Resmi Veteriner Hekimlere Yönelik Eğitimler Başladı


611x395_headline_514c8cb8d219b

 

 

 

Resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekimler eğitimleri başladı…..

 

 

Öncelikli strateji, bilimsel kanıtlara dayalı, güncel bir gıda güvenilirliği…

 

 

 

Halim UTLU

 

 

Gıda zinciri bilgisinin incelenmesi, hayvan refahı kontrolleri, kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneler, iyi hijyen uygulamaları ve HACCP ilkelerine dayalı prosedürlerin tetkiki, zoonozlar ve zoonotik etkenlerin izlenmesi ve kontrolü, hastalıkların tespiti, kalıntı izleme, numunelerin alınarak analizlerinin yapılmasının sağlanması ile sağlık işareti uygulaması işlemlerinden sorumlu olan resmi Veteriner Hekimler için, 11 Ekim 2015 tarihinde Antalya’da eğitim programı düzenlendi.

 

27 Kasım’a kadar devam edecek

 

27 Kasım 2015 tarihine kadar devam edecek ve 6 grup halinde verilecek eğitim ile resmi Veteriner Hekimlerin, mesleki yeterlilikleri artacak ve alandaki yenilikleri takip etme imkanı olacak.

 

Gıda kaynaklı hastalıkların yayılımı hususunun, hayvansal gıdaların taşıdığı risklerin ciddiyeti ve öneminin tüm yönleriyle bilimsel olarak kanıtlandığı günümüzde, bu risklerin halk sağlığı üzerinde yaratabileceği olumsuzlukları önlemek için, birincil üretim seviyesinden itibaren, tüm üretim zincirinin kontrol altında tutulmasına bağlı olduğu belirtilen Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği bilgi notu, 14.10.2015 tarihinde paylaşıldı.

DİĞER HABERLER
Flamingo'ların Van Gölü'nde Dansları İlginç Görüntülere Neden Oldu

 

Öncelikli strateji, bilimsel kanıtlara dayalı, güncel bir gıda güvenilirliği

 

Bilimsel kanıtlara dayalı, güncel bir gıda güvenilirliği mevzuatının bulunması ve gıdaların resmi kontrollerinin etkin olarak yapıldığı bir sistemin tesisinin, Bakanlığın öncelikli stratejileri arasında bulunduğu vurgulanan açıklama özetle şöyle;

 

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu stratejiler kapsamında oluşturulan gıda güvenilirliği kontrol sisteminde, tüketicilere güvenilir et arzının sağlanabilmesi için, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden risklerin önlenmesi ve kontrolünün tesisi konusunda, Veteriner Hekimler görevli.

 

Kesimhanelerde, veteriner görevlendirilmesi zorunlu

 

2010’da yayımlanan ve ülkemizde yeni gıda güvenilirliği sisteminin temellerini oluşturan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre; kesimhanelerde kesim öncesi ve sonrası ile et parçalama tesislerinde muayeneler ve diğer resmî kontrolleri yapmak üzere, resmî veya yetkilendirilmiş veteriner hekimlerin görevlendirilmesi zorunludur.

 

Veteriner Hekimler,hangi işlerden  sorumlu ?

 

Resmi Veteriner Hekimler, Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik gereği, iyi hijyen uygulamaları ve HACCP ilkelerine dayalı prosedürlerin tetkikinden, gıda zinciri bilgisinin incelenmesinden, hayvan refahı kontrollerinden, kesim öncesi ve kesim sonrası muayenelerden, zoonozların ve zoonotik etkenlerin izlenmesi ve kontrolü, hastalıkların tespiti, kalıntı izleme gibi amaçlarla numunelerin uygun olarak alınarak analizlerinin yapılmasının sağlanmasından ve sağlık işareti uygulaması işlemlerinden sorumludur.

DİĞER HABERLER
13. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı

 

Mesleki yeterlilikleri artacak ve yenilikleri takip imkanı olacak

 

Bakanlık; bu konudaki resmi kontrolleri yürüten Veteriner Hekimlerin istenilen düzeyde bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamak ve böylelikle güvenilir et tedarikinde gerekli kontrolleri en üst düzeyde gerçekleştirmeyi hedeflemekte. Kesimhaneler ve et parçalama tesislerinde resmi kontrolleri yürütmek üzere görevlendirilen resmi veteriner hekimlere yönelik, Antalya’da 11 Ekim 27 Kasım 2015 tarihleri arasında, 6 grup halinde eğitim verilecek. Bu eğitim ile Resmi Veteriner Hekimlerin mesleki yeterlilikleri artacak ve alandaki yenilikleri takip etme imkanı olacak.”


15 Ekim 2015. 08:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x