Türkiye’nin İlk “Deniz ve Balıkçılık Bayramı”


DSC_9316

 

 

Türkiye’nin İlk “Deniz ve Balıkçılık Bayramı” Güzelbahçe’de Gerçekleşti

 

 

Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenen Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı 5-7 Ağustos tarihlerinde Güzelbahçe Belediyesinin ev sahipliğinde 2inci Limanda gerçekleşti.

 

Açılışta konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, bayramı düzenleme nedenlerinin “Çok dertli olan balıkçıların sorunlarını gündeme getirmek” olduğunu söyledi. İnce, sektörün sesi olarak bu sorunlara çözüm getirmeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Balıkçılılık sektörü çok büyük bir ekonomiye sahip. Teknelerin yapımından izole edilmesine, elektronik cihazlarından barınaklara kadar uzanan bir sektör. İşin en güzel tarafı da bu sektör İzmir’de büyük bir hızla gelişiyor. Ulusal konseptli bayram ise bu gelişmede pusula görevi gördü” dedi.

 

7 kilometre denize kıyısı olan Güzelbahçe’nin 3 balıkçı barınağıyla sektörün öncüsü olduğuna dikkat çeken Başkan İnce, “Deniz her yerde var ama biz balık için en güzel yerin Güzelbahçe olduğunu ve marka değerinin giderek yükseldiğini biliyoruz. İstiyoruz ki denizle bütünleşen daha geniş katılımlı bayramlarda hep bir arada olalım. Bunun için yalnızca bayramda değil yılın her günü tüm misafirlerimizi balık için Güzelbahçe’ye bekliyoruz” diye konuştu.

 

Festivalin açılış töreninde konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Selami Turan ise sürdürülebilir balıkçılığın önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Su ürünleri sektörünün, gerek istihdama olan katkısı gerekse de yarattığı katma değer ile stratejik öneme sahip olduğunu belirten Turan, su ürünleri yetiştiriciliğinin son yıllarda hızla arttığını söyledi.

DİĞER HABERLER
Kırmızı Et İthalcileri Analiz Sürelerini Abarttılar mı?

 

Turan, “ilimizde 2015 yılında 2018 ton avcılık, 47.884 ton yetiştiricilik olmak üzere 49.902 ton su ürünleri üretimi yapılmış ve toplam 493.794.393,91 TL üretim değeri elde edilmiştir. İzmir ilinin toplam tarımsal değerinin %5,3’ünü su ürünleri oluşturmaktadır” dedi.

 

İzmir’in 587 kilometrelik kıyı şeridi ve sahip olduğu doğal kaynaklar bakımından su ürünleri üretimi için ciddi bir potansiyeli olduğunu sözlerine ekleyen Turan “bu potansiyelin tam olarak kullanılması, sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri üretiminin sağlanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir İl Müdürlüğümüz çalışmalar yürütmektedir.

 

Bu çalışmaları; balıkçılık gemilerinin izleme sisteminin oluşturulması, balıkçı gemilerinde etkin denetim ve kaçak avcılığın engellenmesi için alınan önlemler, balıkçı gemilerini avcılıktan çıkaranlara verilen desteklemeler, iç su ve denizlerimizde bulunan hayalet ağların toplanması, su ürünleri yetiştiriciliğinin denetimi, kontrolü ve desteklenmesi, su kirliliği kontrol ve denetimleri, balıkçı barınaklarının, balık halinin ve perakende satış yerlerinin kontrol ve denetimleri olarak sayabiliriz” dedi.

 

Kortej yürüyüşüyle başlayan ve balık tutma, ağ örme ve onarma, voleybol gibi birbirinden renkli yarışmalara da sahne olan bayramda 3 gün boyunca katılımcılara toplam 10 ton balık dağıtıldı.

DİĞER HABERLER
Tüp bitki yöntemi ile, saf tohum 3 misli erken üretiliyor!...

12 Ağustos 2016. 12:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x