60. Kütüphane Haftası Kutlu Olsun!


25-31 Mart 2024 

 Dijital geleceğin anahtarı: Yapay zeka temelli akıllı kütüphaneler” 
Prof. Dr. Ender YARSAN
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı

Kütüphane Haftası; ülkemizde 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta  kutlanmaktadır. Amacı, halkın kütüphanelerden daha iyi şekilde yararlanmasını, kütüphanecilik mesleğinin  tanınmasını sağlamak, Türk kütüphaneciliğinin sorunlarını halka mal etmektir. Kütüphane Haftası Türkiye’de ilk  defa 1964 yılının 23-29 Kasım günlerinde kutlanmıştır. 6 Mart 1982’de Kütüphane Haftasını Kutlama Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Her yıl farklı bir Tema ile kutlanan Haftanın bu yılki başlığı  “Dijital geleceğin anahtarı: Yapay zeka temelli akıllı kütüphaneler” şeklinde belirlenmiştir.  Fakültemiz kütüphanesi son derece zengin bir içeriğe sahip ve öğrencilerimizin de etkin şekilde kullandığı bir  mekandır. Kütüphanemiz tarihsel gelişimini koleksiyonunu çoğaltarak tamamlamış, bilgi kaynakları açısından  diğer Veteriner Fakültesi kütüphanelerine örnek teşkil etmiştir. Fakülte Kurulumuzun 1512.2023 tarih ve 44 Sayılı  Kararı ile adı değiştirilmiş ve “Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesi” olarak kabul edilmiştir.  Tarihsel süreci içerisinde Yüksek Ziraat Enstitüsü çatısı altında kuruluşu 1933’lere kadar uzanmaktadır. Veteriner  Fakültesi Kütüphanesi olarak da 1962 yılından itibaren hizmet vermeye başlamıştır.  

DİĞER HABERLER
Prof. Ender Yarsan: “Hayvanları koruma günü kapsamında değil her zaman için onların yanında olduk.”

2023 yılı itibariyle Kütüphanemize ilişkin istatistiki veriler:  

Basma kitap 31.852; ciltlenmiş süreli yayın 10.501; Elektronik kitap 1717; Türkçe tez 1642.  Türkçe basma kitap 8596; İngilizce basma kitap 7557; Fransızca basma kitap 2881; Almanca basma kitap 12.818.

Library of Congress Sınıflama Sistemine göre 2022 yılsonu ve 2023 yıl sonu kitap sayıları ise;

Bina  

Koleksiyon bakımından zenginleşen kütüphanemiz için bina ve donanım yetersiz kalması nedeniyle 2010 yılında  Ankara Üniversitesinin girişim ve maddi destekleri ile yeniden yapım, onarım aşamasından geçmiş yepyeni çağdaş  görünümüne kavuşmuştur. Kütüphanemiz 9 No’lu binanın giriş katında yer almakta olup toplam 450 metre  karelik kullanım alanı okuma salonu (250 metre kare), 69 adet sandalye sayısı, kitap deposu, çalıma ofisleri ile  kullanıcıların rahat, temiz, ferah bir ortamda çalışmalarına imkan sağlamaktadır.  

Koleksiyon  

Veteriner Fakültesi Kütüphanesinin koleksiyonu danışma kaynakları (ansiklopedi sözlük), atlaslar ders kitapları,  süreli yayınlar, yurt içi ve yurt dışından gelen tezler ve CD-ROM’lardan oluşmaktadır.  

Kitap  

Her kütüphanede olduğu gibi Veteriner Fakültesi Kütüphanesinin koleksiyonunun temelini kitaplar  oluşturmaktadır. Kitapların konu yönünden ağırlık noktası, doğal olarak veteriner hekimliktir. Bunların yanı sıra  tıp, tıp öncesi bilimler ve tarım konularının ağırlık kazandığını görülmektedir. Kitaplar dil yönünden incelendiğinde  Almanca İngilizce, Türkçe, Fransızca az sayıda da olsa İspanyolca ve Rusça yayınlar bulunmaktadır. Yurt içi (Ankara  Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünden) Yurt dışı (Hannover, Giessen ve Berlin)’den kütüphanemize bağış yolu  ile gelen doktora ve yüksek lisans tezleri kütüphane koleksiyonuna ayrı bir zenginlik kazandırmıştır. Bugün  Veteriner Fakültesi Kütüphanesinde 32 bine yakın kitap bulunmaktadır. Kitapların tamamının kataloglama ve veri  giriş işlemleri yapılarak Kütüphane Otomasyon Sistemine aktarılma işlemi tamamlanmış, İnternet ortamında  kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Kitaplar Kütüphanemize satın alma ve çeşitli kamu kurum ve  kuruluşlarından bağış yolu ile gelmektedir.  

DİĞER HABERLER
Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği 10. Genel Kurulu gerçekleşti

Süreli Yayın  

Veteriner Fakültesi Kütüphanesinin süreli yayılar dermesi incelendiğinde veteriner hekimlik konusunda diğer  kuruluşlar arasında önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Süreli yayınlar nitel olarak incelendiğinde öncelikle  veteriner hekimlik, tıp ve tıp öncesi bilimler tarım konularının ağırlıklı olduğu görülmektedir. Kütüphanemizde  669 başlıklı süreli yayın bulunmaktadır. Süreli yayınlar dil olarak Almanca, İngilizce, Türkçe, Fransızca, İspanyolca,  Rusça, Bulgarca, Japonca ve Çince süreli yayınlar bulunmaktadır. Süreli yayınlar kütüphanemize bağış, değişim ve  satın alma yolu ile gelmektedir. Abone olduğumuz basılı kimi süreli yayınlar ya veri tabanları içinde yada Çevrimiçi  olarak erişime açık bulunmaktadır. 

Eğitim öğretim faaliyetleri noktasında, bilimsel çalışmaların etkin bir şekilde sürdürülmesi noktasında son derece  önemli olan Kütüphaneler için bir Anma Günü olarak değerlendirilen “60. Kütüphane Haftasını” kutluyoruz.


28 Mart 2024. 18:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x