GAP’ta 800 Bin Kişilik İstihdam Doğuyor….


Güneydoğu’da yapılan yatırımlar bölgedeki göçü yüzde 80 oranında azalttı. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, yapılan yatırımlarla birlikte, 2-3 yıl içinde tersine göçün de başlayabileceğini söyledi. GAP Eylem Planı’nda önceliğin sulama yatırımları olduğunu belirten Karahocagil, sulamaya açılan her bir hektarlık alanın iki kişiye istihdam ortamı oluşturduğunu kaydetti.
 
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP’ta 800 bin kişiye istihdam imkânı doğduğunu açıkladı. Bir hektar arazinin sulanmaya açılmasıyla iki kişiye istihdam alanının açıldığını hesapladıklarını kaydeden Karahocagil, “Sulama alanlarının açılmasıyla geriye göçün de başlayacağına inanıyoruz. Şu anda yapılan yatırımlar, doğacak istihdam ihtiyacı, belki önümüzdeki 2-3 yıl içinde tersine göçün de başlayacağına işaret ediyor. Çünkü bu istihdamı bölgenin karşılama ihtimali de yok. Bilimsel olarak 1 hektarlık sulama 2 kişilik istihdam oluşturuyor. Biz biraz karamsar olup 1,6’yı esas alarak hesaplama yaptık. 800 bin hektar alan, bunun 2-3 yıl içinde 400 bin hektarını hayata geçirsek, yine 800 bin kişiye falan ihtiyacımız var. Bu istihdam ihtiyacı hem buradaki göçü engelleyecek hem de dışarıdan geriye dönüşleri de zorlayacak.” dedi.

Sadrettin Karahocagil, Şanlıurfa Dedeman Otel’de yaptığı basın toplantısında GAP Eylem Planı’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2012 yılı sonu itibarıyla hem sulama hedeflerinin tamamının hem de bölgede yeni bir altyapının tamamlanacağını açıklayan Karahocagil, sulama yatırımlarındaki artışla birlikte tersine göçün başlayacağını vurguladı. Proje çerçevesinde; 2009 yılında 1 milyon 200 bin, 2010 yılı içinde tamamlanacak 800 bin metrekare toplulaştırmayla birlikte 2 milyon metrekare alana ulaşılacağını vurgulayan Karahocagil, böylece sulamayla birlikte bölge tarımında verimliliğin daha da artacağını söyledi. Bölgedeki ana arterlerin tamamının duble yollara çevrildiğini söyleyen GAP Başkanı, ayrıca Habur yolu için otoyol projesi hazırlandığını da dile getirdi.

DİĞER HABERLER
“Bakırçay Tarım Ve Hayvancılık Zirvesi”

HUZUR ORTAMI SANAYİYİ COŞTURDU

GAP Eylem Planı içinde çiftçilerin eğitimi için 30 milyon lira kaynak ayrıldığına işaret eden Karahocagil, bölge çiftçisine eğitim programı kapsamında sulama teknikleri ve değişen ürün desenlerine uyumlu eğitimlerin verileceğini aktardı. Bölgede gıda kümeleme projesiyle GAP ürünlerinin markalaşacağını ifade eden Karahocagil, böylece yöreye has ürünlerin pazarlamasına katkı sağlayacağını belirtti. Sadrettin Karahocagil, küresel kriz nedeniyle GAP eylem planına dönük doğrudan yabancı yatırımların yetersiz kalmasından dert yanarken, bununla birlikte Avrupa’dan İtalyan ve İspanyol, Ortadoğu’dan Bahreyn, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ile çok sık görüşmeler yaptıklarını da kaydetti. Bölgedeki bütün illerde canlanma yaşandığına işaret eden Karahocagil, “Batman tekstil konusunda gelişiyor. Şanlıurfa’da ikinci organize sanayi bölgesi kuruldu. Diyarbakır ve Mardin’de sanayi bölgelerinde yer kalmadı.” bilgisini verdi. Karahocagil, küresel krize rağmen bölge illerinde ihracatın azalması bir kenara yüzde 10’luk artışların yaşandığını ifade etti. Bölgede yerli sermayenin yatırımlarında artış gözlendiğini dile getiren Karahocagil, kriz sürecine rağmen bölgede üretim ve ihracatın arttığı, ihracattaki gelişmede de Suriye ve Irak ile düzelen ilişkilerin belirleyici olduğunu söyledi.

Karahocagil, güneş enerjisinden daha fazla yararlanılabilmesine yönelik yenilenebilir enerji projesi, bölgesel ürünlerin markalaşması ve pazarlanmasına ilişkin gıda kümelenmesi, turizm master planının revizyonu, sel felaketine karşı geliştirilen GAP-SEL projesi ve kadınların gelirlerini artırmaya yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

DİĞER HABERLER
Zeytin karasuyu arıtma makinesi (AYZEYDER) üyelerine tanıtıldı

RAKAMLARLA GAP

Projenin yüzde 72,6’sı tamamlandı.

2009 sonu itibarıyla 30,5 milyar TL harcandı.

Projenin tamamı için 32 milyar dolar harcanacak.

22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali yapımı öngörülüyor.

Bugüne kadar 15 baraj ve 9 hidroelektrik santrali yapıldı.

Enerji projelerinin yüzde 70’i bitirildi.

2009 sonu itibarıyla 300 bin 397 hektar alan sulamaya açıldı.

Sulama projelerinin yüzde 16,5’i faaliyette, yüzde 4’ü

inşaat halinde, yüzde 79,5’i ise planlama aşamasında.

2 milyon hektar arazi toplulaştırılacak.

1 milyon hektar alanı sulayacak su depolandı.(cha)


4 Aralık 2010. 10:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x