Sığırlarda Ayak Hastalıkları Sempozyumu Yapıldı


 IMG_9086
Veteriner Cerrahi Derneği ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ortaklığında “Sığırlarda Topallık ve Ayak Hastalıkları Sempozyumu” Bursa’da 26-27 Nisan 2013 tarihinde düzenlendi.
“Sığırlarda Topallık ve Ayak Hastalıkları Sempozyumu”nda sürü sağlığı ön planda tutularak ayak hastalıkları detaylı olarak incelendi. Ayak hastalıkları ile ilgili güncel bilimsel veriler ışığında sahadaki problemlere odaklanmış ve bu konulara ilişkin çözüm önerileri tartışıldı.
IMG_8288Günümüzde klasik hayvancılığın yerini modern yetiştirme teknikleri almış ve büyük işletmeler kurulmaya başladı. Bu perspektifte sürü sağlığı ile ilgili konular gün geçtikçe daha da önem kazandı. Sürü sağlığı açısından değerlendirildiğinde “Sığırlarda Topallık ve Ayak Hastalıkları” çok önemli bir yer tutmaktadır. Ayak hastalıklarının; sığırlarda süt veriminde düşme, kilo kaybı ve döl veriminin olumsuz etkilenmesine doğrudan tesiri olduğu ispatlanmıştı.
Sempozyum, ayak hastalıklarının görülme oranı ve buna ilişkin kayıplar ele alınarak başlamış, fonksiyonel anatomi, hastalıklarla ile beslenme ve iç hastalıkları arasındaki ilişki değerlendirilmiş, digital dermatitis başta olmak üzere enfeksiyöz ayak hastalıkları, laminitis başta olmak üzere nonenfeksiyöz ayak hastalıkları incelenmiştir. Topallık muayenesi detayları ile anlatıldıktan sonra sığırlarda topallık ve ayak hastalıklarında radyolojik tanı detayları ile verildi. Takiben konu ile ilgili önleyici tedbirler, tedavi protokolleri ve tırnak kesimi konuları sırasıyla konularında tecrübeli öğretim üyeleri tarafından tüm katılımcılarla interaktif olarak paylaşıldı.
TIRNAK KURSU
IMG_9171Sempozyum tamamlandıktan sonra 28 Nisan 2013 Pazar günü tüm bu teorik bilgilerin pratiğe geçirilebilmesi için “Tırnak Kursu” düzenlendi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi ile Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde ilgili birimlerin imkânları doğrultusunda, kadavra ve canlı materyal üzerinde veteriner hekimler bizzat uygulama yaparak tırnak kesimini ve tırnaklarda yapılan operatif girişimleri detayları ile uygulamalı olarak yaptılar. Uygulama ile ilgili tüm imkânlar Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından sağlandı.
Sempozyuma Türkiye’nin değişik yerlerinden 200 veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikeri ve yetiştirici katıldı. Sempozyuma katılanlar teorik bilgileri konusunda uzman akademisyenlerle karşılıklı bilgi alış verişinde bulunma imkânı elde ettiler.
IMG_9104Bu konularda açıklama yapan sempozyumu düzenleyerler “Sempozyumun planlanması aşamasında bizleri cesaretlendiren Veteriner Cerrahi Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. O. Sacit GÖRGÜL, tüm aşamalarda bizleri destekleyen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamik DİLEK ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin KENNERMAN ve Veteriner Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz SEYREK-İNTAŞ başta olmak üzere sempozyuma katılarak üst düzey tartışma ve bilgi paylaşımı sağlayan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi AD öğretim üyesi Prof. Dr. Celal İZCİ, Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim DEMİRKAN, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim AKIN hocalarımıza teşekkür ederiz. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi AD Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Deniz SEYREK-İNTAŞ, Doç. Dr. Göksen ÇEÇEN, Doç. Dr. Hakan SALCI’ya, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları AD öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet TÜRKMEN, İç Hastalıkları AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin ŞENTÜRK ve Anatomi AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülsüm ÖZYİĞİT’e sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Her şeyden önce sempozyuma katılarak bizleri yalnız bırakmayan değerli katılımcılara ve sempozyumu destekleyen tüm firmalara teşekkürlerimiz sunarız.

DİĞER HABERLER
Sığır Cinsi Hayvanların Küpelenmesi İle İlgili Kanun
13 Mayıs 2013. 20:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x