Rusya’da “Slow Food” Hareketi Fast Food’a Savaş Açtı


Rusya’da fast food gıdayı zararlı bulan “Slow Food” hareketi sağlıklı besin için kendi market zincirlerini kuruyor.

Kentin hızlı yaşamında sağlıklı besin hazırlamak için her zaman fırsat bulunmuyor, ancak en hızlı fastfood tüketen şehirlerde bile sağlıklı beslenme trendinin yükseldiği görülüyor. Sağlıklı besini tercih edenlerden biri olan Boris Akimov eskiden pazar günleri yumurta ve peynir alabilmek için saatlerce köy ürünü satan marketleri aradığını belirtiyor. Akimov, şimdi hem kendisi hem diğer vatandaşlar için ‘Lavka’ gıda ürünleri marketlerini kurduğunu ifade ediyor.

Köyden getirilmiş gıdaların satıldığı ve ürünlerin internetten sipariş edilebildiği ‘Lavka’ marketleri Akimov gibi sürekli sağlıklı gıda aramaktan bıkanlar için kurtuluş oldu.

Rusya’nın şu anki beslenme modelini sağlıksız ve komik olarak nitelendiren Akimov, Lavka’nın alternatif olduğunu belirtiyor. Akimov “Bu fikri televizyonda izlediğim yabancı filmlerden edindim. Örneğin Amerika ve Avrupa’da ailelerin anlaştıkları ve alışveriş yaptıkları çiftçileri olduğunu öğrenmiştim. Rusya’da henüz böyle gelenek yok. Ama olsaydı iyi olurdu.” diye konuştu.

Gıda sektörünün bu hale gelmesinin ana nedeni olarak büyük şirketlerin çiftçileri bu alanda saf dışı bırakması gösteriliyor. Reklam ve albenili ambalajlar ise sıradan vatandaşların sağlıklı gıdayı ayırt etmelerini imkansız hale getiriyor.

DİĞER HABERLER
İstanbul'da perakende fiyatlar arttı, toptan fiyatlar azaldı

ÇİFTÇİDEN MÜŞTERİYE DAĞITIM

Müşteriler internet üzerinden ‘Lavka’ satış noktalarından seçtiği ürünü istediği çiftçiden satın alma imkanına sahip. Ayrıca ürün eve kadar ulaştırılıyor, süpermarketler ise müşterilerine böyle imkan tanımıyor. Akimov, “Bizim hedefimiz çiftçilere yol göstermektir, dolaysıyla onlarda bu modeli kullanarak kendi işlerinde daha başarılı olabilirler.” şeklinde konuştu.

Fast food ve hızlı yaşamla savaş eden bir diğer şirketi ise ‘Slow Food Russia’. Çiftçilerin ürünlerini tanıtan ‘Slow Food Russia’ bununla kalmayıp ayrıca tüketicileri uzmanların yardımıyla bilgilendiriyor.

‘Slow food Russia’ temsilcisi Viktor Mihayelsen, “Bizin yaptığımız iş aslında insanlara gıdaları nasıl ayırt edebileceklerini öğretmektir. Bir gıdanın lezzetini, tadını ve buna benzer temel şeyler hakkında bilgilendiriyoruz.” dedi.

Uzmanlara göre çocukluğunuzda tattığınız ve yediğiniz gıdalar hafızanızda daha kalıcı oluyor ve sonraki yıllarda gıda seçiminizde etkili oluyor.(cha)

Tavuklu Sandviç Almak İçin Müslümanlığını Kanıtladı

Avrupa’yı etkileyen olumsuz hava koşulları nedeniyle tüm uçuşlar iptal olup yolcular havaalanında mahsur kalınca büyük bir yiyecek sorunu da baş gösterdi.

Paris Charles De Gaulle Havaalanı’n da rehin kalan yolculara havayolu şirketi tarafından gıda dağıtılmaya başlanacağı anons edildi.Havayolu terminalinde dağıtılacak iki tür gıda vardı,bunların birisi domuz eti ile yapılan sandviç,diğeri ise tavuklu sandviç.

DİĞER HABERLER
Moova üretimini durdurdu

Havalimanı salonunda domuz eti yemek istemeyen yolcular çoğunlukta olunca, yetkililer yolcuları  sorguya aldılar ve dinleri ile ilgili bilgilere ulaşarak sandviçleri dağıttılar.

Türk tiyatrosu ve sineması’nın son yıllarda parlayan yıldızı oyuncu Fadik Sevin Atasoy,da  olayın geçtiği  Paris Charles De Gaulle Havaalanı’nda idi.

Fadik Sevin Atasoy sandviç alma kuyruğunda uğraş verdiği sırada Mardinli bir arkadaşının verdiği muska sayesinde aç kalmaktan kurtuldu.

Yetkililer yolculara tavuklu ve domuz etli sandviç dağıttı. Müslüman yolcuları düşünen görevliler tavuklu sandviçi Müslüman olduğunu kanıtlayanlara verdi. Sandviç sırasına giren Atasoy, boynundaki muskayı göstererek sandviç alabildi…


24 Aralık 2010. 11:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x