Dünya arazilerinin kaydı  


unnamed (1)

 

 

 

 

 

Dünya Kadastro Zirvesi Kongre ve Sergi Etkinliği” görkemli bir açılışla başladı….

 

              

4 günlük ziryede,85 farklı ülkeden 3.000’e yakın katılımcı, İstanbul’da bir araya geldi. 30 farklı teknik oturumda, 150 bilimsel tebliğ sunuluyor…

 

 

Halim UTLU

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde, “Dünyamızın kadastrosunu yapalım” temasıyla gerçekleştirilen, 85 ülkeden yaklaşık 3.000 delege ve ziyaretçinin katıldığı “Dünya Kadastro Zirvesi Kongre ve Sergi Etkinliği” görkemli bir açılışla başladı.

 

Çeşitli ülkelerin, harita-kadastro ve coğrafi bilgi teknoloji sektörleri, uzman ve yöneticileri bir ilki gerçekleştirerek, “Dünyamızın kadastrosunu yapalım” teması ile 20.4.2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezinde bir araya geldi. 4 gün sürecek veTürkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliği, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü organize ediyor..

 

Dünya nüfusunun %75’i, arazilerini kayıt altına alamadı

 

Düzenlenen zirve ile dünya nüfusunun %75’inin henüz sahip olamadığı ve bilgisine erişemediği arazilerin kayıt altına alınmasını sağlayacak yeni çözümler üretmek, ülkelerin arazi yönetim politikalarını ve sistemlerini geliştirecek yeni fikirleri tartışmak hedefleniyor.

 

Herkesin bildiği üzere, arazi yaşamın tabanı olurken, bireyler ve ülkeler için varlık gerekçesi, geleceğin teminatı ve ekonominin temel taşı oluyor. Toplumlar için araziler bir miras değil, gelecek nesillere aktarılacak emanetler olarak görülüyor.Daha güvenli ve sağlam bir gelecek için, arazilerin mülkiyet hakları teminat altına alınarak, sürdürülebilir anlamda kullanılmaları gerekiyor.Tüm bunlar kadastronun temel görevleri arasında yer alıyor.

DİĞER HABERLER
Atanamayan 20 bin ziraat mühendisi tepkili

 

unnamed

 

Kadastro, arazi ve mülkün, alanın, sınırlarının ve değerlerinin haritalanması işi 

 

Kadastro, evrensel bir kavram olup, “Her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin resmen haritalanıp, sistematik bir biçimde kayıt altına alınması işi” olarak tanımlanıyor.Bugün ise “Kadastro”, arazi yönetiminin temelini oluşturmakla beraber, bu olgunun tüm dünya ülkeleri ve bireyleri tarafından, henüz çok da iyi anlaşılmadığı ve uygulanamadığı biliniyor.Günümüzde tüm yaşam ve ekonominin geliştiği arazi ve araziye dair her türlü bilginin erişilebilir olması, çok daha sağlıklı bir biçimde yönetilmesi gerekiyor. Tüm bunlar, haritalama ve kadastro ile tapulaştırma işlemleri olarak değerlendiriliyor.

 

Dünya ölçeğinde her yönüyle ele alınıyor

 

Günümüzde bilgi teknolojileri ile bütünleşmiş, evrensel değeri olan, modern ve dinamik harita-kadastro alt yapılarına ihtiyaç olduğu biliniyor.Türkiye’nin ev sahipliğinde, “Kadastro” olgusunu dünya ölçeğinde her yönüyle ele alan, teknik ve hukuksal anlamda arazi yönetim ilkelerini küresel boyutlarda geliştirmek üzere “Dünya kadastro zirvesi, konferans ve sergi” etkinliği düzenlendi.

 

85 farklı ülkeden 3.000’e yakın katılımcı

 

Zirve ile dünyadaki son gelişmeler ve sorunlar bilimsel bir platformda ele alınırken, 85 farklı ülkeden 3.000’e yakın katılımcı, İstanbul’da bir araya geldi. 30 farklı teknik oturumda, 150 bilimsel tebliğ sunuluyor,etkinlik bünyesinde, 3 ayrı özel sergi yer alıyor.Osmanlıdan Günümüze Harita-Tapu Arşivi, Harita-Kadastro Çanakkale Şehitleri ve Harita-Kadastro Bilgi Teknolojileri “Sektörler buluşuyor” sergileri, tüm katılımcılara açık olurken, etkinlik kapsamında ayrıca, 30 ülkenin Bakan düzeyinde yer aldığı,50 resmi delegasyonla özel bir “Dünya kadastro zirve” yuvarlak masa toplantısı yapılıyor.

DİĞER HABERLER
Elektrikte dağıtım bağlantı bedellerine düzenleme

 

“İstanbul kadastro deklarasyonu” yayınlanacak

 

Zirve neticesinde “İstanbul kadastro deklarasyonu” yayınlanarak, küresel bir çağrı yapılacak. Etkinlik programı ve tüm detaylara http://wcadastre.org web adresi üzerinden erişilebiliyor..

 

Dünkü zirvede; sinevizyon gösterisinin ardından, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut GÜNEY, FIG (Uluslararası Ölçmeciler Birliği) Dönem Başkanı Prof. Dr. Chryssy POTSIOU, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK ve İstanbul Valisi Vasip ŞAHİN tarafından açılış konuşmaları yapıldı.Akabinde Ölçme ve Harita Teknolojileri, Osmanlı’dan Günümüze Türkiye’de Kadastro ve Gelibolu’nun 100. Yılı Anısına: Çanakkale Harita-Kadastro Şehitleri Sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.

 

Dünyanın üçte ikisinde, kayıt sistemi bulunuyor, harita sistemi yok

 

Öte yandan Dünya Kadastro Zirvesi Kongre Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu,dünyanın üçte ikisinde sadece kayıt sistemi bulunduğunu, harita sistemi olmadığını ifade ederek, Türkiye’de modern kadastro olarak adlandırılan Orta Avrupa sisteminin kullanıldığını ve Türkiye’nin bu alanda dünyaya açılabileceğini söyledi.

“Dünyanın zeminindeki mülkiyete dayalı sınırların belirlenmesi”

Bu arada Dünya Bankası ve Uluslararası Haritacılar Birliği yetkililerinin de zirvede yer aldığı, yayımlanacak deklarasyonda, “Dünya kadastrosunun birlikte yapılması”, “Dünyanın zeminindeki mülkiyete dayalı sınırların belirlenmesi” ve “Bilgi teknolojilerinin paylaşılarak katma değerin yükselmesi”nin yer aldığı belirtildi.Türkiye’deki özel sektörün faaliyetlerini yurtdışına açabilmek olduğuna işaret edilen zirvede, özellikle Afrika’dan yoğun katılım olduğu kaydedildi.

DİĞER HABERLER
Yabancı Ot ve Mücadelesi

 

Yetkililerin, Zirveye katılan yabancı heyetlerle yapılan görüşmeleri sonrası, açılış kokteyline geçildi.“Dünyamızın kadastrosunu yapalım” temasıyla gerçekleştirilen zirve,24 Nisan 2015 tarihine kadar çalışmalarını sürdürecek.


22 Nisan 2015. 09:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x