Altlığa yumurtlama nasıl önlenir?


Altlığa yumurtlama nasıl önlenir? (*)

Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Altlığa yumurtlama ciddi sorun olmanın yanı sıra çiftlik kârını da azaltır. Zemin yumurtalarını birinci sınıf yumurta olarak satılmaz, bu nedenle karlılık daha düşüktür.

Kirli yumurta kabukları tek sebep değil; İnce çatlak zemin yumurtalarının yüksek yüzdesi başka bir faktördür. Tavukların yere yatmasını önlemek anahtardır, ancak bunun garantisi yoktur. Mümkün olan her şeyi yapmak, yalnızca follukları açma zamanlaması meselesi değildir. Aynı zamanda yer yumurtalarını mümkün olan en kısa sürede toplamak da önemlidir. Bu nedenle kümesçide sırt ağrısı sorunu yaşanır. Zemindeki yumurtalar hızlı bir şekilde toplanırsa, altlığa yumurtlayan tavuklar, yumurtaları folluğa koyanın davranışlarını taklit etmeye daha yatkın olacaktır.

1.  Folluklar seviyesine çıkmak için yeterli eğitim olmaması: Piliçler bü yütme sırasında farklı yükseklikler arasında hareket etmeyi öğrenmemiş lerse, yumurta kümesindeki seviyeler arasında hareket etmeyecek ve yumurtlama sırasında follukların bulunduğu seviyeyi tercih etmeyecekledir. Bu nedenle, yetiştirme ve yumurtlama kümeslerindeki barındırma sistemlerinin mümkün olduğunca benzer olması en iyisidir.

2. Alaca karanlık,kuytu  bölgeler: kümeste karanlık veya kuytu noktalar varsa, ışık yoğunluğunu artırma veya ek aydınlatma sağlanmalıdır. Günün başlangıcında bir karartma aşaması eklemek de faydalıdır. Yumurtlayan tavukların bazıları ışık yanmadan yumurtlama ihtiyacı hissederler. Bu yumurtalar, genellikle folluklara çok yakın olacak şekilde ızgaralara yumurtlanır.

DİĞER HABERLER
İbrahim Afyon: "Yumurta üreticiden düşük fiyata alınıp, tüketiciye pahalı satılıyor."

3. Erişimi zor folluklar: Tavuklar folluk ararken birbirlerini geçmekte zorlanırlar. Dinlenme tavukları folluk girişlerini engelleyebilir. Folluk önüne daha fazla tünek veya ızgara yerleştirilse, tavuklar birbirlerini geçebilir ve hangi folluğu dolu olduğunu görebilir.

4. Çekici altlık: Kalın bir altlık tabakası tavuklar için iyidir, ancak aynı zamanda onları orada yatmaya davet eder. Yeterli aydınlatma kullanarak ve mümkün olan en kısa sürede yumurtaları orada toplayarak altlığa yat mayıı önlemek. Zemine yumurtlayan tavukları rahatsız edilmdeli. Yumurtlama başlangıcında genç sürülere sabahın erken saatlerinde birden fazla denetim turu yapılmalı.

5. Folluklarda hava cereyanı: Bir eli ıslatıp orada tutarak folluklarda cereyan olup olmadığını kontrol edilebilir. Folluk altındaki boşluk soğuksa, negatif basınç hava akımına neden olabilir. Tavuklar cereyanlı koşulları sevmezler. bu yüzden başka yerlere giderler. Bu sorun follukların altındaki hava geçirmez bir plaka ile çözebilir. Gelen hava akışı, cereyanların başka bir olası nedenidir.

6. Folluk önünde su: Folluk önünde su yoksa tavuklar burayı az tercih eder ve yumurtalarını başka yerlere yumurtlayabilirler. Su kaynağının olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol edilmeli.

(*): Fabian Brookotter https://www.poultryworld.net/Eggs/Articles/2020/11/Howtopreventflooreggs6 (Çeviri).

Önerilen Kaynaklar

  1. Demirözü, K.(1980):Civcivlerde İlk Günler. Yetiştirici Semineri, Pendik ve Bakanlık Halk Broşürü. Çiftlik Dergisi, 1987, 46:59-61.
  2. Demirözü, K.(1988):Tavukçunu El Kitabı-Hijiyen, Sağlık Önlemleri, Management ve Aşılamalar- .Kartal Kimya Eğitim Yayını, İstanbul 
  3. Demirözü, K.(1989): Tavukçulukta Temizlik ve Dezenfeksiyon. Tavukçunun Sesi, 7:26-27. Çiftlik Dergisi, 1990,75:30-35.
  1. Demirözü, K.(1993): Islak Altlık Yüksek Yem Dönüşümü; Broilerlerde Yeni Bir Problem mi? Çiftlik Dergisi, 109: 33-35.
  2. Demirözü, K.(2010): Hindi Yetiştiricilinde Biyogüvenlik Kriterleri. Çiftlik Dergisi, Temmuz 2010, 317 (36-38)
  3. Demirözü, K.(2019): İklim Kontrolünde Kritik Sıcaklık Ve Bağıl Nem                                                                 –Çeviri-12.02.2019 günü  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=131478, yayınlandı.
  4. Demirözü, K.(2020): Kümeste Amonyak Seviyeleri Başarmak İçin 5 İpucu. https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kumeste-amonyak-seviyesini-kontrol-icin-5-ipucu.html  09.01.2020 Tarihinde yayınlandı.
  5. Demirözü, K. (2021): Altlık Kontrol Etmede Yeni Yaklaşım Parrott,T. and Gruber,J.,https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2020/12/New-take-on-tackling (derlenmiştir). 06.09.2021 tarihinde yayınlandı, Altlık kontrol etmede yeni yaklaşım – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr)
  6. Demirözü, K. (2021):Altlık Kalitesini İyileştirmek İçin Hedeflenen Yaklaşımlar. Anon.(2021): Targeted Approaches to Achieving Good Litter Quality. International Poultry Production.29(1) 7-8 –Çeviri- Altlık kalitesini iyileştirmek için hedeflenen yaklaşımlar – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr) , 16.06.2021 yayınlandı.
DİĞER HABERLER
Alerjik Hastalığı Olan Çocuklara Biontech Aşısı Yapılır mı?

Demirözü, K. (2021): Altlık Kalitesi Nasıl Korunur?-Çeviri- Fabrian Brockotter, https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2020/9/How-to-ensure-litter-q , Altlık kalitesi nasıl korunur? – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr)  28.06.2021 yayınlandı.


23 Mayıs 2023. 11:53
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x