Hükümet,Hayvancılık Yerine Tekstil Sektörünü Tercih Etti


ERKAN KONURALP

Son günlerde tarım ve hayvancılık sektöründe baş gösteren sıkıntının hükümetin aldığı teşvik kararından kaynaklandığı tesbit edildi.

Hayvancılık sektöründe üretim maliyetlerinin % 26’sının yem olduğu vurgulanarak hükümetin mısır’a gereği kadar destek vermediği işaret edilerek “Pamuk üretimi  %50 oranında teşvik edilerek Çukurova üreticisinin mısır ekiminden vazgeçtiği belirtildi.Yüzde elli teşvikle mısır üreticisi 100 liralık bir harcama yapsa, bunun elli lirası devlet tarafından kendisine veriliyor.Bu durumda üretici mısır yerine pamuk ekimine yöneliyor veya yöneltiliyor.”denildi.

TARIM BAKANI “TEKSTİL SEKTÖRÜ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Bu konu ile ilgili olarak birçok Tv kanallarında açıklama yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker “Pamuk üreticisine verdiğimiz %50 teşvik tekstil sektörüne verdiğimiz bir önemden kaynaklanıyor.Bildiğiniz gibi tekstil ihracatı çok üst seviyelerde”dedi.

MISIRIN YÜZDE 66′SINI TAVUKÇULUKZ SEKTÖRÜ KULLANIYOR

Türkiye mısır üretiminin geçen yıl 4,5 milyon ton olduğunu söyleyen yetkililer bu miktarın yüzde  66′sının tavukçuluk sektörü tarafından kullanıldığını belirttiler.Bu yıl mısır üretiminin 4 milyon ikiyüzellibin ton olduğuna dikkat çeken yetkililer  bu yıl yüzde 20 büyüyen tavukçuluk sektörünün daha çok mısır kullanacağı işaret edilerek ileride sıkıntı yaşanmasının mümkün olacağı ileri sürüldü ve  buna önlem alınmasının gerekliği üzerinde duruldu.
Bilindiği gibi Çukurova’lı üreticiler pamuk ekimi daha çok gelir getirdiği için mısır yerine bu ürünü tercih etmeleri de sıkıntının diğer bir yüzü.

DİĞER HABERLER
Doç.Dizdar'a tepkiler artıyor

MISIR ÜRETİMİNİN BÜYÜK BİR ORANI DA ŞEKER ŞURUBUNDA KULLANILIYOR

Şeker pancarı üretiminin Türkiye’de çok pahalı olduğunu öne süren Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker “ Dünya’nın en pahalı şekerini üretiyoruz.Bunun nedeni ise gübre ve sulama maliyetlerinin yüksekliği.Bu Bu nedenle ihracatçı şekerli ürün üreticileri daha ucuz olması nedeniyle mısır şurubu kullanarak üretimlerini gerçekleştiriyorlar.Bu yüzden 4 buçuk  milyar ton olan mısır üretiminin 720 bin tonu mısır şurubu olarak kullanılıyor.Yani kısaca mısır üretiminin gayri resmi dörtte biri mısır şurubuna kullanılmış oluyor.

Bu önemli konunun üzerinde duran ve en fazla mısır tüketen tavukçuluk sekörü ilgilileri Tarım ve Sanayi Bakanını ziyaret ederek bu kötü gidişin önüne geçilmesini istediler. Toplantıya BESD-BİR yönetiminden Başkan Zuhal Daştan, Üyelerden Süleyman Öztürk İpek Üstündağ, , Sinan Çakır, Mustafa Aksoy, Ayhan Kındap, Genel Sekreter Yüce Canoler ve Danışman Doç. Dr. Erol Şengör katıldı.

 Pamuk tohumu karaborsaya düştü 

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, lif pamuğun kilosunun borsada 7 TL sınırına kadar çıkmasının pamuk tohumunu karaborsaya düşürdüğünü belirtti.

Çalışkan, yaptığı açıklamada, dünya pamuk stoklarındaki azalma, ABD’nin üretimden ciddi ölçüde çekilmesi, üretici ülkelerden Pakistan’da yaşanan sel felaketi ve başta Çin ve Hindistan olmak üzere pamuğa tüm dünyada gösterilen yoğun talebin Türkiye’ye de yansıdığını, bu nedenle fiyatların bu yıl hiç olmadığı kadar yükseldiğini bildirdi.

DİĞER HABERLER
'Kurbanlık sıkıntısı yok, ithalat gereksiz'

Pamukta referans borsanın New York Borsası olduğuna işaret eden Çalışkan, bu borsada pamuğun kilosunun 5 doların üzerine çıktığını belirterek, ”Pamuktaki yükseliş devam edecek. Çünkü, bu yükselişe neden olan etkenler halen geçerliliğini koruyor. Pamuk hasadının yapılacağı Temmuz ya da Ağustos ayına kadar fiyatlarda düşüş beklemiyoruz” dedi.

Çalışkan, pamuğa olan bu yoğun talebin pamuk tohumunun fiyatını da artırdığını, hatta karaborsaya kadar düşmesine neden olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

”Tohumcular, yüzde 50-60 fazla ekime göre program yapmalarına rağmen talebe cevap verememekten yakınıyor. Hatta çok tercih edilen bazı çeşitler ekimin başladığı günden beri bulunamıyor. Şimdi ise tüm çeşitlerin temininde sıkıntı yaşanıyor. Tohum satışları önümüzdeki sezonda Adana tarlalarının beyaza bürüneceğini gösteriyor. Dönüm başına yaklaşık 2,5 kilo kadar ekilen pamuk tohumunun kilo fiyatı 8 TL’yi geçti.”

ÇUKOBİRLİK (Çukurova Pamuk Yerfıstığı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği) Yumurtalık Kooperatifi Başkanı Muhittin Yüksel ise geçtiğimiz yıl fiyatıyla üreticisine altın bir sezon yaşatan pamuğun bu sezon üreticinin gözdesi olduğunu bildirdi.

Yüksel, yoğun talebin tohum fiyatlarına da yansımasının kaçınılmaz oluğunu belirterek, ”Bu yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 30 – 50 arasında bir artış olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak ülkemizde tohum firmaları her yıl yaklaşık 400 – 450 ton oranında bir tohum üretimi yapıyor. Ekim alanları arttı diye firmaların bu üretim miktarını arttırma şansları yok. Bundan dolayı şu anda tohum fiyatları ciddi bir şekilde artış gösteriyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Bakanlık Uyardı "Kötü Niyetlilerin Kasap Havası Oyunlarına Gelmeyin..! "

Normal koşullarda tohum firmalarının 25 kiloluk bir torba tohumu 160 TL’ye sattığını ifade eden Yüksel, ”160 TL olan 25 kiloluk bir torba tohum 220 TL’ye kadar çıktı. Bu durum çiftçileri sıkıntıya sürüklüyor” diye konuştu.

Yeşilköy Beldesi çiftçilerinden Taşkın Atmış ise, ÇUKOBİRLİK’in peşin para yatırmayana tohum vermediğini bu yüzden, bir yandan nakit bir yandan kara borsa sıkıntısı yüzünden pamuk ekmek isteyen çiftçilerin zor günler yaşadıklarını kaydetti.


3 Mart 2011. 14:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x