Denizi olmayan Denizli`den, Balık İhracatı


Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, yaptığı açıklamada, 2004 yılına kadar Denizli`de 35 projeli su ürünleri üretim işletmesi bulunurken, bu yılda çıkarılan “Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği“nden sonra sayının artmaya başladığını, söyledi 

Gülsever, Çameli ilçesi başta olmak üzere, Acıpayam, Çal, Çivril ve merkezdeki 116 su ürünleri işletmesinde, 2008 yılında 245 ton füme, 59 ton taze dondurulmuş balık ihracatı yapıldığını, bu yılın ilk 4 ayındaysa, 156 ton füme, 50 ton da taze dondurulmuş balık ihracatı gerçekleştirildiğini ifade etti.

2004 yılında 35 işletmede 910 ton balık üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Gülsever, 2008 yılı sonu itibariyle bu rakamın 116 işletmede toplam 2 bin 700 tona ulaştığını kaydetti.

“Denizi olmayan Denizli için bu rakamlar büyük rakamlardır“ diyen Gülsever, il genelindeki balık üretim işletmelerinin yüzde 88`inin Çameli ilçesinde bulunduğunu ve toplam üretimin yüzde 60`ını gerçekleştirdiğini vurguladı.

Gülsever, şöyle konuştu:

“İlimizde, 1990 yılından itibaren su ürünleri üretimi küçük işletmeler şeklinde başladı. 2004 yılında Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği çıkarıldıktan sonra sayı sürekli arttı. 2004 yılında projeli işletme sayısı 35 iken, 2008 yılı itibariyle bu sayı 116`ya çıktı. Üretim kapasitesiyse 2004 yılında 910 ton iken, 2008 yılında 2 bin 700 tona yükseldi. 5 işletmeyse halen yapım aşamasında. Bunlar da tamamlanınca, üretim kapasitemiz daha da artacaktır.“

DİĞER HABERLER
Zehirli balıklar Türklere yedirildi!

YENİ YATIRIMLAR

Denizli`den Avrupa`nın 5 ülkesine dondurulmuş ve fileto alabalık ihraç eden Özpekler Su Ürünleri firması Genel Müdürü Yasin Özpek, küçük bir alabalık çiftliğiyle işe başladıklarını, bugün Denizli, Burdur ve Muğla`daki 5 üretim çiftliğinde bulunan 600 havuzda alabalık üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı. Özpek, geçen yıl bu çiftliklerde ürettikleri 12 milyon adet alabalığı Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Hollanda, Almanya, Fransa, Avusturya ve Danimarka`ya ihracat yaptıklarını dile getiren Özpek, geçen yıl dumanda pişirilmiş olarak ihraç ettikleri balıklardan 7 milyon avroluk gelir sağladıklarını kaydetti.

Avrupa ülkelerinde su ürünleri tüketiminin yüksek olduğunu, bu nedenle yoğun taleplerle karşılaştıklarını anlatan Özpek, alabalığa deniz ürünlerinin de eklenmesi konusunda yoğun istek aldıklarını kaydetti. Bu yılki yatırımlarının büyük bölümünü deniz ürünleri üretimi için yoğunlaştıracaklarını dile getiren Özpek, “Yabancı ülkelerdeki müşterilerimizden gelen talep üzerine 5 milyon avroluk daha yatırım yaparak çipura, levrek, yılan balığı ve yayın balığını da füme, donmuş ve fileto olarak işleyip ihraç edeceğiz. Mevcut fabrikalarımızın yanına 4 bin metre karelik bir tesis daha kuracağız ve çipura, levrek, yılan balığı, yayın balığı işleyeceğiz. Bu şekilde ihracat rakamımızı 15 milyon avroya çıkaracağız“ diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Balık yediğinizde antibiyotik alıyorsunuz!

11 Aralık 2010. 10:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x