Hamburger hakkında bilmeniz gereken 20 şey


Touch İstanbul dergisi, çekimine karşı konulamayan ve bir ısırığında bile insanı mutlu etmeyi başaran hamburgeri merak edip İstanbul’daki hamburgercilerin kapısını çaldı, hamburger hakkında bilinmesi gerekenleri derledi…
1 Hamburger herkesin bildiği üzere iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına kırmızı etten yapılan köftenin yerleştirilmesi ve arasına çeşitli sosların eklenmesi ile yapılıyor

2 Bir rivayete göre hamburgerin tarihi, Orta Asya’da yaşayan ve Tatar diye de bilinen Türk topluluğuna kadar uzanıyor. O dönemde çiğ et yiyen Tatar atlıları, sefere gittikleri zaman etlerini uzun süre muhafaza edebilmek için eğerlerinin altında saklıyorlardı. Zamanla bu ete baharat da dökmeye başlayan Tatarlar, çoğu insan tarafından da bilinen ‘Tatar Bifteği’ni ortaya çıkarttılar.

İLK OLARAK NEW YORK’TA

3 Hamburger, 19’uncu yüzyılda Almanya’dan sonra İngiltere’ye gidiyor ve fizikçi olan ama aynı zamanda da yemek geliştirme uzmanlığı yapan Dr. J. H. Salisbury tarafından bu kez ‘Salisbury Bifteği’ adını alıyor. Ancak bu isim, hiçbir zaman kullanılmıyor ve hamburger ismi yayılmaya devam ediyor.

4 İngiltere’de olduğu gibi Amerika’da da hızla tüketilmeye başlayan hamburger, ilk olarak 1826 yılında New York’taki Delmonico’s isimli bir restoranın menüsünde yer alıyor.

5 Amerika’ya hızlı bir giriş yapan hamburgerin patenti ise neredeyse 100 yıl sonra, 1932 yılında Amerikalı John Gregore tarafından alınıyor.

6 Kilosuna dikkat edenlerin korkulu rüyası hamburgerler, genellikle 250 ile 750 kalori arasında oluyor. Yani çeşidine göre kalorisi de farklılık gösteriyor.

7 Hamburger içerisine zevke göre birçok sos eklenebiliyor. Ancak özellikle etin tadını ve lezzetini kaçıracak soslardan kaçınılması öneriliyor. Acı sos, ketçap ve mayonez dışında, hardal ve barbekü sosun uygun olabileceği belirtiliyor.

8 Gelişmekte olan küçük yaştaki çocukların sık sık hamburger tüketmemeleri gerektiği söyleniyor. Zira çok sık yenmesi durumunda hamburger, çocukların obezite, diyabet gibi hastalıklara yakalanmasına neden olabiliyor.

KIYMASI FAZLA YOĞRULMAMALI

9 Hamburger etinin tek defada çekilmiş olması ve yağ oranının yüzde 35’i geçmemesi gerekiyor. Fazla yoğrulmaması gereken kıymanın ise kurutulmadan ve et suyunu çekmeden orta-iyi pişirilmesi öneriliyor.

10 Hamburger eti dananın gerdan bölümünden de yapılabiliyor. Bu bölümdeki yağ ve et oranı daha uygun olduğu için kıymalar da daha lezzetli oluyor.

11 Num Num yetkilileri etin daha lezzetli olması için ağızda hafif yağlı et tadı bırakması ve ızgaranın is kokusunun hissedilmesi gerektiğini söylüyorlar.

SIRRI EKMEĞİNDE!

12 Hamburgerin lezzetine lezzet katan en önemli etkenlerden biri de şüphesiz ki hamburger ekmeği. İnce kabuğu, yuvarlak ve genellikle üzeri susamlı, uzun süre bayatlamadan muhafaza edilebilen bu ekmek, normal ekmeğe göre çok daha farklı pişiriliyor. En büyük özelliklerinden biri de, kabarması için hamurun birkaç kez dinlendirilerek tekrar pişirilmesi.

13 Kimileri için Hamburger denilince olmazsa olmazlardan biri tabii ki kola. Ama bira ve kırmızı şarap da bu yiyeceğe sık sık eşlik edenler arasında.

14 Her ne kadar lüks restoranlarda hamburger çatal ve bıçak eşliğinde yense de aslında hamburger, doğası gereği elle yenmesi gereken yiyeceklerden.

15 Patates kızartması ve dili damağı temizleyerek tatları ayrı ayrı hissettiren bir salata eşliğinde, özellikle de ılık bir tabakta servis edilmesi hamburgerin lezzetinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

16 Hamburgerden sonra hamurlu tatlılar yerine hafif ve serin tatlılar yenilmesi öneriliyor. Özellikle de dondurmalı pay ve limonlu tart gibi sütlü tatlılar…

17 Hamburger birçok ülkede farklılık gösterebiliyor. Örneğin, Hawaii’de hamburgere ananas ekleniyor, Japonya’da hamburger ekmeği pirinçten yapılıyor. Meksika’da ise hamburger, avokado ve jambon eşliğinde tüketiliyor.

18 Guiness Rekorlar Kitabı’na göre dünyadaki en büyük hamburger Amerika Michigan’da eyaletinde. 74.75 kilogram ağırlığındaki bu büyük hamburgerin satış fiyatı ise 399 dolar.

TERCİH FARKI VAR

19 Yurt dışında, özellikle Amerika’da kalın ve az pişmiş hamburger eti tercih edilmesine rağmen Türkiye’de durum tam tersi yönde işliyor. Birçok şef bundan pek hoşlanmasa da Türkiye’de ne yazık ki ince ve çok pişmiş hamburger eti tercih ediliyor.

20 Tahmin edilebileceği gibi, dünya üzerinde en çok hamburger tüketilen Amerika’da, yılda ortalama 1.3 milyon hamburger tüketimi ile ciddi bir rekora imza atılıyor. Tüketilen tüm bu hamburgerler, yan yana konduğunda dünyayı tam 32 kezden fazla çevreleyecek bir uzunluğa sahip oluyor.

NEREDE YENİR?
 
Burger House Adres: Bağdat Cad. No: 386 Şaşkınbakkal Tel: (0216) 356 26 32 www.burgerhouse.com.tr
 Bebek Kırıntı Adres: Bebek Mah. Cevdet Paşa Caddesi No: 35 Tel: (0212) 257 67 27 www.kirinti.com.tr  Susam Burger Adres: Susam Sok. No: 11 Cihangir Tel: (0212) 251 59 95
 Gourmet Burger Kitchen Adres: Kanyon Alışveriş Merkezi Levent Tel: (0212) 240 66 65 www.gbk.com.tr  Num Num Adres: Bağdat Cad. 339/A Erenköy Tel: (0216) 358 66 00 www.numnum.com.tr
 Mano Burger Adres: Şahkulu Mahallesi Galipdere Caddesi No: 5 Tünel – Beyoğlu Tel: 0216 358 66 00 www.manoburger.com
 Dükkan Burger Adres: Cevdetpaşa Caddesi No: 58/B Bebek Tel: 0212 257 58 58 www.dukkanburger.com

GENÇ DÜVE ETİ KULLANILIYOR

Birçok yerde şubesi bulunan Dükkan Burger’in hamburgerlerini özel kılan en büyük sır; hamburger etlerinin kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri genç düve etinden yapılması ve kömür ateşinde pişirilen etlerin ayrı bir lezzette servis ediliyor olması.

1 Hamburger herkesin bildiği üzere iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına kırmızı etten yapılan köftenin yerleştirilmesi ve arasına çeşitli sosların eklenmesi ile yapılıyor

2 Bir rivayete göre hamburgerin tarihi, Orta Asya’da yaşayan ve Tatar diye de bilinen Türk topluluğuna kadar uzanıyor. O dönemde çiğ et yiyen Tatar atlıları, sefere gittikleri zaman etlerini uzun süre muhafaza edebilmek için eğerlerinin altında saklıyorlardı. Zamanla bu ete baharat da dökmeye başlayan Tatarlar, çoğu insan tarafından da bilinen ‘Tatar Bifteği’ni ortaya çıkarttılar.

İLK OLARAK NEW YORK’TA

3 Hamburger, 19’uncu yüzyılda Almanya’dan sonra İngiltere’ye gidiyor ve fizikçi olan ama aynı zamanda da yemek geliştirme uzmanlığı yapan Dr. J. H. Salisbury tarafından bu kez ‘Salisbury Bifteği’ adını alıyor. Ancak bu isim, hiçbir zaman kullanılmıyor ve hamburger ismi yayılmaya devam ediyor.

4 İngiltere’de olduğu gibi Amerika’da da hızla tüketilmeye başlayan hamburger, ilk olarak 1826 yılında New York’taki Delmonico’s isimli bir restoranın menüsünde yer alıyor.

5 Amerika’ya hızlı bir giriş yapan hamburgerin patenti ise neredeyse 100 yıl sonra, 1932 yılında Amerikalı John Gregore tarafından alınıyor.

6 Kilosuna dikkat edenlerin korkulu rüyası hamburgerler, genellikle 250 ile 750 kalori arasında oluyor. Yani çeşidine göre kalorisi de farklılık gösteriyor.

7 Hamburger içerisine zevke göre birçok sos eklenebiliyor. Ancak özellikle etin tadını ve lezzetini kaçıracak soslardan kaçınılması öneriliyor. Acı sos, ketçap ve mayonez dışında, hardal ve barbekü sosun uygun olabileceği belirtiliyor.

8 Gelişmekte olan küçük yaştaki çocukların sık sık hamburger tüketmemeleri gerektiği söyleniyor. Zira çok sık yenmesi durumunda hamburger, çocukların obezite, diyabet gibi hastalıklara yakalanmasına neden olabiliyor.

KIYMASI FAZLA YOĞRULMAMALI

9 Hamburger etinin tek defada çekilmiş olması ve yağ oranının yüzde 35’i geçmemesi gerekiyor. Fazla yoğrulmaması gereken kıymanın ise kurutulmadan ve et suyunu çekmeden orta-iyi pişirilmesi öneriliyor.

10 Hamburger eti dananın gerdan bölümünden de yapılabiliyor. Bu bölümdeki yağ ve et oranı daha uygun olduğu için kıymalar da daha lezzetli oluyor.

11 Num Num yetkilileri etin daha lezzetli olması için ağızda hafif yağlı et tadı bırakması ve ızgaranın is kokusunun hissedilmesi gerektiğini söylüyorlar.

SIRRI EKMEĞİNDE!

12 Hamburgerin lezzetine lezzet katan en önemli etkenlerden biri de şüphesiz ki hamburger ekmeği. İnce kabuğu, yuvarlak ve genellikle üzeri susamlı, uzun süre bayatlamadan muhafaza edilebilen bu ekmek, normal ekmeğe göre çok daha farklı pişiriliyor. En büyük özelliklerinden biri de, kabarması için hamurun birkaç kez dinlendirilerek tekrar pişirilmesi.

13 Kimileri için Hamburger denilince olmazsa olmazlardan biri tabii ki kola. Ama bira ve kırmızı şarap da bu yiyeceğe sık sık eşlik edenler arasında.

14 Her ne kadar lüks restoranlarda hamburger çatal ve bıçak eşliğinde yense de aslında hamburger, doğası gereği elle yenmesi gereken yiyeceklerden.

15 Patates kızartması ve dili damağı temizleyerek tatları ayrı ayrı hissettiren bir salata eşliğinde, özellikle de ılık bir tabakta servis edilmesi hamburgerin lezzetinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

16 Hamburgerden sonra hamurlu tatlılar yerine hafif ve serin tatlılar yenilmesi öneriliyor. Özellikle de dondurmalı pay ve limonlu tart gibi sütlü tatlılar…

17 Hamburger birçok ülkede farklılık gösterebiliyor. Örneğin, Hawaii’de hamburgere ananas ekleniyor, Japonya’da hamburger ekmeği pirinçten yapılıyor. Meksika’da ise hamburger, avokado ve jambon eşliğinde tüketiliyor.

18 Guiness Rekorlar Kitabı’na göre dünyadaki en büyük hamburger Amerika Michigan’da eyaletinde. 74.75 kilogram ağırlığındaki bu büyük hamburgerin satış fiyatı ise 399 dolar.

TERCİH FARKI VAR

19 Yurt dışında, özellikle Amerika’da kalın ve az pişmiş hamburger eti tercih edilmesine rağmen Türkiye’de durum tam tersi yönde işliyor. Birçok şef bundan pek hoşlanmasa da Türkiye’de ne yazık ki ince ve çok pişmiş hamburger eti tercih ediliyor.

20 Tahmin edilebileceği gibi, dünya üzerinde en çok hamburger tüketilen Amerika’da, yılda ortalama 1.3 milyon hamburger tüketimi ile ciddi bir rekora imza atılıyor. Tüketilen tüm bu hamburgerler, yan yana konduğunda dünyayı tam 32 kezden fazla çevreleyecek bir uzunluğa sahip oluyor.

 


Yazan - 23 Temmuz 2011. Kategori GIDA, ET VE ET ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x