Putin ile pazarlık iddiası: “Esad’a desteği çekin, petrol fiyatını yükseltelim”


4023248554

 

 

 

New York Times gazetesi dün çok tartışılacak bir iddiayı ortaya attı. Gazete, ismini açıklamadığı Suudi Arabistan ve ABD yetkililerine dayandırarak verdiği haberde, Suudi yönetiminin  Suriye lider Beşar Esad’tan desteğini çekmesi karşılığında Rusya’ya “petrol fiyatını yükseltme” teklifi götürdüğü belirtildi.

 

Suudi yetkililerin bu konuyu son birkaç aydır  Başkan Putin’e ilettikleri, iki ülke yetkililerinin görüşmelerinde ele alındığı iddia edildi.

 

Buna göre, OPEC içinde en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan, iktidardan uzaklaşması için çaba gösterdiği Esad’dan Rusya’nın desteğini çekmesi halinde üretimi kısarak petrol fiyatlarını yükseltmeyi vaat ediyor.  Bir Suudi diplomat, “Karar Putin’in elinde” dedi.

 

Rus ve Suudi resmi kaynaklarından iddialarla ilgili olarak henüz bir açıklama gelmedi.

 

Moskova’da kasım ayında Suudi Prensi Saud el Faysal ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, uluslararası politikanın petrol fiyatlarıyla karıştırılmamasını istemiş ve “Bizce petrol fiyatını arz talep piyasası belirlemeli” demişti.

 

Bütçe açığı vermemek için 100 dolarlık petrol fiyatına ihtiyaç duyan Suudi Arabistan, 2015’te ortalama 55 dolarlık fiyatla 39 milyar dolar açık vermeye hazırlanıyor. Ancak Suudiler, Pazar paylarını yitirmemek için düşük fiyata katlanırken şimdilik 733 milyar dolarlık rezervlerine güveniyor.

DİĞER HABERLER
İVHO Duyurusu

 

www.turkrus.com/

 

 


4 Şubat 2015. 17:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x