Kaz Etinin Altınla Yarışması Sevindirici


20150613_195451

 

 

KAZ ETİNİN ALTINLA YARIŞMASI SEVİNDİRİCİ

 

 

Prof.Dr. Tülin AKSOY

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, ANTALYA

 

 

 

Evet 3-4 kg’lık bir kaza bir altın bedeli olan 140-180 TL ödenir mi? Çıkan haberlere göre bazı tüketicilerimiz ödüyor ki bununla ilgili haberlere rastlıyoruz1,2.Pek çok AB ülkesinde ve ABD’de marketlerin en azından bazılarında temizlenmiş ve satışa hazır kaz bulmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Tüketim sınırlı da olsa var, özellikle de yılbaşı ve Şükran Günü gibi özel günlerinde.

 

kaz

 

 

Ülkemizde ise kırsal alandaki insanlarımız bu hayvanın etine aşina iken kentsel alanda pek yaygın değil gibi. Kazlar soğuk havaya adapte olmuş hayvanlar olduğundan, ülkemizde Kars, Ağrı ve Erzurum illerimiz ve çevresinde küçük sürüler halinde yetiştiriliyor, Ayrıca Afyon ve Tekirdağ gibi illerimizde rastlamak mümkün, bunun dışındaki hemen hemen tüm illerimizin kırsalında yer yer yer birkaç kaza rastlanabilir.

 

 

Kanatlı hayvan yetiştirme alanında çalışan bir akademisyen olan piyasanın çeşitlenmeye başlamasını sevindirici buluyorum. Tüketici de yeni tatlara kavuşmalı üretici de yeni kaynaklarla gelir elde edebilmeli. Ancak kaz yetiştiriciliğinin tavuk ve hindi yetiştiriciliğinin yerini alamayacağı, üretimdeki toplam payının ancak %1’i uzun yıllar sonra bulabileceği de unutulmamalıdır. Kaz yetiştiriciliği ülkemizde gelişirse eminim fiyatlar da biraz düşecektir.

DİĞER HABERLER
VIV TÜRKİYE 2015 İçin Sayılı Günler Kaldı

 

kaz75

 

 

Kaz etinin kıymetini Tekirdağ’da yaşarken bir tesadüf sonucu anlamıştım. Bir yüksek lisans tezi kapsamında veri toplamak üzere sınırlı sayıda kazı köylülerden toplayıp kesmiştik. Tekirdağ’ın yerlisi olan kurum personeli ve komşularım bu kazları ücreti karşılığında satın almak için birbiri ile yarışmıştı adeta. Bu esnada, Tekirdağ’ın yerel mutfağında kaz etinin önemli bir yeri olduğunu öğrendim, bazılarını deneyerek kaz etinin ve onun haşlanması yoluyla elde edilen et suyunun çok özel lezzette olduğunu fark ettim. Bu et suyu ile yapılan pilavlar (kapama da denir), mantılar ve dolmalar gerçekten ayrı bir lezzete sahip. Tekirdağ’da bildiğim kadarı ile yerel restoranlarda bulmak zor ama ev hanımları, özellikle de belli yaşın üzerinde olanların kaz eti ile yapılan nefis tarifleri var. Bence bu tarifler yöresel yemeklerle ilgili web sayfalarında da yer almalı ki unutulmasın.

 

 

kaz-eti2

 

 

Bir kaza 150-180 TL’yi, en azından yılda bir kez veren bir tüketici olarak öneriyorum.

 

 

Milletimizin başı sağ olsun, yaşamaya ve üretmeye devam.

 

 

1)http://www.milliyet.com.tr/-kaz-eti-altinla-yarisiyor/ekonomi/detay/2209362/default.htm

2)http://www.milliyet.com.tr/gordugu-ruya-uzerine-kaz-ciftligi-kurdu-corum-yerelhaber-520693/


14 Mart 2016. 13:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x