Altlık kalitesi nasıl korunur?


Altlık kalitesi nasıl korunur?(*)

Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Bölgeye ve iklim koşullarına bağlı olarak, altlık materyali gibi broiler kümesindeki zemin de farklılık gösterebilir.

Nispeten ılıman iklimlerde zeminler, günlük civcivleri zeminden izole etmek için kalın bir taze altlık tabakasıyla kaplı kumdan oluşabilir. Daha soğuk iklime ve / veya sert kışlara sahip bölgelerde, zemin genellikle betondur ve ısınması kolaydır. Bu nedenle altlık daha ince serilir. Altlık türünü seçerken, bulunabilirlik ve fiyat en büyük etkenlerdir.

Islak ve kalıplaşmış altlık, soğuk noktalardan ayak tabanı lezyonlarına ve solunum problemlerine neden olmaktadır.

Yaygın olarak kullanılan altlık materyalleri:

• İri kıyılmış ot samanı,

• Buğday samanı,

•     Planya talaşı,

•    Doğranmış keten,

•    Pirinç kabuğu,

•    Ayçiçeği kabukları

•   Hatta turba.

Önemli olan altlığın nem emici olmasıdır. Çünkü altlık çok ıslandığın da tekrar düzeltilmesi zordur. Islak altlık, bakteri artışı, breast blisters (göğüste kabarcıklar) ve ayak tabanı lezyonlarının yanı sıra aşırı amonyak konsantrasyonundan kaynaklanan solunum problemleridir.

Islak altlığın 7 nedeni

1. Islak altlık Subklinik coccidiosis, bakteriyel enteritisis en nedenidir.

2. Diğer sağlık sorunları çok yumuşak dışkıya neden olabilir, örn. Gumboro ve IB nin bazı suşları böbrekleri etkiler ve son derece ıslak altlığa neden olur

Diğer Haberler:
Kümeste amonyak seviyesini kontrol için 5 ipucu

3. Sızdıran içme suyu sistemleri

4. Çok fazla su içeren gevşek dışkılardan veya yetersiz altlık malzemesi seçiminden kaynaklanan yetersiz su emilimi

5. Yanlış havalandırma veya yetersiz ısıtma: Soğuk havanın çok hızlı çökmesi veya etkili bir şekilde uzaklaştırılmaması

6. Işık yoğunluğundaki farklılıklar. Işık yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde genellikle düşük kaliteli altlık görürsünüz. Piliçler orada daha aktiftir ve o bölgede daha fazla dışkılama yaparak altlığın ıslanmasına ve sıkışmasına neden olur.

7. İçme suyundaki ve / veya yemdeki çok yüksek mineral veya tuz içeriği, broilerlerin daha fazla içmesine neden olur ve bu da altlığın otomatik olarak ıslanmasına neden olur.

(*):Fabrian Brockotter, https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2020/9/How-to-ensure-litter-q 

Önerilen Kaynaklar

1. Demirözü, K.(1980):Civcivlerde İlk Günler. Yetiştirici Semineri, Pendik ve Bakanlık Halk Broşürü. Çiftlik Dergisi, 1987, 46:59-61. 

  1. Demirözü, K. (1988): Tavukçunun El Kitabı, Kartal Kimya Yayını, 133 Sayfa, İstanbul. 
  2. Demirözü, K.(1989): Tavukçulukta Temizlik ve Dezenfeksiyon. Tavukçunun Sesi, 7:26-27. Çiftlik Dergisi, 1990,75:30-35.
  3. Demirözü, K.(1993): Islak Altlık Yüksek Yem Dönüşümü; Broilerlerde Yeni Bir Problem mi? Çiftlik Dergisi, 109: 33-35.
  4. Demirözü, K.(2010): Hindi Yetiştiricilinde Biyogüvenlik Kriterleri. Çiftlik Dergisi, Temmuz 2010, 317 (36-38)
  5. Demirözü, K.(2019): İklim Kontrolünde Kritik Sıcaklık Ve Bağıl Nem                                                                 –Çeviri-12.02.2019 günü  https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=131478, yayınlandı.
  6. Demirözü, K.(2020): Kümeste Amonyak Seviyeleri Başarmak İçin 5 İpucu. https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kumeste-amonyak-seviyesini-kontrol-icin-5-ipucu.html  09.01.2020 Tarihinde yayınlandı.
Diğer Haberler:
Yumurtaların D Vitamini içeriğinin artırılması

Demirözü, K. (2021):Altlık Kalitesini İyileştirmek İçin Hedeflenen Yaklaşımlar. Anon.(2021): Targeted Approaches to Achieving Good Litter Quality. International Poultry Production.29(1) 7-8 –Çeviri- Altlık kalitesini iyileştirmek için hedeflenen yaklaşımlar – Çiftlik Dergisi | Çiftlik Dergisi (ciftlikdergisi.com.tr) , 16.06.2021


Yazan - 28 Haziran 2021. Kategori MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x