Efsane At ‘Turbo’yla Bir Gecenin Bedeli 10 Bin Tl


Efsane at Turbo’nun sakatlığının ardından aygır olarak kullanılmasına karar verildi. Turbo’yla bir gecenin bedeli ise tam 10 bin TL

2008 yılının nisan ayından bugüne çıktığı 32 yarışın 26’sında birinci olarak adeta bir efsane olan Turbo isimli tay, yarış hayatını sona erdirecek bir sakatlık yaşadı. 32 yarışta 3.5 milyon liralık kazanç getiren bu müthiş atı tekrar sağlığına kavuşturmak için sahibi çalmadık kapı bırakmadıysa da çıkışı muhteşem olan Turbo’nun yarış dünyasına vedası da aynı hızda oldu.

AT SAHİPLERİ TURBO’NUN KAPISINDA KUYRUK OLDU

Fakat Turbo, yarışmasa da sahibine müthiş bir gelir kazandıracak. Çünkü Turbo’nun aygır olarak çiftleştirilmesine karar verildi. Bu haberin yayılmasıyla birlikte çok sayıda at sahibinin Turbo’nun kapısında kuyruğa girdiği öğrenildi. Fakat Turbo’nun yetiştiricisi ve kiracısı Erdin Düzarat, normalde 60-70 atla çiftleşme imkanı bulunan Turbo’nun ırkını korumak için seçici davranacaklarını, 30-40 at seçeceklerini ve çiftleşme (aşım) bedelinin ise 10 bin TL olacağını söyledi.

Bu rakam, aynı zamanda bugüne kadar Türkiye’de koşan atlar arasında görülmüş en yüksek aşım bedellerinden biri. Yani Turbo, 40 atla çiftleşirse sahibine 400 bin TL kazandıracak ve ardından da zaten talibi çok olan efsane, Avrupa’ya satılacak. 

DİĞER HABERLER
Çin'de kuş gribi aşısında gelişme!

TEK TESTİSLİ LION HEART MECLİS’İ KARIŞTIRMIŞTI

Daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bile gündemine gelen “Tek testisli kısrak” hikayesinin ardından Turbo’nun da aygır olarak kullanılmaya karar verilmesi, gözleri bu sektöre çevirdi. Hatırlanacağı gibi bu yılın temmuz ayında Lion Heart isimli atın tek testisi TBMM’de soru önergesine konu olmuş ve ardından bu aygıra ABD’den 10 milyon dolarlık talip çıktığı haberleri ile Lion Heart uzun süre kamuoyunun gündemini meşgul etmişti. O dönemde Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Lion Heart’ın tek testisle 393 tayın babası olduğunu açıklaması tartışmaya yepyeni bir boyut getirmişti.

DÜNYADA FİYATLAR UÇUK

Turbo’nun da benzer şekilde gündeme oturmasının ardından gözler milyonlarca doların telaffuz edildiği bu sektöre çevrildi. Türkiye ve dünyada aygırların çiftleşme ücretleri nerelere ulaşıyor?

PULPIT’LE BİR GECE 50 BİN DOLAR

İlk örnekler dünyadan. Son zamanlarda en yüksek aşım bedeline ulaşan aygırlardan biri Blame. Blame’in 2011 yılında 35 bin dolar aşım ücretiyle çiftleşmeye başlayacağı söyleniyor. Bu da Blame’in sahibine 2-2.5 milyon dolar civarında bir gelir getireceği anlamını taşıyor. Fakat en yüksek aşım ücreti Blame’e ait değil. Daha yüksekleri de var. Örneğin Pulpit isimli aygırın 2010’da 60 bin dolar olan aşım ücreti her ne kadar bu yıl düşse de yeni aşım ücreti de 50 bin dolar gibi yine yüksek bir rakam.

DİĞER HABERLER
Vahşi Hayvanlar Yerine İnsanlar Kafese Girdiler

Yine en yüksek aşım ücretlerinden birine sahip olan bir diğer aygır da 50 bin dolar aşım ücreti bulunan Awesome Again oldu.

Yine War Front isimli aygırın geçen yıl 10 bin dolar olan aşım ücreti 2011’de 15 bin dolara ulaştı. War Front ile aynı harada bulunan ve 2010’da 5 bin dolara çekim yapan Flatter’ın da bu yıl yüzde 50 daha yüksek aşım ücretiyle (7 bin 500 dolar) çiftleşeceği belirtildi.

Aslında dünyada örnek çok. Fakat Türkiye’deki örnekler de çok ucuz sayılmaz. İşte bu yılın başında Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği tarafından açıklanan listeye bakılırsa Turbo bu yılın en pahalı aygırı oldu. Fakat Turbo’ya yakın fiyatı bulunan Dehere gibi örnek aygırlar da yok değil. Önümüzdeki yılın başlarında 2011 listesi açıklanacak fakat 2010 listesi en azından yeni ücretler konusunda da gösterge olması açısından önemli.


12 Aralık 2010. 17:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x