En ucuz antibiyotik; Grip olan herkese tavuk suyu çorba


15780

 

 

 

 

ZEYNEP ATASEVER

 

 

Yine bu kış bitmek bilmeyen grip virüsü nam-ı diğer Influenza hayatımı karartmaya karar vermiş olmalı. Geçen senelerde de grip olduğum görülürdü ama bu kadar uzun süren, ağır seyreden bir şekilde değildi. Ne oldu da bu sene şartlar değişti? Ekim, Kasım, Aralık aylarında daha sık görülen virüs artık Mayıs ayına kadar etkisini gösterebilecek kıvama gelmiş. Hastaneler %80 artan grip vakaları ile doluyormuş. Herkes başka birşey söylüyor, mütasyona uğrayan virüsler, iki ayrı virüs türünden ortaya çıkan karışım virüsler, domuz gribi, keçi giribi… sonu yok sizin anlayacağınız şu virüslerin. Bence türlü virüslerin yanında beslenme şartlarımız da bu virüslere karşı ayakta sağlam kalamamamızın sebeplerinden. Bünyemize aldığımız kötü şeker çeşitleri, msgler derken vücudumuzun direncini düşürüyor, hastalığa kapımızı açıyoruz.

 

 

 

Fakat soğuk algınlığı neticesinde dolan sinüslerimizi, bademciklerimizi unutuyoruz. Şu günlerde hızla artan grip, aslında yıllardır korkmadan yakalandığımız, hatta kendi yöntemlerimizle atlattığımız bir hastalık. Nasıl mı? Besin değerleri ve kolay sindirimi bakımından kış aylarında soframızı süsleyen, içimizi ısıtan çorba ile. Eskiden hatırlıyorum ilaç yerine tavuk suyuna çorba vardı. Beni adı bile iyileştiriyor inanın.  Tabi tavuk da organik olsa, yeme de yanında yat. Özellikle tavuk çorbasını soğuk algınlığı döneminde tüketilmesini uzmanlar da destekliyor.

 

 

 

İlaç alır gibi yemeklerden önce tavuk suyuna bol karabiberli ve limonlu çorba içmek gribi daha kolay atlatmanızı sağlıyor. Sinüslerimizin açılmasını sağlar. Gripli iken zorlaşan nefes alıp vermemizi kolaylaştırır. Öksürüğü hafifletir. İçindeki mineraller bakımından eklem ağrılarını hafifletir ve vücut kırgınlığının geçmesini sağlar.

 

 

 

Tavuk suyuna çorbanın antibiyotik etkisi yaptığı söylenirken, nasıl yapıldığını söylemeden geçmek olmaz.

 

 

 

Tavuk suyu yapılışı için;

 

 

 

1 litre su, 2 tane tavuk but,1 tane havuç, bir kaç parça kereviz sapı, dört parçaya kesilmiş bir adet soğan, 1 çubuk tarçın, 2 adet defne yaprağı.

 

 

 

Bir litre suya derisi soyulmuş iki tavuk budu, 2-3 santim kalınlığında kesilmiş havuç parçalarını, kereviz saplarını, soğanı, tarçını ve defne yaprağını ilave edin. Bir-bir buçuk saat civarında kaynatın. Bu sürenin sonunda tencerenin içine katılan malzemeler ve tavuk butlarını alın. Ve elde ettiğiniz tavuk suyunu buzlukta saklayabilir, soğuk havalarda sofranızı ısıtacak bir tavuk suyu çorbası yapabilirsiniz.

 

 

 

Tavuk suyuna çorba için ise;

 

 

 

1 adet tavukgöğsü, 1 adet tavuk but, 2 baş kuru soğan, 1 adet iri havuç, 2 yemek kaşığı un, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz, karabiber.

 

 

 

Tavuk butlarını derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ve havuç ile birlikte haşlayın. Haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresinde 3-4 dakika kavurun. Hazırladığınız un kavurmasının üzerine tavuğun suyunu azar azar katın. Daha sonra dövülmüş sarımsakları, doğranmış tavukla birlikte tencereye ilave edin. 15-20 dakika pişirdiğiniz çorbayı üzerine karabiber ekleyerek servis edebilirsiniz.


Yazan - 23 Aralık 2011. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x