“Geleceğin Köyleri” Köy-Kop Bergama Paneli Yapıldı


644409_592351124110112_748342385_n

 

 

Geleceğin köyleri kentlerin sigortasıdır

 

İzmir Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in ev sahipliğinde İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (ÇİFTÇİPLAT), Bergama Ziraat Odası, Köy Koop İzmir İl Birliği ve Üretici Gazetesi, Bergama Belediyesi Meclis Salonunda “Geleceğin köylerinde Kooperatifçilik ve Yeni Belediye Yasası” konulu Paneli kalabalık katılım gurubuyla gerçekleştirdi.

 

Bergama Belediyesi Meclis Salonunda yapılan panele Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Ziraat Odası Başkan Vekili Ayhan Yetim, KÖY – KOOP İzmir İl Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, Bergama İl Genel Meclisi ve Belediye meclis üyeleri, Bergama’daki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanları ile Köy Muhtarları katıldı.

 

 

Toplantının açılış konuşmasını Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç yaptı.Başkan Gönenç, “Yeni çıkan Büyükşehir yasası şüphesiz ki büyük sıkıntıları beraber getirecek. Tüzel kişiliği ortadan kalkan köyleri geleceği için neler yapabiliriz, olumsuzlukları nasıl aşabiliriz, kırsal kesimde bundna sonra tarımsal üretimleri nasıl devam ettirebiliriz konularınu bu panelde hep birlikte tartışıp fikriler üretip, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Hem geçmişimizin, hem de geleceğimiz olan köyler için “Geleceğin köyleri hareketini” köylüleri ile birlikte başlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve bu harekete destek veren tüm panelistlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ÜRETİCİLERDEN YOKSUN OLANLAR ÜRETENLERİN ESİRİ OLUR”

 

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönençten sonra kürsüye Bergama Ziraat Odası Başkan Vekili Ayhan Yetim konuşmasını yapmak için geldi. Yetim, “Bugün dünyada 2,6 milyar insanı istihdam eden ve 1 trilyon dolar tarım ürünü yetiştiren yapısıyla tarım yerküredeki ülke ekonomilerinin en büyük sektörüdür. Biz Bergama Ziraat Odası olarak bu önemin farkında olarak çiftçi ve köylümüzün üretim çabasındaki mücadelesinin yanındayız. Çünkü çiftçi ve köylünün bu gücünü fart eden ülkeler gelecek dünyada yer alacak aksine bir davranış içinde olanlar ise üreticilerden yoksun olarak üretenlerin esiri olacaklar. Biz çiftçiler bu ülkenin ekonomisinin bel kemiğiyiz. Bu bilincin herkes ve her kesimce politikalar üstü tutulmasını diliyoruz. Çiftçimize, köylümüze ilçemizde gerçekleştirilecek bu panelin hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
Bakanlık o eski domatesleri getirecek

 

ANADOLU’NUN YAPISINA ÇOMAK SOKULUYOR

 

Bergama Ziraat Odası Başkan Vekili Ayhan Yetim’den sonra konuşması olarak kürsüye gelen KÖY – KOOP İzmir İl Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, “Geçmişimizi paylaştığımız, geleceğimizin ülkü birliğini şekillendirdiğimiz ilk hareket ve idari temelimiz köylerimizdir. Bizi millet yapan kültürümüzü doğuran, türkülerimizi, bozlaklarımızı, ağıtlarımızı, sazımızı, sözümüzü yoğuran kuzularımızın, keçilerimizin yünlerinden halılara, kilimlere umutları, düşleri dokuyan kınalı ellerin sahibi hep köylülerimizdir. Nasırlı elleriyle Anadolu toprağını işleyen, ürettiği mahsule şehirliyi kentliyi besleyen, sofralarımızdaki ekmeği aşı yetiştiren kırsallın köyleri ve orada yaşayan çiftçilerimizdir. Bugün bu yapı baştan aşağıya mahalle yapılan köylerle ters yüz ediliyor. Anadolu’nun yapısına çomak sokuluyor. Kırsalın sosyal nizamına, üreten çatısına darbe vuruluyor. Kırsalın insanı köylerimiz bizim can damarımız, gelecek varlığımızdır. Onların tüzel kişiliğini yok ederek bu ülkeyi sonsuza tek var edemeyiz” dedi.

 

ÜRETİCİLERİ GELECEKTE ZOR GÜNLER BEKLİYOR

 

Açılışın son konuşmacısı Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. Başkan Soyer, “Çıkartılan bu Büyükşehir Yasasıyla ilçemizin 16 bin köyünün tüzel kişiliği kaldırılıp mahalleye çevrildi. Buda ülkemizin idari ve ekonomik yapısında bir takım sıkıntıların başlangıcı anlamına geliyor. Ürettiği ürünü zor şartlarda satarak kıt kanaat geçinen üreticileri gelecekte zor günler bekliyor. Geleceğin köyleri hareketini başlatan Seferihisar köylülerimin bu çabasında bende yanlarındayım. Sizde de bu harekete sahip çıkmanızı bekliyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
Ekmeklik Buğday Ekimine Devlet Desteği Bekleniyor

 

Üretici Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Beybağ’ın panel başkanlığını yaptığı oturumda konuşmacı olarak İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (ÇİFTÇİPLAT) Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, İzmir Köy Koop İl Birliği Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever ile Bergama Karahıdırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Küçük yer aldı.

 

Panel Başkanı Üretici Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Beybağ, “Köylerin mahalle yapılması Büyükşehir sayımızı 29’a çıkaran 6360 sayılı yasanın çıkışının ardındaki düşünceleri ve geleceğindeki yaşanacak ekonomik, sosyal sıkıntıları şimdi konuşmacılarımızla birlikte çözümler arayıp onları söylediklerini dinleyip konuyu irdeleyeceğiz. Sonra da sizlerin sorularını alıp cevaplayacağız” diyerek panelin ilk sözünü İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (ÇİFTÇİPLAT) Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ya verdi.

 

İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (ÇİFTÇİPLAT) Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, “Bugün köylerin mahalleye dönüştürülmesinin görülen yüzünün perde arkasında dünya tarımındaki dev tarım işletmelerinin savunduğu endüstriyel tarım ile köylerin orta ve küçük işletmelerinin doğal tarım anlayışının egemenliğinin mücadelesi var. Tarım havzalarındaki köylülerin elindeki işletmeler endüstriyel tarımın dev ölçekli tarım işletmelerce ikame edilerek bitirilmek istenmekte. Bu yanlış uygulamayla bu toprağın insanı köklerini kaybetme noktasına doğru itekleniyor. Kültürü, üretim yapısı, gıda tüketim anlayışı, örf ve adetlerinden gelenek ve davranışlarından koparılıp yeni sisteme doğru değiştirilmeye zorlanıyor. Bu nedenle başta köylüler olmak üzere köy muhtarları tarımın bütün örgütleri ve sağlıklı gıda tüketmek istene tüm kentliler “Geleceğin Köyleri Hareketine” sahip çıkmalı” dedi.

DİĞER HABERLER
GÜBRETAŞ Genel Kurulu’nda 66,8 milyon TL’lik temettü kararı alındı

 

İkinci panelist Bergama Karahıdırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Küçük ise, “Kırsalın küçük işletmelerini kaliteli ve verimli üretim yaptırarak gelişen dünya şartlarına uydurmak mümkün. Dev işletmelerle mücadele edecek bir yapıya kavuşturmak ancak kooperatifçilik anlayışıyla yapılabilir. Biz de Bergama Karahıdırlı Köyleri olarak artık bir araya gelerek 200 baş sığırlı bir hayvancılık kooperatifi kurduk böylece köydeki küçük aile yapımızdaki işletmeleri üretimde Kaymakamımız ve tarım İl ve İlçe yetkililerimiz vasıtasıyla sağlıklı ve verimli hale getirdi. Köyün ve köylümüzün ekonomisini dünya standartına kavuşturuyoruz” dedi.

 

İzmir Köy Koop İl Birliği Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, “Ben Türkiye’nin geçmişindeki kooperatifçilik hareketine Köy Koop’larla tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri yapan köylü kooperatifçiliğini hayata geçiren rahmetli Bakanımız Mahmut Türkmenoğlu’nun Urla Bademler’de kurduğu Kooperatifinin bugünkü başkanıyım. Biz Türkiye’de elli yılı geride bırakmış bir kooperatifiz. Köyler bu ülkenin idari yapısında ekonomik zenginliklerin yaratılmasında Türkiye’yi 90 yılda dev bir çınar ağacı yapan ağacın topraktaki kılcal kökleridir. Kökleri kurutmadan kırıp yok etmeden bu çınar ağacını kimse ortadan kaldıramaz. Bugün küresel krize bile Birleşmiş Milletlerce reçete yazılırken köylerdeki küçük ve orta işletmelerin meydana getirdiği kooperatifçilik anlayışı öne çıkarılıyor. Gelişmiş ülkelerin ekonomi dehalarının bile içinden çıkamadığı ekonomik kriz işte bizim bugün ortanda kaldırmaya çalıştığımız köylerin o küçük işletmelerinin anlayışından kendine çıkış yolu buluyor” dedi.


13 Mart 2013. 14:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x