Sağlıklı Beyaz Et’in Soframıza Nasıl Geldiğini Bilmek İster misiniz?


Sağlıklı Bir Beyaz Et Üretim ve Tüketim Aşaması
 
A-Üretim Aşaması: Kanatlı hayvan etinin (tavuk, hindi) sağlıklı ve temiz olabilmesi için hayvanın üretim tesislerindeki uygun yetiştirilme, kesim ve işlenme şartlarının sağlanması birinci derecede önem taşır. Kesimhanede asgari teknik ve hijyenik şartların mevcut olması, personelin eğitimli ve bilgili olması, kullanılan alet ve ekipman hijyenine dikkat edilmesi tavuk ve hindi eti üretiminden doğabilecek risklerin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.

Bu şartların yerine getirilmesi için uluslar arası düzeyde kabul edilen ve ülkemizde de bazı gıda firmaları tarafından uygulamaya konulan HACCP ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, kanatlı hayvan etinin güvenliğini sağlamaya yöneliktir.

Ayrıca ürünün etiketine seri no basılarak ürünün geçtiği tüm aşamalardaki kayıtlara ulaşılabilmeli ve geri izlenebilmelidir. Ülkemizde markalı ve ambalajlı üretim yapan beyaz et işletmelerinde bu sistem uygulanmaktadır.

B-Ulaştırma Aşaması: Üretilen beyaz etin uygun ambalajlama, depolama ve nakliye koşullarına sahip olarak tüketiciye ulaştırılmasıdır. Standartlara uygun olmayan ambalajlama, depolama ve nakliye işlemleri beyaz etin daha tüketiciye ulaştırılmadan bazı riskleri taşıması anlamına gelir. Bu nedenle özellikle depolama ve nakliye aşamalarında soğuk zincirine uyularak hareket edilmelidir. Kesim sonrasında soğuk zincirinde meydana gelebilecek kırılmalar gerek depolama gerek nakliye gerek satış aşamasında baştan itibaren alınan önlemlerin veya gösterilen çabaların boşa gitmesine neden olabilecektir. Kanatlı etinin soğuk hava depolarında muhafazası ve frigo-frik (soğutmalı) araçlarla nakledilmesi bu risklerin minimum düzeye indirgenmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte nakliye için kullanılan araçların iç ve dış bölümlerinin temiz-bakımlı ve uygun hijyen şartlarını barındırmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca tüm ulaştırma aşamasındaki sıcaklıklar, sıcaklık kayıt eden cihazlarla ölçülerek kayıt altına alınmalıdır.

DİĞER HABERLER
Bir İçki Yasağı Öyküsü: Dilaver Suyu...

C-Tüketim Aşaması: Ürünün satın alım aşamasında tıpkı diğer aşamalarda olduğu gibi riayet edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hijyen bir zincirdir ve bu zincirde hiçbir halkanın kırılmaması gerekir. Zincirin önemli bir halkasını da tüketici oluşturur. Bu yüzden beyaz etin sağlığı ve temizliğinde tüketiciye düşen kimi sorumluluklar vardır. Bunlar;

1-Satın Alma: Bu aşamada tüketicilerin beyaz et alımında:

a)Üretilen beyaz etin üretici tarafından markalanarak güvence altına alınıp alınmadığı,
b)Etiket taşıyıp taşımadığı,
c)Son kullanma tarihlerinin bulunup bulunmadığı ve son kullanma tarihinin geçmiş olup olmadığı,
d)Beyaz ette genel olarak duyusal (koku, renk, sulanma, leke, berelenme v.b gibi) bozuklukların olup olmadığı,
e)Satış koşullarının hijyenik olup olmadığı ve satış reyonu ısısına,
f)Veteriner hekim kontrolü olup olmadığına genel olarak dikkat edilmelidir.
g)Tavuk koklanmalı eğer ilaç kokuyorsa alınmamalıdır.

2-Taşıma ve Saklama: Beyaz etin alımını gerçekleştirdikten sonra taşıma ve saklama işlemlerinde;

a)Markette alışveriş esnasında en son et alınmalı, markette gezdirilmemelidir.
b)Alışveriş mümkünse eve yakın satış noktalarından yapılmalı,
c)Eğer eve uzak noktalardan alışveriş edilecekse beyaz et, mutlaka buz aküleri ve seyyar soğutucu dolaplarda muhafaza edilmeli,
d)Hemen tüketilmeyecekse beyaz et son kullanma tarihinden önce konmak şartıyla dondurucuda (-18 o C) altı ay süreyle veya buzdolabında (+2 o C) son kullanma tarihine kadar korunmalı,
e)Dondurucudan çıkarılan taze beyaz etin çözülme işlemi oda ısısında değil yine buzdolabında gerçekleştirilmeli,
f)Çözülme işlemi gerçekleştirildikten sonra ürün tekrar dondurulmamalıdır.
g)Beyaz et kesilecekse, ahşap et tahtası değil, mermer tezgah yada plastik türevlerinden yapılmış kesme blokları veya plakaları kullanmak doğru olur.
ğ)Kırmızı ve beyaz eter için kesinlikle ayrı ayrı kesme blokları kullanılmalıdır.

DİĞER HABERLER
Kuru fasulyede en çok tercih;yerli üretim Dermason...

3-Tüketim: Son olarak beyaz etin tüketim aşamasında da;

a) Tezgahınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak su ile yıkamaya özen gösteriniz.
b)Pişirme işlemi iyi yapılmalı, etin içinde pembe kısımlar kalmamalı,
c)Pişirme sonrası servis için uzun süre bekletilmemeli,
ç)Eğer pişirme işleminden hemen sonra tüketilmeyecekse hızlı bir şekilde soğutulmalı,
d)Pişmiş ve soğutulmuş beyaz etin yeniden ısıtılmasında ısının yetersiz olmamasına dikkat edilmelidir. Tekrar ısıtılan beyaz etin lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız, et parçalarını bir süzgece koyun. Tencerede su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun. Buharda ısıtılan beyaz et lezzetinden hiçbir şey kaybetmez.
e)Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalar ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyarsanız, daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olur.
f)Fırında tavuk kızartacağınız zaman, üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Et lezzet kazanacaktır.
g)Tavuğunuzu kızartırken dereotu, maydanoz gibi taze otları derisinin altına yerleştirmeniz, bitkilerin yanmasını önler ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar.
Kaynak:Gıda Teknolojileri


19 Nisan 2011. 18:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x