Zeytinyağında dünya ikinciliğine koşuyoruz


Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken, ”Önümüzdeki üç yıllık süreçte 150 bin ton olan zeytinyağı üretimi 400 bin tona çıkacak. Bu rekolteyle dünya ikinciliğini yakalayacağız” dedi.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken, “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” projesiyle tüketimi artırmayı ve damak tadını geliştirmeyi amaçladıklarını söyleyerek, “Önümüzdeki üç yıllık süreçte 150 bin ton olan zeytinyağı üretimi 400 bin tona çıkacak. Bu rekolteyle dünya ikinciliğini yakalayacağız” dedi.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Zeytinyağı’nın sağlıktaki önemi ile ekonomik değerini yeniden keşfeden Türkiye’nin, 90 milyon adet olan zeytin ağacını son 10 yılda fidan dikimleriyle 170 milyona çıkardığı belirtildi. Üretimin de bununla birlikte artacak olmasından dolayı iç pazarı iki katına çıkarmayı hedefleyen ZZTK, zeytin ve zeytinyağının önemini vatandaşlara yeniden tanıtabilmek için atağa geçti. İstanbul’da 3 önemli alış veriş merkezinde başlayan tadım seansları, Ankara ile Bursa’nın ardından diğer illerde de devam edecek. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmak için yurtiçinde ve yurtdışında tanıtım atağına başlayan ZZTK, “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli projesi ile üç hafta sonunda sırasıyla İstinyepark, Kanyon ve Palladium, alış veriş merkezlerinde tadım turuna çıktı. AVM’lerde lezzet tadımları yaptıran, kaliteli ve sağlıklı zeytin ve zeytinyağı ile ilgili tüyolar veren ZZTK yetkilileri, binlerce kişiye ulaşarak amacına ulaştı.

DİĞER HABERLER
Dünya Soya Durumu

TÜKETİM 2 KATINA ÇIKACAK

Dünyanın en kaliteli zeytini ve zeytinyağını vatandaşlara yeniden tanıtabilmek için harekete geçtiklerini söyleyen ZZTK Başkanı Metin Ölken, yıllık kişibaşı zeytinyağı tüketiminin halen 1.5 kilo olduğunu, ancak bunu önümüzdeki 2 yılda iki katına çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

Türkiye genelinde gerçekleşecek tanıtım atağının ilk ayağı İstanbul’da hedeflerine ulaştıklarını vurgulayan Ölken, üç AVM ile sosyal mecrada hedefledikleri on bin kişiyi aşmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Ölken konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı 2000 yılında 90 milyon iken, bugün bu rakam 170 milyonu buldu. Yeni dikilen ağaçların yaklaşık üç yıl sonra mahsul vermeye başlayacağını düşündüğümüzde bu süreçte Türkiye’nin halen 150 bin ton olan yıllık zeytinyağı üretimi 400 bin tonun üzerine çıkacak. Bu rekolteyle de dünya ikinciliğini yakalayacağız. Ancak bu mahsulün eritilmesi için ihracatın yanı sıra iç pazarı da büyütmemiz gerekecek. O nedenle tanıtım atağına geçtik ve iyi yol almaya başladık. İstikrarlı ve sürdürülebilir bir ihracat için güçlü bir iç piyasaya inanıyoruz.”

Zeytin üreticisine
beyanname uyarısı

Bursa’da bu yıl sofralık zeytin rekoltesi 130 bin ton tahmin ediliyor. Ürün alım ve fiyatları rekolte beyanlarına göre yapılacak. Üreticilerin dikkatli olmaları gerekiyor.

DİĞER HABERLER
TARIM BAKANI EKER,TMO'NUN REKLAM FİLMİNDE OYNADI

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Asa, “Zeytinde var yılını yaşıyoruz. UZZK’nın tahminlerine göre 130 bin ton sadece Bursa’da tahmin edilen rekolte. 3 Ekim itibariyle ortaklarımızdan rekolte beyanlarını almaya başladık. Ürün alım ve fiyat politikamızı rekolte beyanları doğrultusunda belirleyeceğiz” dedi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından oluşturulan komisyon yurt genelinde rekolte tahmin incelemesi yaptı. İncelemenin sonucu, Türkiye genelinde toplam zeytin üretiminin 1 milyon 500 bin ton dolayında olacağını gösterdi. UZZK’nın sadece Bursa’ya ilişkin rekolte tahmini ise 155 bin 500 ton.

Çalışmaya göre bu üretimin yaklaşık 130 bin tonunun sofralık, geri kalan kısmının ise yağlık olması bekleniyor. UZZK’nın verilerini değerlendiren Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Asa, “Bu rakamlar gösteriyor ki bu yıl ürün oldukça bol. Hatta son 5 yılın en yüksek rekoltesi diyebiliriz. Ortaklarımızdan 3 Ekim 2011 tarihi itibariyle rekolte beyanlarını almaya başladık.

Rekolte beyan tarihi 31 Ekim’de sona erecek. Ortaklarımızdan gerçekçi rekolte beyanı vermelerini bekliyoruz. Alım ve fiyat politikamızı belirlerken bu beyanları rehber alacağız. Bu beyanlar alım miktarlarının sınırlanması ve fiyat politikalarının oluşmasında önemli rol oynayacaktır. Ortaklarımızdan bu konuda hassasiyet bekliyoruz” dedi.


5 Ekim 2011. 18:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x