Buzağılarda anne sütü ile beslenme


Buzağı beslenmesi yetiştiricilerin ve yetiştici adaylarının merak ettiği konulardan biri. Anne sütü ile beslenme süresi, günlük tüketim miktarı, buzağıların yetersiz anne sütü ile beslenmesi ile ilgili sorular yetiştiriciler için önemli ve hayati önem taşıyor.

Buzağılarda anne sütü ile beslenme konusunda Trouw Nutrition Türkiye Ruminant B2F Teknik Satış Müdürü Murat Baykan merak edilen bazı soruları cevapladı.

Murat Baykan

1. Ruminant hayvanların yavruları ne kadar süre anne sütü ile beslenmelidir? Beslendiği süre içerisinde tüketmesi gereken süt miktarı ne kadar olmalıdır? 

Buzağılar için önerilen minimum besleme periyodu doğumdan sonraki ilk 60-90 gün aralığında olmalıdır. Yapılan çalışmalar sonucunda buzağıların bu periyotlarda tüketmesi gereken süt veya kaliteli süt ikamesi miktarı günlük minimum 6 lt /baş/gün baz alınarak 360-540 lt arası önerilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta buzağının alacağı kuru madde miktarıdır. 1 kg sütün içerisinde 125-127 gr kuru madde vardır. Bir buzağı günlük olarak en az 750 gr ile 900 gr arası kuru madde tüketmelidir. Buzağıya ne kadar fazla kuru madde yani besin maddesi içeriği verilirse buzağı o kadar sağlıklı olacaktır. Buzağının sağlıklı gelişimi, günde 6-8 lt süt verilerek veya kaliteli bir buzağı mamasından yüksek konsantrasyon (160gr) ile 5-6 lt ölçeğinde verilerek sağlanabilir. 

2.Yeteri kadar anne sütü ile beslenemeyen yavruların gelişiminin sağlıklı olması söz konusu mudur? 

DİĞER HABERLER
Bolu Kadın Dayanışması’ndan anlamlı açıklama

Yeteri kadar anne sütü ile beslenemeyen yavruların gelişiminin sağlıklı olması mümkün değildir. Ruminant hayvanlarda süt içme döneminde gelişim genetik faktörlerden çok, çevresel faktörlere bağlıdır. Bunların başında besleme gelir. Buzağının mevcut genetik potansiyelini tam olarak göstermesi ve sağlıklı olması için özellikle süt veya kaliteli bir buzağı maması ile 60-90 günlük hayata başlangıç döneminde mükemmel bir şekilde beslenmesi gerekir. Süt ile besleme dönemi bitip, yem ile beslemeye geçtikten sonra organları aynı hızda gelişme şansını bir daha yakalayamamaktadır. Bu noktada yetersiz beslenen hayvanlarda gelişim geriliği baş gösterir, bağışıklık sistemi baskılanır ve düşük bağışıklık görülür. Kısaca hayvanın gelişimi ve sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Yetersiz beslenen hayvanlarda ilerleyen yaşlarda da et, süt, döllenme gibi konularda verimlilik genel olarak karşılanamaz.

Konuyla ilgili arılar üzerinden bir örnek verecek olursam, bildiğiniz gibi işçi arılar az miktarda arı sütü ile beslendikleri için üreme özelliğine sahip değildir. Ancak özel durumlarda seçilen birkaç larvaya arı sütü bol miktarda verilerek üreme organlarının geliştirilmesi sağlanır ve genetik potansiyeli tam olarak ortaya çıkarılmış kraliçe arılar meydana gelir. Kraliçe arılar sadece üreme özellikleri ile değil boyutları ile de işçi arılardan oldukça farklıdır.

DİĞER HABERLER
Uzman Görüşü: Sağlıklı yaşam programında 4 altın kural

3.Malum, süt endüstrisi daha fazla süt almak için yavrunun hakkını da alıyor ve ruminant hayvanların yavruları yeterince anne sütüyle beslenemiyor. Konuyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Toplum da böyle bir algı söz konusu olsa da bu görüş tamamıyla yanlıştır. Sürünün geleceği buzağılara bağlı olduğu için tüm hayvancılık işletmelerinin en değerli hayvanları buzağılardır. Bu nedenle profesyonel bakış açısına sahip hiçbir işletme buzağıların ihtiyaç duyduğu miktarlardan daha az sütle buzağı besleme programı uygulamaz. Yüksek verimli hayvanlara sahip olmak için buzağıları en iyi şekilde beslemek ve en uygun çevre koşullarında yetiştirmek gerekir. Biraz önce de ifade ettiğim gibi buzağılar kesinlikle ihtiyaçları olan miktarda süt ile en az 6-8 lt veya yüksek konsantrasyonlu buzağı maması(160gr) ise 5-6 lt ile beslenmelidir. Eğer yeterince beslenemez ve kötü koşullarda yetiştirilirlerse laktasyona başladıklarında süt endüstrisinin temel ihtiyacı olan sütü daha az üretirler.


4 Eylül 2021. 13:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x