Yumurtacılar yargıya gidiyor….!


Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden Basın Açıklaması  

Yumurta Üreticisi Asılsız Haberlere Tepkili!   Son dönemlerde birçok gıda maddesi için olduğu gibi, yumurta için de bir takım olumsuz ve akıl karıştıran beyanlarda bulunulmaktadır. Bu yüzden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği olarak tüketicilere doğru bilgi aktarma ihtiyacı duyduk.. Yumurta, insan beslenmesinde son derece önemli bir yeri olan, neredeyse tüm besin öğelerini dengeli bir biçimde bünyesinde barındıran her yaştaki insan için vazgeçilmez bir gıda maddesidir.

Dünya ve Avrupa Birliği standartlarında yumurta üretimi yapan ülkemizde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı 1072 ticari yumurta işletmesi ve bu işletmeler bünyesinde 3162 kümes bulunmaktadır. Dünya yumurta üretiminde 10.cu sırada olan ülkemiz 2011 yılında 14 milyar adet ticari yumurta üretmiş ve bunun 3,5 milyar adedini ihraç ederek, Türk ekonomisine 286 milyon dolarlık ihracat geliri kazanmıştır.

 Tavuklar 3 kez yumurtlamazlar

Son günlerde söylenen “Tavuklar günde üç kez yumurtlatılmaktadır, bunun için de tavuğa doğasına aykırı bir şeyler yapılmaktadır” şeklindeki beyanlar bir dedikodudan ibarettir ve cehaletin eseridir. Yoksa biyoloji bilen hiç kimse bunu söylemez, söyleyemez. Yumurta tavuk metabolizmasının ürettiği, hem kendi üremesi için hem de insan beslenmesi için gerekli bir üründür. Tavuklar genellikle 20 haftalık olduğu zaman yumurtlamaya başlar ve 72 haftaya kadar verimli bir yumurtlama dönemi geçirirler. Yumurtanın oluşumu yumurtalıklarda yumurta sarısının oluşumuna kaynaklık eden folliküllerin olgunlaşması ile başlar ve yumurta kanalında geçen 25 saatlik sürede, yemde bulunan ham maddelerin yumurtaya dönüşümü ile tamamlanır. Bu sürenin yalnız 11 saati yumurta kabuğunun oluşumu sırasında geçer. Bir yumurta yumurtlanmadan bir sonraki yumurta kanalına düşmez. Hormon vererek dahi bunu gerçekleştirmek mümkün değildir  Salmonellaya Karşı Tedbirler

DİĞER HABERLER
Tarımın önemini daha da artırarak stratejik bir sektör yapısına kavuşturduk

Salmonella enfeksiyonları gıda güvenliği için önemli bir risk olup, yumurta kaynaklı da olabilir. Ancak ülkemizde yumurta kaynaklı bir enfeksiyona rastlanmamıştır ve Sağlık Bakanlığının böyle bir bildirimi bulunmamaktadır.  Kümeslerde uygulanan “Salmonella koruma ve kontrol programı” ve hijyen tedbirleri ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Her şeye rağmen soframıza gelen yumurtanın bulaşık olması muhtemeldir ancak bu risk hijyen kurallarının uygulanması ile önlenebilir. Mutfaklarda genel gıda hijyen kurallarına uyulması, yumurtanın diğer gıdalarla aynı kapta saklanmaması ve pişirilerek yenilmesi halinde sorun tamamen ortadan kalkmaktadır

Yumurta, üretim kümesleri Salmonella başta olmak üzere her türlü hastalık yönünden tarama programlarına tabi olup belli aralıklarla resmi veteriner hekimler tarafından denetlenmektedir. Üst düzey biyogüvenlik tedbirlerinin uygulandığı işletmelere, uzman veteriner hekimlerce her türlü koruyucu hekimlik hizmeti götürülmekte ve aşılama programları uygulanmaktadır. Yumurta Üreticisi Yumurtasına Güveniyor!…

Yumurtanın Üretimi ve Pazarlanması Yasalar ile düzenlenir. Yumurta ve ürünleri; 23 Ocak 2008 tarihinde resmi gazetede yayınlanan “Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği” ile oldukça sıkı kurallara tabi tutulmuştur. Bu kapsamda; yumurtanın üretildiği kümes numarasından, üretim tarihine kadar üretim hakkındaki tüm bilgilerin yumurtanın ambalajında yer alması gerekmektedir. Tüketiciler satın aldıkları yumurtanın üretildiği işletme numarasını kabuğunda, üretim tarihini ve son kullanma tarihini yumurtanın ambalajında bulabilmektedir.

Yumurtada Sınıf Farkı

Birçok yeniliği beraberinde getiren tebliğe göre, yumurtalar özelliklerine göre A ve B sınıfı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu sınıfların ambalaj üzerinde “A sınıfı” ve “B sınıfı” ifadeleriyle belirtilmesi gerekmekte olup, A sınıfı yumurtalar doğrudan insan tüketiminde kullanılmaktadır. Kabuğu temiz ve hasarsız; akı ise berrak ve saydam olan, yabancı madde içermeyen yumurtalar A sınıfı yumurta olarak adlandırılmaktadır. Bu yumurtaların üretildiği işletme ve kümes numarası kabuk üzerine damgalanacak. Böylece tüketiciye sunulan yumurtalarda herhangi bir risk bulunursa, geriye izlenebilirlik ve etkin denetim kolayca yapılabilmektedir. Tüketiciler A sınıfı yumurtaları satın aldıklarında en son tüketebilecekleri tarihleri de öğrenme imkânına sahiptirler. B sınıfı yumurtalar da Gıda Sanayinde kullanılmakta ve bu yumurtaların ambalaj üzerinde “Gıda Sanayi İçindir” ibaresi yer almaktadır. Yumurtaların ambalajında ayrıca son kullanım tarihleri ile paketleme tarihleri de belirtilmektedir.

DİĞER HABERLER
Onur Tavukçuluk Büyümeye Devam Ediyor

Taşıma ve Depolama koşulları

Yumurtalar üretildikten sonra tüketiciye ulaşana kadar işletmeler, ürettikleri yumurtaları muhafaza ederken sıcaklık ve nem oranlarını takip etmektedirler. Üreticiler, tüketiciye sunulacak olan A sınıfı yumurtaların muhafaza edildikleri ortam sıcaklığının ( +5 ) – ( +12 ) santigrat derecede olmasına; Gıda Sanayisinde kullanılacak B sınıfı yumurtaların muhafaza edildikleri ortam sıcaklığının ise ( +5 ) – ( +12 ) santigrat derece sıcaklıklarda olmasına ve %70 – 85 nem içeren depolarda muhafaza edilmelerine özen göstermektedirler.

Mikrobiyolojik Kriterler

Diğer yandan; tüm gıda maddelerinin insan sağlığını korumak amacıyla uymakla yükümlü oldukları mikrobiyolojik kriterleri içeren “Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği” yumurta ürünleri için de önemli kurallar getirmektedir. Bu düzenlemelere uymayan üreticiler ise Bakanlık tarafından yasal işleme tabi tutulmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen “ Ulusal Katkı Kalıntı İzleme Programı ” kapsamında olan yumurtada bugüne kadar bir kalıntı sorununa rastlanmamıştır.

 Türk Yumurtası Avrupa Pazarına Girme Yolunda!…

Yıllardır hayvan sağlığı kuralları nedeniyle Avrupa Birliği’ne hiçbir hayvansal ürün ihraç edemeyen Türkiye, Yumurta İhracatı ile kapıyı aralamıştır. AB kurallarına göre, ihracatçı üçüncü ülkenin üye ülkelere yumurta ithalatı yapabilmesi için, hayvan sağlığı ile ilgili uygulamaların AB ile uyumlu olması belli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Avrupa Birliğine yumurta ihraç edebilmek için öncelikle ülkelerin,“Salmonella Mücadele Programı” ve “Kalıntı Kontrol Planlarının” bulunması ve bu planların AB tarafından onaylanarak üçüncü ülkeler listesinde yer alması gerekmektedir.

DİĞER HABERLER
Kalkan balığının kilosu 130 liraya çıktı

Kurulduğu günden bu yana yumurta ihracatını öncelikli bir konu olarak ele alan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), komşu ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerine de ihracat yapabilmek için çalışma başlatmış ve 2008 yılında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden, hem ulusal düzeyde Salmonella tarama başlatmasını hem de katkı kalıntı izleme programına yumurtanın dâhil edilmesini talep etmiştir. Türkiye’nin salmonella programı henüz, onay aşamasında iken, Katkı Kalıntı İzleme Programı AB tarafından 690/2011 sayılı komisyon kararı ile onaylanmıştır. Kalıntı izleme programının onaylanmış olması, Avrupa Birliği ülkelerine B sınıfı ve sıvı yumurta ihracatının önünü açmıştır.   Yumurtaya İftira Attırmayız   Kriterlere uymayan üretici firmaların yumurtalarını pazarlamada güçlüklerle karşılaşacağını ve idari para cezalarına muhatap kalacağını belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, “Sağlıklı yumurta üretiyoruz ve ürünlerimizin arkasındayız” dedi. Problemli bir yumurta ile karşılaşıldığında gıda deneticileri, bu ürünün kime ait olduğu bilgisine ulaşabilmektedir. Bu yüzden tüketici şikâyetleri daha kolay takip edilebilmektedir. Bu uygulama sektöre standardizasyon ve kalite getirmiştir. Sektörümüz örgütlü bir sektör olduğundan, sürekli eğitimler, seminerler ve toplantılar yoluyla üreticiler bilinçlendirilmekte ve eğitilmektedirler.

Sağlıklı sürülerden güvenilir yumurta üretimi yaptıklarını belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, bugüne kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan gerek kanatlı sağlığı ve gıda/yem mevzuatı kapsamında yapılan denetimlerde sektör olarak olumsuz bir sonuçla karşılaşmadıklarını, ürünlerine güvendiklerini ve asılsız yere insan beslenmesi açısından son derece önemli olan yumurtayı karalayan, meşhur olma peşinde koşan kişilerle de hukuki yolla hesaplaşacaklarını belirtti.


18 Nisan 2012. 12:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

6 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Arz
Arz
12 yıl önce

O halde soralım; ürettiğiniz yumurtalarada kabuktan bulaşan ve yüksek patojeniteye sahip Salmonella, Staphylococcus aureus ,Bacillus, Pseudomonas ,Escherichia, Micrococcus, gibi bakteri grupları Cladosporium, Aspergillus, Pseudomonas gibi küfler var mı yok mu? Denemesi bedava bir laboratuvara ürettiğiniz yumurtalardan bir koli gönderin ve sonuçları da açıklayın lütfen. B sınıfı yumurtaların durumunu da açıklar mısınız? Marketlerde bakkallarda satılıyor mu satılmıyor mu? Bunu nihai tüketici hatta bakkal amcaya giden bir çocuk alabiliyto mu alamıyor mu? Organik yumurta üretin, tavuklarınız serbestçe gezsin suni yem denen halk tabiriyle sanayi yemi kullanmayın, antibiyotik kullanmayın halka sağlıklı gıda yedirin, Türk Gıda Kodeksine göre…. ile başlayan söylemleri bir kenara bırakın… Read more »

ali
ali
12 yıl önce
Reply to  Arz

sen bir vatan hayinisin

Arz
Arz
12 yıl önce

Sayın PALA yumurta üretimindeki “PİLİÇ”lerinizde; Tavuk yumurtlar ama Piliç dedi ya Bakan Bey. 1- Antibiyotikler, koksidiyostatikler ve diğer büyümeye yardımcı suni maddeler ve başka amaçlar için hormonları veya benzer madddeleri kullanıyor musunuz? 2-Piliçleriniz genetik yapısı değiştirilmemiş, midir? çevreye, iklim koşullarına ve hastalıklara dayanıklı havyanlar mı damızlık olarak kullanılmaktadır? 3- Gaga kesme, kanatları yolma gibi yöntemleri kullanıyor musunuz? Sayın PALA para kazanma hırsını bir yana bıraksanız da sağlıklı yumurta üretseniz? En azından Allah rızası için iç piyasaya kendi ülkeniz insanına yapsanız bunu. Dışarısı kabul ediyor diyorsunuz halihazırdaki üretiminizi. Tamam işte Avrupa’ya ihraca devam edin ama bize sağlıklı “TEMİZ” helal Koşer gıda… Read more »

Derya Turgay
Derya Turgay
12 yıl önce

Süt üreticileri homonije sütü kötüleyen bir profesöre dava açmış ve kaybetmişlerdi. Sayın Pala da aynı yolda. Böylelikle tavuk ve yumurtanın başına gelenler mahkeme ortamında da konuşulup, daha geniş kamuoyunca duyulacak.

Gülşen ORHAN
Gülşen ORHAN
12 yıl önce

Sayın pala ve YUMBİR i kutluyorum hayvansal gıda tüketimi zaten düşük seviyede olan halkımızı yalan yanlış bilgilerle panikleten beyanlara birinin dur demesi gerekiyor. Yumurta ve Tavuktan kaynaklanan olumsuzlukları daha profesyonel daha bilimsel playformlarda tartışmak gerekir . 25 yıldır tavukculuk sektöründe çalışan bir veteriner hekim olarak televizyona çıkıp tavuklar uyumasınlar diye kahve posası yediriliyor diye beyanat veren doktorları hayret ve şakınlıkla izliyorum

polat
polat
11 yıl önce

yumurta dünya yüzeyinde insan eli değmeden organik ambalajında sahibi tarafından üretilen tek gıda maddesi ve biz onun bile içeriğine müdahalede bulunuyoruz.Ailem 50 yıldır bu işi yapıyor o yüzden kimse yok filan demesin kimse kimseyi kandırmasın.yumurtaların sarılarının nasıl turuncu renge geldiğini hepimiz biliyoruz .ama bilmediğimiz o hazır premixlerin içeriği.bide şu avrupa standartları durumu var .yav ne zaman gelişmiş avrupa ülkeleri sizden yumurta aldı merak ediyorum.aslında neyi merak ediyorum biliyor musunuz kapasitesi 1-2 milyon olan bu kümesçilerin nasıl olupta avrupa birliği standartlarında olan hayvan refahı(tavuk haklarını) konusunu gerçekleştiriceklerini.çocukken sepeti koluma takar yumurta toplamaya girerdim kümese, hayvancılık yaptığınızı hissedersiniz o zaman, tavukların derdi… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
6
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x