“Kamuda Çalışan Serbest Veteriner Hekimlerin Sorunları” Komisyonu Çalışma Sonuç Bildirgesi


Veteriner Hekimler Derneğinin komisyon çalışmaları kapsamında “Kamuda Çalışan ve Serbest Veteriner Hekimlerin Sorunları” komisyonunun yapmış olduğu toplantı ve çalışmalar sonucu varılan ve meslek kamuoyumuzla paylaşılması öngörülen hususlar şunlardır.

 

1. 5199 sayılı yasadaki açık noktaların bazı hayvan sever dernekler tarafından amacı dışında istismar edildikleri ve bu konuda sayıları hiçte küçümsenmeyecek oranda olan muvazaalı kliniklerin mevcut olduğu, bu klinikler ile mücadele etmek amacı ile AVHO ve diğer illerdeki odalarımızın bünyesinde bir komisyon oluşturularak saha denetimlerinin sıklaştırılması ile hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre sağlığı konularında daha etkin mücadele edilmesine fırsat verecektir.

 

2. Özellikle mevcut klinikler arasındaki haksız rekabetlerin giderek artış göstermesi, bu konuda öncelikle meslek içi eğitimlerle hekimlerimizin yönetmelikler konusunda bilinçlendirilmeleri ve uyum içinde çalışmalarının sağlanabilmesi açısından rutin seminerlerin AVHO ve Veteriner Hekimler Derneği işbirliği ile öncelikle ele alınması gerekmektedir. Veteriner hekimlerin hekimlik nosyonu dışına çıkar şekilde (reklam yasağı) tabela, broşür ve internet yayını yapamayacağı hususunda meslektaşların bilgilendirilmesi önem taşımaktadır.

 

3. Yönetmeliğe aykırı hareketi tespit edilen veteriner hekimlerin soruşturmalarının ve soruşturma neticesi şayet cezai işlem uygulanacak ise bu işlemlerin ivedilikle sonuçlandırılması, cezai işlemlerin caydırıcılık katkısını kullanmak sureti ile olumsuzlukların önüne geçilmesi bir zorunluluktur.

DİĞER HABERLER
Kartal Kimya Premix Workshop Yapıldı

 

4. Bazı kliniklerde hayvan sahiplerinin kuduz başta olmak üzere rutin aşılamalardan kaçındıkları tespit edilmiş olup, bu bağlamda ilgili oda tarafından düzenlenecek belgede hayvanının rutin aşılanmasını kabul etmediğine dair imza sütunu açılarak bir yandan hayvan sahipleri üzerinde bu tasarruflarından caydırıcı etki sağlanırken diğer yandan da meslektaşımızın ileride doğabilecek sorunlar karşısında güvence altına alınabileceği düşüncesi hakim olmuştur.

 

5. Oda yönetimi tarafından hazırlanacak aşılama programlarının oda tasdik kaşesi kapsaması suretiyle kliniklerde hayvan sahiplerinin rahatlıkla görebilecekleri bir yere asılması gerekir.

 

6. Klinik sahibi veteriner hekimlerin bölgede karşılaşılan ihbarı mecburi hastalıklardan ve uygulanan karantinalardan yeterince bilgi sahibi olamadıkları bu nedenle bilgi edinme hakkı çerçevesinde odalarımızın kurumsal nitelikleri doğrultusunda ilgili bakanlıklardan yazılı belgelere ulaşarak bu bilgileri oda üyesi hekimlerle gerekirse özel şifreli mail yoluyla paylaşılmalıdır.

 

7. Pet shoplar da uygulanan hayvan satışlarının hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve insan sağlığını tehdit edici boyutlara ulaştığı, ayrıca Petshoplarda veteriner tıbbi ürünlerin satışının yasak olduğu yönetmeliklerde belirtildiği halde, ekto ve endoparaziter ilaçlar, eklem destek ürünleri, vitamin kalsiyum vb. ilaç ve ürünleri satan pet shopların denetlenmesi ve engellenmesi, Veteriner ilaçlarının veteriner kontrol ve gözetiminde olmaksızın ya da reçetesiz satışının önlenmesi gerektiği; bu hususta pet shoplar da, eczanelerde ve internet üzerinden reçeteye bağlı veteriner sağlık ürünlerinin satışının engellenmesi için ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunulması gerekmektedir.

DİĞER HABERLER
Mart Ayında Süt Hijyeni Eğitimleri Başlıyor…

 

8. Özellikle pansiyon tarzı çalışmayan ancak operasyon sonucu birkaç saat ya da 1 ila 2 gün takip altında tutulması gereken hayvanlarla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğünce yapılan denetimlerde Klinik sahibi meslektaşlarımızın sorunlar yaşadığı dile getirilmiş olup hekimin operasyon sonucu takip hakkının göz önünde tutulmaksızın bu türlü vakalarda cezai işlem yapılacağı uyarılarının ve davranışlarının haksız bir uygulamadır. Bu konuda komisyon marifetiyle İl Müdürleri başta olmak üzere ilgililerle görüşülerek uygulamadaki aksaklığa bir an önce son verilmesi gerekir.

 

9. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca çıkartılan yönetmelikle meslektaşlarımızın çalışabilmelerinin hizmet içi eğitim alma şartına bağlanması konusunda oluşan hak kaybıyla ilgili olarak Veteriner Hekimler Derneği dava açmış olup, bu dava sürmektedir. Dava sonuçlanana kadar Oda Yönetimlerinin uygulamayı askıya almalarının mesleki bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak isteriz.

 

10. Daha önceki yapılan Klinisyen Veteriner Hekimler Toplantı tutanağında yer alan ve bu konuda meslek kamuoyu oluşturulmak suretiyle yapılan mücadeleler neticesinde; a. Belediyelerce sahipsiz hayvanlar dışında kalan sahipli hayvanların, kuduz aşısı başta olmak üzere daha önce yapılan aşı uygulamalarından vazgeçilmesi;  b. Veteriner hekimlerin GNR numarası (Özel Güvenlik Barkodu) konusundaki taleplerde yaşanan olumsuzlukların ortadan kalkması;  c. Eczanelerde legal olmayan aşı satışlarının sona ermesi; sevindiricidir.

DİĞER HABERLER
Düşürülemeyen et fiyatları tüketiciyi vuruyor

 

Yukarıda maddeler halinde sıralanan mevcut sorunlar ve çözüm önerileri ile bazı aksaklıkların ortadan kalkmasının bir sonuç belgesi ile meslek kamu oyuna sunulmasına karar verilmiştir.

 

 KATILIMCILAR  :

 

Prof.Dr.Şakir Doğan TUNCER  

Uzman Veteriner Hekim H.Yalçın KÖKSAL

Dr.Gülay ERTÜRK 

  Yrd.Doç.Dr. Oytun Okan ŞENEL

 Dr. Ahmet KİREMİTÇİ  

Veteriner Hekim Gamze Göl AKSU

 Veteriner Hekim Nurgül SÖĞÜT

 Veteriner Hekim Cevat SÖNMEZ  

Veteriner Hekim Gülçin YEŞİLOVA  

Veteriner Hekim Şah Hüseyin MULAOĞLU


4 Ocak 2013. 18:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x