500 Firmanın Helal Serfitikası Var


Dünya Helal Birliği Genel Başkanı Ahmet Gelir, Türkiye’de 500 firmada helal gıda sertifikası bulunduğunu belirtti.

 

Dünya Helal Birliği Genel Başkanı Ahmet Gelir, Türkiye’de 500 firmada helal gıda sertifikası bulunduğunu, 450 bin civarında ürünün belgelenmeyi beklediğini, belgelenen ürün sayısının ise 500 olduğunu söyledi.

 

Manisa Teknik Elemanlar Derneği, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) ve Dünya Helal Birliği işbirliğiyle, Manisa’da ‘Helal gıda ve sağlıklı beslenme’ konulu konferans düzenlendi. Kültür Sitesi Lale Salonu’ndaki konferansı CBÜ öğretim üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruşlarının üyeleriyle, kurum ve kuruluşlardan yetkililer izledi.

 

Konferans öncesinde Dünya Helal Birliği Genel Başkanı Ahmet Gelir, ‘helal gıda’ konusunda gazetecilere bilgi verdi. Helal gıdanın, İslam dinine göre yenmesine müsaade edilen gıdaların bütünü olduğunu belirten Gelir, “Yani içinde yasak olan bir katkı maddesi, dinen kullanılmasında uygun olmayan bir gıda ürünün bulunmaması demektir” dedi.

 

Birliğin 2010 yılı Şubat ayında kurulduğunu dile getiren Genel Başkan Gelir, “Birliğimiz ilk olarak Dünya Helal Gıdalar Birliği olarak kuruldu. Ancak gördük ki gıda dışında insanları kozmetik, temizlik, turizm gibi alanlarda ilgilendiriyor. Bu nedenle ismimizi 2 ay önce Dünya Helal Birliği olarak değiştirdik. Genel merkezi Bursa’da bulunan birliğimizin ABD, Rusya, Tataristan, Almanya, Danimarka, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu 17 ülkede temsilciliklerimiz bulunmaktadır. Hedefimiz 166 ülkede temsilcilik açmak” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Çin'den Karşıyaka Belediyesi'ne Destek

 

Gelir, amaçlarının öncelikli olarak gıdalarda ortaya çıkabilecek olan problemleri çözmek olduğunu dile getirerek, “Gıda sektörü artık bir yarış halinde. Bu nedenle gıdaların raf ömrünü uzatılabilmesi için çeşitli katkı ve koruyucu malzemeler kullanılmaya başladı. Esasa hedefimiz gıdadan insana dokunabilecek zararları ayıklamaktır” dedi.

 

‘TÜRKİYE’DE DENETİMLER YETERLİ DEĞİL’

 

Türkiye’de Danimarka’dan gelen gıda katkı ürünlerinin kullanıldığına dikkat çeken Gelir, “Dünyada Danimarka, ‘beyaz altın’ dediği gıda katkı maddeleri üretiyor. Ürettiği gıda katkı maddelerinin ülkemizde satıldığını ve sanayide kullanıldığını biliyoruz. Özellikle peynirde, ette, sucukta, yoğurtta hukuken olmaması gereken ancak kullanılan birçok malzemenin kaynağı Danimarka var. Biz iyi üretenler olmakla birlikte, denetimin olmadığı bir yerde güvende değiliz. Türkiye’de bu konuda denetim yeterli seviyede değil. İşte bunun üzerine gitmek zorundayız. Bu da bilinçle olabilecek bir şeydir” diye konuştu.

 

‘450 BİN BELGELENDİRİLECEK ÜRÜN VAR’

 

Gelir, helal gıda konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra belgelendirme çalışmalarının da olduğuna dikkat çekti. Gelir, firmaların kendi standartlarına uyduğu müddetçe ‘helal gıda’ belgesi verdiklerini belirtip, şunları söyledi:

“Türkiye’de bizim dışımızda Türk Standartları Enstitüsü de helal gıda belgesi veriyor. Türkiye’de ortalama şu an 500 firmada helal gıda sertifikası var. Türkiye’de belgeleyeceğimiz ürün sayısı 450 bin civarıdır. Belgelenen ürün sayısı ise 500’dür. Ancak bu helal gıda uygulaması çok yeni bir çalışma. Her geçen yıl bu sayının artacağına inanıyoruz. Ayda 15 müracaat alıyoruz. Artık Türkiye helal gıda konusunda duyarlı hale gelmeye başladı.”

DİĞER HABERLER
Deniz Ticaret Odası Akdeniz Denizcilik Birliği'nde

 

Basın mensuplarına yaptığı açıklamanın ardından Gelir, konferansta helal gıdalar ve yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdib

RetailNews


28 Ocak 2013. 13:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x