketi İşbirliği Zaptı”, “Türk Rekabet Kurumu ile Ukrayna Antimonopol Komitesi Arasında Rekabet Konusunda İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti Arasında 2013-2015 Yıllarına İlişkin Eğitim Alanında Uygulama Programı”, “Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanlığı Arasında Enerji Alanında İşbirliği Ortak Açıklaması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti Arasında Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyet ile Ukrayna Arasında İkili İlişkilerin Geliştirilmesine Yönelik Eylem Planı (2014-2015)” anlaşmaları ilgili bakanlar ve kuruluş temsilcileri tarafından imzalandı.

“Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna Arasında 9 Ekim 2013 Tarihinde düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Üçüncü Toplantısı Sonuçlarına İlişkin Açıklama” ise Başbakan Erdoğan ve Yanukoviç tarafından imzalandı.


9 Ekim 2013. 21:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x