Efsane “Şölen Piliç” satışa çıkarıldı


SERDAR KONURALP

Türk Kanatlı Sektöründe önemli bir yer tutan Kunter ailesinin “Şölen Piliç” markası satışa sunuluyor.

1965 yılından beri İstanbul Büyükçekmeçe Çatalca yolu üzerinde başlayan tavukçuluk macerası sağlık nedeni ile tüm yasal hakları ile birlikte devredilecek.

PİLİÇ ETİNİ ÜLKEYE SEVDİREN “ŞÖLEN

Bir döneme damgasını vuran Aksaray’da çevirme piliç yeme furyası, tavukçulukta beyaz et sektörünün tüketiminde milat olarak Kabul edilir.

Piliç çevirme Almanya’da Wienerwald’de yenir..

O yıllardan itibaren Wienerwald restaurantları, piliç çevirme işinde o kadar büyük isim yaptı ki,Almanya’ya giden tüm ziyaretçilerin uğrak yeri haline geldi.Bu restaurantlarda tavuk suyu çorba,piliç çevirme, kızarmış patates ve iki çeşit kızgın fritözlerde pişirilen mısır unlu ve sade tavuk parçaları müşteriler tarafından büyük rağbet görürdü.

Fuat Dinçer bu restaurant’ın bir benzerini hayata geçirmek için Türkiye’ye dönmeye karar verir.Bu kararı verdikten sonra Türkiye’de bulunmayan piliç çevirme dolaplarından satın alır.Artık Türkiye’ye dönme zamanı gelmiştir.

AKSARAY ŞENLENİYOR

Fuat Dinçer’in piliç çevirme dolaplarını satın alarak Türkiye’ye gelmesi 1963 yılına rastlar.Bu gelişinden sonra Fuat Dinçer açacağı dükkanın araştırmasını yapar ve İstanbul Aksaray semtinde karar verir.Bu kararı vermesi ve dükkanın açılışı 1964 yılının sonlarına rastlar.İşte “ŞÖLEN PİLİÇ” İstanbul halkı ile tanışır.

Fuat Dinçer’in Aksaray’da açtığı Şölen Piliç dükkanı hergün dolar taşar.Artık Şölen Piliç’in çevirme ve fritözde pişirilmiş tavuk parçaları ve kızartılmış patates müşteriler tarafından çok tutulur.Öyle ki,İstanbul’a gelen bir ziyaretçi özellikle piliç çevirme ve patates’I tatmak için Şölen Piliç’in yolunu tutar.

PİLİÇ BULMAK ZOR

Çevirme yapmak için özellikle 1250 gram gelen piliçler makineye takılmak için gramaj olarak uygundur.Bu gramajdaki piliçleri bulmakta o tarihlerde zordur.Fakat dinçer büyük çaba harcayarak bu gramajdaki piliçleri zorda olsa bulmaya özen gösterir.Piliçlerin temininde Tekirdağ Şarköy Mürefte’deki besicilerin rolü büyük olur.

KUNTERLER DEVREYE GİRİYOR

1965 yıllarında Aksaray semtinde oturan rahmetle andığımız Mustafa Kunter,tavukçulk yapmaya karar verir ve çalışmalarını hızlandırır.

1965 yılında İstanbul Büyük Çekmece Çatalca yolu üzerinde bulunan Kunter ailesi tarafından kurulan tavuk üretim çiftliğinde Halkalı Ziraat Mektebi’nden alınan 1000 adet civciv ile Mustafa Kunter ve oğlu Demir Kunter, etlik piliç eti yetiştirmeye başlarlar.Daha sonra Güneşli’de kurulu, Koçman çiftliğinden alınan et ırkı civcivler Yenibosna’daki devlet yem sanayiden temin edilen yemlerle beslenerek Tophane’deki canlı tavuk borsasında piyasaya sunulur.Babası ile birlikte Çatalca’ki kümese büyük emek veren Demir Kunter, sırtında yem çuvallarını taşıyarak bu günkü Şölen Piliç’in temellerini attılar.

Soldaki resimde:Sağdan itibaren: Muzaffer Şener(Albay),Kemal Özbayrak,Naci Şener,Demir Kunter,Senayi Gökçe,Süreyya Astarcı(Mudurnu Tavukçuluk-Bıyıklı),Eliyezer Menda(Yupi Tavukçuluk),Sabahattin Moralıoğlu /Düzce,Nuh Naci Durmuşlar,Muzaffer Turhan

İzmir’deki Yupi ve İstanbul Kurtköy’de Tok Tavuk, Samandıra’da da Pak Tavuk. Türkiye’de ilk et ırkı broiler civciv üreten tesislerdi. Topkapı’da Koçman ailesi ve İsraillerin ortak kurduğu ABIC (daha sonraki ismi Topkapı Yem Sanayi) et ırkı civcivler için ilk yem üreten firmalar oldu. 1970 yılına geldiğinde Bolu yöresindeki orman köylülerini kalkındırmak ve ormanların kesilmesini önlemek için ORKÖY projesi başlatıldı. proje çerçevesinde köylüye civciv ve yem dağıtılarak broiler piliç üretimine geçildi. Demir Kunter Koçman çiftliğinden aldığı civcivler ile devlet yem sanayinden aldığı yemleri Bolu-Düzce Yığılca bölgesindeki sözleşmeli yetiştiricilere dağıtarak o bölgedeki etlik piliç üretiminin temellerini atanlardan biri olmuştur.

Bu arada Baba,oğul Kunter’ler Aksaray’da bulunan Şölen Piliç’in de tedarikçisi olurlar.

1970 yılına geldiğinde Bolu yöresindeki orman köylülerini kalkındırmak ve ormanların kesilmesini önlemek için ORKÖY projesi başlatıldı. Bu proje çerçevesinde köylüye civciv ve yem dağıtılarak broiler piliç üretimine geçildi. Demir Kunter Koçman çiftliğinden aldığı civcivler ile devlet yem sanayinden temin ettiği yemleri Bolu-Düzce Yığılca bölgesindeki sözleşmeli yetiştiricilere dağıtarak o bölgedeki etlik piliç üretiminin temellerini atanlardan biri olmuştur.

1974 yılında evlenen Demir Kunter’in yanında Türk Tavukçuluk sektörünün duayenlerinden Hanri Benazus,Jack Rozanes,Süreyya Astarcı,Muzaffer Şener ve diğerleri yer aldı.

PİLİÇ ÇEVİRME İLE ALINAN GEMİ

İstanbul Aksaray semtinde Şölen Piliç ile büyük isim yapan Fuat Dinçer kazandığı paralarla bir gemi satın alır ve nakliye yapma kararı alır.Bu sıralarda piliç fiatları üretimden sonra 3 kat bir fiatla alıcı buluyordu.Şahit olduğunuz gibi piliç satarak 1978 yılında bir gemi alınabiliyordu.

ŞÖLEN PİLİÇ EL DEĞİŞTİRİYOR

Fuat Dinçer’in büyük emeklerle kurduğu ve bir efsane halini alan Şölen Piliç Kunter ailesi tarafından 4 milyon liraya,bir milyonu peşin verilerek satın alınıyor.Geri kalan 3 milyon lira ise, Şölen Piliç dükkan kazancı ile ödeniyor.

1978 yılında Demir Kunter 1965 ten beri pilicini verdiği Şölen Piliç Restorantı satın alıyor.Böylece hem pilici yetiştiren, kesip satan ve de kendi Restorantında pişirip satan bir işletme oluşuyor.1965-1985 yılları arasında piliç çevirme sadece Aksaray civarında vardı.O tarihlerde İstanbul Üniversitesinde okuyan herkes okul çıkışı Şölen Piliçte kızarmış pilici zevkle yemişlerdir.

O zamana kadar Kunter tavukçuluk markası ile piliç yetiştiren Demir Kunter, Şölen Piliç markasını kullanmaya başlıyor ve Anonim Şirketi haline geliyor. Şölen Piliç Gıda Sanayi A.Ş tüm hisseleri Kunter ailesine ait bir aile şirketidir.

ŞÖLEN PİLİÇ BİNASI DA SATIN ALINIYOR

1983 yılında Şölen Piliç’in İstanbul Aksaray semtindeki binası Kunter ailesi tarafından 5 milyon liraya satın alınarak sermayeye katılıyor.

Bolu ve Bandırma yöresinde entegre tavukçuluğun çok gelişmesi ile çiftlikleri Trakya bölgesinde olan Şölen Piliç üretimi bırakıp Entegre Piliç Üretim tesislerinden piliç temin ederek satmaya başlıyor.

Bugün Şölen Piliç A.Ş. Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformuna üye tesislerde üretilen etlik piliç etlerinin İstanbul ve civarında satış ve dağıtımını yapmaktadır. İstanbul Mahmutbey İstoç’ta kurulu soğuk hava deposu ve dağıtım tesisleri ile okul, hastaneler, catering firmaları ve piliç eti ihtiyacı olan tüm kurum ve kuruluşlara, soğuk zincir bozulmadan frigorifik dağıtım araçları ile hizmet vermektedir. Her türlü gıda kalite ve hijyen sanitasyon belgesine sahiptir.

1965 Yılından beri tavukçuluk yapan ŞÖLEN PİLİÇ üretimi bıraktı. Fakat tavukçuluğu bırakmadı. Uzun tetkikler sonucu, LEZİTA firmasının İSTANBUL bayii oldu.

Şölen Piliç,İstanbul İstoç’ta kurulu tesislerinde tüm tecrübesiyle Lezita Piliç ve diğer mamüllerini hijyen kurallarını uygulayarak satışını yapmaktadır.

İşte Şölen Piliç’in yatırımcılara ders olabilecek gerçek hikayesi.(Kaynak:www.ciftlikdergisi.com.tr)


Yazan - 27 Mart 2012. Kategori KÜMES HAYVANCILIĞI. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x