Sütteki antibiyotiği test edebilirsiniz


”Sütte kanser tehlikesi” iddiaları ile gündeme gelen sütteki antibiyotik, bir test kitiyle 3 ile 10 dakika arasında değişen sürelerde kontrol edilebiliyor.

Sütün her zaman insan sağlığı için faydaları ile gündeme gelmesini istediklerini ancak son günlerde sütte antibiyotik ve aflatoksin tartışmaları yapıldığını belirten Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, insanlar gibi hayvanların da hastalanabildiğini, veteriner hekimlerin muayene sonucunda bazı antibiyotik tedavileri uygulayabildiğini belirtti.

Yıldız, önceliklerinin süte geçmeyen antibiyotikler olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ”Diyelim ki süte geçen bir antibiyotik kullanıldı. Bu antibiyotikli sütün vücuttan atılım süresi vardır. Bu sürenin bitimine kadar antibiyotikli süt işletmelerimizdeki buzağılara verilir. Eğer süt bir miktar kalırsa, o zaman kalan kısım işletmede imha edilir. Bu oto kontroldür. İşletmede imha edilmese bile bu sütü alan sanayici laboratuvar ortamında mutlaka antibiyotik testini yapar. Sütü işleyen sanayiciler, her gün mutlaka antibiyotik testi uygular, ondan sonra sütü teslim alır veya reddeder. Yine süt, aflatoksin testlerine de tabi tutulmaktadır. Sağlıksız süt işletmelerde imha edilir.”

Değişik antibiyotik test kitleri bulunduğunu ifade eden Yıldız, ”Bazı antibiyotik test kitleri ile laboratuvar ortamına ihtiyaç duyulmadan yetiştirici veya tüketici sütteki antibiyotiği test edebilir. Ancak buna gerek olmadığını, sütte yetiştiriciden tüketici aşamasına kadar çok ciddi bir oto kontrol olduğunu herkesin bilmesini istiyorum” diye konuştu.

SÜTTE ANTİBİYOTİK TESTİ

Gıda Yüksek Mühendisi Keziban Gider de fabrikaya gelen sütün çeşitli testlerden geçirildikten sonra kabul edildiğini söyledi. Gider, bunlardan birinin de antibiyotik testi olduğunu belirterek, çiğ sütü reaktif kabında yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 3 dakika inkübasyona bıraktıklarını ifade etti.

DİĞER HABERLER
Yumurtanın Beyni Güçlendirdiği Belirlendi

Daha sonra test çubuğunu reaktif kabında 3 dakika daha beklettiklerini dile getiren Gider, test çubuğunda çıkan çizgilere göre sütte antibiyotik olup olmadığının belirlendiğini bildirdi. Antibiyotiğin laboratuvar ortamı gerekmeden de ölçülebildiğini anlatan Gider, bir kaptaki çiğ sütün içerisine bırakılan test çubuğu ile 10 dakikada antibiyotik testi yapılabildiğini ifade etti.

Gider, tüketicilerin yetiştirici ve sanayiciye güvenmesi gerektiğini, sütün tüketiciye kadar pek çok teste tabi tutulduğunu sözlerine ekledi. ntv/ajanslar

‘Süt Kart’ geliyor

Sağlıklı süt için harekete geçen Gıda Bakanlığı, üretici birliği ile ‘Süt Kart’ uygulamasını hayata geçiriyor.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıklamalarının ardından süt bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu. Sağlıklı süt için harekete geçen bakanlık, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) ile birlikte yeni bir sistemi hayata geçiriyor. Üretilen sütün gün ve saat olarak nerede, ne zaman ve ne kadar toplandığına dair bilgilerin yer alacağı bir sistem oluşturuluyor.

Bu kapsamda yaklaşık bir aya kadar süt için takip sistemini getiren ‘Süt Kart’ uygulamasına geçiliyor. Birlik Başkanı Ali Koyuncu, sütün sağılmasından sanayiye getirilmesine kadar geçtiği her aşamanın izleneceği yeni sistemin daha sağlıklı ve güvenli olacağını söylüyor. Projede süt toplayıcılarına eğitim vererek sertifikalandırmayı planladıklarını belirten Koyuncu, sertifikası olmayan kişilerin süt toplayıp sanayiye satış yapamayacağını kaydediyor.

DİĞER HABERLER
 Yediğimiz ürünlerde neler saklı?

Süt, içerisinde antibiyotik kalıntılarının olduğuna dair söylemlerle son günlerin en çok konuşulan gıdalardan biri oldu. Bakan Mehdi Eker’in “Antibiyotik kalıntısı bulunan süt binde birden bile az!” sözleri ve TV’de canlı yayında bir bardak içmesi, sütü vatandaşın gündeminden düşürmedi. Sütün kayıt altına alınması, denetlenmesi ve piyasaya sunulma şartları medyada geniş yer buldu.

Tüm bunları göz önünde bulunduran TSÜMB, hazırladığı yeni bir projeyle gıda güvenliğinde yeni bir sistem geliştiriyor. 2009 yılında süt üretimini kayıt altına almak için harekete geçtiklerini söyleyen Birlik Başkanı Ali Koyuncu, bu sistemle Türkiye’de 1,5 milyon ton olan kayıtlı süt miktarını 7 milyon tona çıkardıklarını belirtiyor. Fakat bu sisteme göre veriler merkeze ancak 15 günde bir ulaşıyordu. Bunu yetersiz bulan birlik, yeni hazırladığı yazılımla günlük ve dakikalık olarak takip yapabilecek.

Projeyi bakanlığa sunan Birlik Başkanı Koyuncu, uygulamanın en geç bir aya kadar başlayacağını bildiriyor. Sütün üretim aşamasından tüketime hazır hale getirilene kadar geçtiği her aşamanın takip edileceği sistemde TSÜMB’e kayıtlı süt üreticilerine ‘Süt Kart’ verilecek. Sütü sağıp soğutma tankına getiren üretici, süt kartını kredi kartlarında kullanılan POS makinelerine benzer bir sisteme okutacak. İlk okutma çiftlikte, ikincisi ise toplama tankının yanında yapılacak. Süt soğutma tankına toplandığında eğitimli ve sertifikası olan toplayıcı, sanayiye götüreceği zaman yine kart okutacak.

Toplayıcı sütü sanayiye götürürken son kez kart okutacak. Böylece sütün ne zaman sağıldığı, ne kadar süre sonra toplama tankına getirildiği ve sanayiye hangi süre zarfında ulaştığı TSÜMB merkezinden takip edilebilecek. ‘Süt Kart’ sistemiyle üreticinin ismi, sütü hangi firmaya sattığı gibi bilgiler anlık olarak merkezden görülecek. Yeni sistemin gıda güvenliğine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Başkan Koyuncu, “Burada amaç, vatandaş için hem hijyen şartlarını hem de sütün üreticiye ulaşma süresinde gıda güvenliğini sağlamak.” ifadelerini kullanıyor.

DİĞER HABERLER
Süt 6 Ay Daha 80 Kuruş

En önemli noktanın sütün sanayiye ulaşma süresinin takip edilebilmesi olduğunu dile getiren Koyuncu, projenin Türkiye’de gıda güvenliği adına büyük bir adım olduğunu dile getiriyor.

Sertifikası olmayan süt, toplayamayacak

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Koyuncu, kapı kapı dolaşılarak ve toplama merkezlerindeki soğutma tanklarına getirilerek yapılan süt toplama işlemini yapan görevlilere de eğitim vereceklerini anlatıyor. Giyimden hijyene, eldivenden çizmeye kadar süt toplayıcılarının eğitimden geçeceğini anlatan Ali Koyuncu, bu eğitimin sonunda sertifika verileceğini söylüyor. “Sertifikası olmayan kişi, süt toplayamayacak.” diyen Koyuncu, üreticinin sütü toplayıcıya verdiği an sistemin başlayacağını ifade ediyor.

Öte yandan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı 2011 yılının 11 ayında sadece süt üretim yerlerinde 5 bin 960 denetim yaptı. Bu denetimlerde üretim yerlerine 584 idari para cezası kesildi, 16 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu cezaların işletme izninin olmaması, cihaz eksikliği ve hijyen şartlarının sağlanmaması gibi çeşitli sebeplerle verildiği belirtiliyor./cihan

 

 

 


29 Ocak 2012. 11:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x