Balkanlar ve Türkiye vitrine çıkıyor
Uluslararası peynir bienali Cheese, bu yıl 20-23 Eylül tarihleri arasında Bra’da (Piemonte, İtalya) 9. kez düzenlenecek. Bra Belediyesi ve Slow Food tarafından düzenlenen etkinlik, İtalya Tarım Politikaları Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşecek. Sütün tüm form ve hallerine adanan bienal; peynir üreticilerini, zanaatkarları bir araya getiren uluslararası bir ağ yaratmasının yanı sıra, üreticilerin ürünlerini sergiledikleri, tüketicilerle buluştukları, ticaretin eski ve güncel sorunlarını tartıştıkları, mevcut yasa ve uygulamaların yanı sıra pazarın görünümü hakkında konuştukları bir platformdur. Bu yılki bienalin başkahramanları ise ESSEDRA Projesi’nde yer alan Balkan ülkeleri (Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan) ve Türkiye olacak.
Aralık 2012’de başlayan ESSEDRA Projesi, tarım, kırsal kalkınma ve gıda alanlarında çalışan Balkanlar ve Türkiye’deki STK’ların kapasitesini artırmayı ve onları güçlendirerek AB entegrasyon sürecini desteklemeyi hedefliyor. Böylece biyoçeşitliliğin ve çevrenin korunmasının yanı sıra yerel toplulukların sürdürülebilir bir refaha ulaşması amaçlanıyor. Proje boyunca geleneksel yerel gıda ürünlerinin tanımlanacak ve küçük ölçekli gıda üreticilerinin yararını gözeten AB politikalarının tanıtılması için destek sağlanacak.
Balkanlar ve Türkiye’deki kırsal toplumun otantik bir ifadesi olan yerel peynirleri konu alan konferans, Cheese 2013’ün kaçırılmaması gereken bölümlerinden biri. Konferansın ana konusunu çiğ sütten yapılan tulum peynirleri, farklı beyaz peynir çeşitleri, kaşkaval peynirleri, keçi, inek ve koyun yoğurtları oluşturacak. Konferans sonunda sekiz ülkeye ait çeşitli peynirleri içeren bir tadım yapılacak.
Cheese, eğitimsel ve kültürel bir etkinlik olmasının dışında tüketicileri kaliteli gıda konusunda bilinçlendirmenin yanı sıra, onları peynir üreticileri ve çiftçilerle bir araya getirerek eğlenceyi, öğrenmeyi tat alma ve keşfetme zevkini bir arada sunuyor. Bu yılki etkinlik programında, katılımcılar Balkanlar’dan İsviçre’ye uzanan bir coğrafyanın çobanlarıyla tanışacak, Kenya’dan Kafkasya’ya uzanan göçebe topluluklarını keşfedip, yerel gelenekleri ve hikayelerini öğrenecekleri bir çok Tadım Atölyesi’ne katılabilecek.
Ziyaretçiler, İngilizce ve İtalyanca dil seçeneklerinin yer aldığı, sürekli güncellenen web sitesinde etkinlikler için rezervasyon yapabilir, gerekli bilgilere ve fuar katılımcı listesine ulaşılabilirler. (http://cheese.slowfood.it/)
Cheese 2013’ün gerçekleşmesini sağlayan Pastificio Garofalo, Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, Lavazza, Lurisia ve Novamont’a teşekkür ederiz.
Cheese 2013 Basın Ofisi
Slow Food International, Paola Nano
+329 8321285
p.nano@slowfood.it
Bra Belediyesi, Raffaele Grillo – Elena Martini
+39 0172 438278
urp@comune.bra.cn.it
Cheese 2013 Programı için: http://cheese.slowfood.it/