Tekirdağ Şarköy’de Bağ Bozumu Geç Başladı


Tekirdağ  Şarköy ilçesinde bağ bozumu bu yıl geçen yıllara bakılacak olursa bir ay geç başladı.

Bunun nedeni ise, ilk baharın yağışlı ve serin geçmesiyle bütün ürünlerde olduğu gibi üzümler de geç olgunlaştı.

Rivayete göre,Büyük İskender Pers seferi sırasında bu topraklardan geçerken durup şu anda sahip olduğumuz ünlü şaraplardan tatmayı ve sefere götürmeyi ihmal etmemiştir.Peki biz,bu toprakların üzüm bağlarına ve şaraplarına sahip çıkabildik mi?

Çıkamadığımızın en özel örneği,sökülen şaraplık üzüm bağları yerine dikilen zeytin fidanları olsa gerek.Bir başka deyimle şarap Tanrısı Dionysos’un yaşadığı toprakların Osmanlı’ya mirasından bizlere akseden mirasını koruyabildik mi?  İl Tarım müdürü Erdem Karadağ’ın verilerine göre “Şarköy bölgemizde 30 bin dönüm bağ var .Bunların 22 bin dönümü şaraplık 8 bin dönümü sofralık. 1897  üzüm üreticimiz var.12 bin ton sofralık üzüm üretilip çevre il ve ilçelerde pazarlanmakla birlikte İstanbul haline kamyonlarla taşınmaktadır.

Belli dönemlerde İstanbul halinin üzüm ihtiyacını karşılamakta ve Kardinal pazarda en çok aranan üzüm çeşididir. 1960 yıllarında Fransa’dan getirilen fidan ve aşı gözleri ile yöreye gelmiş mükemmel uyum sağlamıştır.Yörede sofralık olarak yetiştirilen üzüm çeşitleri ise şunlardır:Alfanoz,Kardinal,Trakya İlkeren,Yalova İncisi,Yapıncak,Şensu ile son yıllarda revaçta olan Palieri ve Redglobe üzüm çeşitleri de yetiştirilmeye başlamıştır.

DİĞER HABERLER
Başbakan Davutoğlu ve Bakan Eker, tarım fuarının açılışını yaptı

Şarköy Mürefte Hoşköy Bölgemizde 38 üretim izinli şarap işletmesi var olup.Türkiye’de 100 bin ton şarap üretildiğinden 30 bin tonu Şarköy’den karşılanıyor.Bu işletmelere ayrıca Denizli Elazığ Tokat yörelerinden üzüm gelmektedir.

Şarköy bölgesinden Rakı fabrikalarına anason gönderilmektedir.Bunun nedeni de Manisa bölgesinin Çekirdeksiz kuru üzüm  Amerika’ya ihracatı sofralık üzüme yönelmesi şaraplık üzüm miktarının azalmasından şaraplık üzümün bu yıl fiyatlanmasına neden oldu.Bu da bölgemizdeki bağcıya ekonomik olarak yansıdı.bağ bozumu bu yıl bütün ürünlerde olduğu gibi ilk baharın yağışlı ve serin geçmesi nedeniyle bir ay gecikti.Üründe rekolte olumsuz olmadı. Bölgemizde üzüm bağlarımıza üreticilerimiz ekonomik katkı sağlaması için bağ aralarına zeytin kiraz dikiyor.Bu da bağcılığı öldürüyor.

Zeytin ile Kiraz ağaçları gölgeleme yaptığından  verim alamayınca üreticiler bağları söküp Zeytin veya kiraza yöneliyor.Bizde bölgemizde  bağcılığın geliştirilmesi Projesi modern telli terbiye sistemine sahip bağların kurulmasını hedefledik.Proje kapsamında 2008-2011yılları arasında 65 üreticiye telli terbiye sistemi materyali dağıtımı gerçekleştirilmiş ve Şarköy Merkez, Çınarlı köyü,Kirazlı köyü,Yayaköy,Gaziköy,Güzelköy ve Sofuköy’de Toplam272 dekar telli sistem bağ yapılmıştır.Aynı projeden il özel idare  iyi tarım uygulaması kapsamında Yayaköyü’nde 13 üzüm üreticisi 135 dönüm arazide başarı sağlanarak ekonomik katkı almaya başladılar” dedi.

DİĞER HABERLER
Dünya'nın 3.Büyük Gen Bankası Türkiye'de

 

 


24 Eylül 2011. 14:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x