Ergene Nehri’ndeki kirlilik Korkutuyor


Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Saros Körfezi’nde denize dökülen Ergene Nehri’ndeki kirliliğinin uluslararası bir sorun haline geldiğine dikkati çekerek, siyasi iradenin bir an önce harekete geçmesini istedi.
 
İşbilen, nehrin ağır sanayi atıkları ile adeta zehirlendiğini ifade etti. İşbilen, şöyle konuştu: “Uzunköprü’de insanlar zehir soluyor. Uzunköprü’nün toprakları ekilemiyor. Çok zararımız var. Biz burada hayatımızı kaybediyoruz. Sadece insanları değil, bitki örtüsü ve hayvanları da yitiriyoruz. Böyle bir fasit daire var. Bitkiler zehiri alıyor, hayvanlar da bitkileri yiyor. İnsanlar da hayvanları tüketiyorlar ve içimize aldığımız zehirle vücutlarımız zehir doluyor. Kanser vakalarımız çok fazla, gençlerimizi kaybediyoruz. Çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.” Uzunköprü’nün bu olaya ‘dur’ deme zamanının geldiğini dile getiren İşbilen, halkın desteği ile yetkililere seslerini duyurmaya çalışacaklarını söyledi. İşbilen, “Bir an önce siyasi iradenin olaya el koyması gerekmektedir. Balıklar yaşamıyor. Uzunköprülülerin yüzmeyi öğrendikleri yer Ergene idi. Balık tutardık kıyısında. Ancak bunların hiçbirine rastlayamıyoruz artık.” dedi. İşbilen, kirliliğin neden kaynaklandığının belirlendiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Ergene’ye dökülen bazı belediyelerin atıkları da var. Ancak suyu analiz ettiğimiz takdirde ağır metallerin mi, yoksa evsel atıkların mı Ergene’de hangi oranda olduğunu görüyoruz. Ergene Nehri yüzde 70-80 sanayi atıklarıyla kaplı. Çok enteresandır; Meriç ilçesini geçtikten sonra Adasarhanlı köyü civarında Meriç Nehri’ne katılıyor Ergene Nehri. Türk-Yunan ortak sınırını oluşturarak İpsala ve Enez sınırlarının devamı ile Saros Körfezin’de denize dökülüyor. Dolayısıyla da uluslararası bir sorun haline gelmiş durumda. Kesinlikle üstüne gidilmesi lazım.”

DİĞER HABERLER
Koreli 'Ayla'dan gazi babasına ziyaret

1 Kasım 2010. 10:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x