Vural Görener ‘Devlet Gerekli Önlemleri Alırsa 5 Yılda Kırmızı Et İhraç Edebiliriz”


Kırmızı et krizi ile ilgili olarak düşüncelerini açıklayan  Banvit kurucusu ve onursal başkanı Vural Görener, kanatlı sektörü ve kırmızı et konularında yaşanılan sorun ve sıkıntıları dile getirerek önemli noktalara değindi.

Devletin kaynaklarının kıt olması nedeniyle sektöre gerekli desteği tam olarak sağlayamadığına dikkati çeken Görener, kanatlı sektörünün özeleştirisini de yaparken şunları söyledi:

“ Tavukçuluk Sektörünün önemli birçok konusunun ilgililer tarafından gözardı edildiğine şahit oluyoruz.Örneğin, Beyaz Et Sanayicileri Birliği (Besd-Bir)’in şimdiye dek sektöre ait bir tahlil laboratuvarı kurması gerekirdi. İstanbul gibi 15 milyonluk bir metropole kurulacak bu laboratuvar, sektörün imajını da düzeltirdi.Ama nedense bugüne dek bu gerçekleştirilemedi.”

Günümüzde kırmızı et fiyatlarının pahalı olduğu konusunda ülkemizde kopartılan yaygarayı doğru bulmadığını vurgulayan Vural Görener, şu değerlendirmede bulundu:

“ Almanya ve Hollanda ile Türkiye’de ki et fiyatlarını kıyaslamak yanlıştır. Ülkemizde, bu konudaki kıyaslama et fiyatları ile diğer gıda maddeleri arasında yapılmalıdır. Tüm dünya da refah düzeyinde görülen artışa paralel olarak yavaş yavaş kırmızı ete de talep arttı. Ülkemizde de aynı durum söz konusudur. Eski yıllarda kırmızı et genellikle güneydoğu ve doğuda üretilirdi. Ancak, terör nedeniyle mezraların boşaltılması, bu konuda sıkıntı yarattı. Talep artarken, arz edilen miktar azaldı. Oysa devlet, gerekli önlemleri alırsa Türkiye değil kırmızı et ihtiyacı yaşamak, 5 yıl sonra kırmızı et ihraç edecek düzeye gelebilir. Türkiye’de, 50-60 yıldır şap hastalığı var, bu hastalık, sığırın verimini yüzde 20, hatta daha fazla düşürüyor. Üstelik ülkemizde, 50 yıldır yalnızca şap hastalığı, şap virüsü ile mücadele ettiği öne sürülen bir ŞAP ENSTİTÜSÜ bulunuyor. Devlet, 50 yıldır. Bu enstitüye para akıtıyor. Hatta enstitüye Avrupa’dan hibe yardımlar da geliyor .Ama buna karşılık Türkiye’de şap hastalığı azalmıyor, artıyor. Edirne’den Kars’a, şap hastalığı görülmeyen köy yok. Böyle iş olur mu? Politikacılar ise hiçbir zaman kabahati üzerlerine almıyorlar. 50 yıldır sorunlar hep halının altına süpürülüyor. Kısacası halen ülkemizde kilosu 30-35 liraya satılan şaplı et yeniyor. Bu kafayla kırmızı et fiyatı düşmez.”

DİĞER HABERLER
Yumurta Üretimi Artmaya Devam Ediyor

Banvit’in, 1985 yılında etlik piliç üretimine başladığı dönemlerde ki ülkemizde kişi başına yıllık piliç eti tüketiminin 1 kilogram iken, şimdi 19 kilograma yükseldiğine dikkati çeken Vural Görener, “ Bu korkunç büyüme, Türk sanayisinin başarısıdır. Dünyanın en sağlıklı, ve en lezzetli piliç eti, şu anda Türkiye de üretilmektedir” diye konuştu.


12 Kasım 2010. 18:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Dr.Ayşe GÜN
13 yıl önce

selamlar Vural bey yazınızı okudum gerçekleri yazmışsınız.İthal et daha karlı olduğundan büyük şirketlerin işine geliyor,devlet hayvancılık politikasını yeniden objektif bir şekilde ele alırsa dediğiniz gibi kırmızı et sorunu ortadan kalkar.
yazılarınıza devam edin organic group olarak sizi destekliyoruz.İyi çalışmalar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x