Dar Gelirli Kırmızı Et Sucuğuna Hasret Olacak


1 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği” ile orta gelirli aileler kırmızı etten imal edilen sucuğa hasret olacaklar.

 

Etiketinde karışım oranı belirtmek koşulu ile kırmızı ve beyaz eti karıştırarak yapılan şarküteri ürünleri ekonomikti.Fakat Bakanlık,karışım oranlarını tespit etmek için laboratuvara gerekli cihazları almak ve personeli eğitmek yerine KARIŞIMI YASAKLAMAK kolayına geldi.Cihazların yeterli olmaması nedeniyle üründeki karışım oranı belirlenemiyor. Böylece üründe kaza sonucu bir gram dahi bulaşıklık olsa tağşiş suçu işlenmiş olup en ağırından ceza gelecek.

 

BEYAZ ETTEN YAPILAN SUCUĞU ORTA GELİRLİ YİYECEK

 

Tüketicilerden de %100 kırmızı etten yapılan sucuğun bedelini ödeyebilenler istediği kadar yiyecek. Dar gelirlilerin sucuğu katışıksız tavuk etinden olacak.

 

Et Ürünlerinde Yeni Dönem

 

Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et karışımı artık kullanılamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Düzenlemeye göre, kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretebilecek. Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin  (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek.   Bundan dolayı “ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün” olarak adlandırılan ürünlerin yerine yeni tebliğde “ısıl işlem görmüş sucuk” tanımı kullanılıyor.   “5 liraya sucuk devri kapanıyor”   Tebliğe göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek.

DİĞER HABERLER
Gıdada 150 bin kişiye iş imkanı

 

Böylece piyasada sıkça karşılaşılan “5 liraya sucuk” satışının da önüne geçilmiş olacak. Tebliğ kapsamında fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikler belirlendi. Yeni düzenlemeyle ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi.

 

Buna göre, ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Bu konularda faaliyet gösteren işletmelere 3 Mart 2013 tarihine kadar uyum süresi verilecek. Tebliğe aykırı davrananlar hakkında ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.   Taklit ve tağşiş olayları teşhir edilmişti   Yeni dönemde gıdadaki taklit ve tağşiş olaylarını teşhir ederek, tüketiciyi bilgilendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “yüzde 100 dana eti” etiketi bulunduğu halde analizler sonrası bazı sucuk, salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti tespit etmişti. Bu firmaları internet sitesinden kamuoyuna duyuran Bakanlık, tüketiciyi yanıltan buna benzer uygulamalara son vermek amacıyla tebliği hazırladı.

 

Tebliğ, 1 Mart 2013′te yürürlüğe girecek.


7 Aralık 2012. 14:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x