Otellerin Tercihi Kırmızı Et Yerine Hindi


Kırmızı et fiyatlarının tavan yapmasıyla birlikte et lokantaları ve oteller maliyetleri indirmenin derdine düştü. Usta ellerde piştiğinde dana etiyle farkı kalmayan hindi eti yemeklerde kullanılıyor. Kırmızı ete has kavurma, kuzu kül bastı, tas kebabı gibi diğerlerine göre maliyetli yemekler hindi etiyle yapılabiliyor. Antalya ve çevresindeki otellerde 21 yıldır aşçılık yapan Efendi Okcu, pişirmesini bildikten sonra hindi etini dana eti diye yedirirsiniz diyor.

Geçen yıl Kurban Bayramı’ndan önce kırmızı et fiyatların tavan yapmasıyla birlikte turizm otellerinde yemek maliyetleri arttı. Otelciler maliyetleri düşürmeye mutfaktan başladı. Kırmızı etin yarı fiyatına ancak yerini aratmayan hindi etine talep arttı. Antalya ve Fethiye’deki turizm otellerinde 21 yıldır aşçılık yapan Efendi Okcu, dana eti yerine kullanılan hindi etinin ayırt edilemediğini söylüyor.

Et yemekleri denilince akla ilk gelen kuzu tandır, kavurma, sebzeli kebap, tas kebabı, sebzeli güveç, kuzu kül bastı, et sote hindi etiyle yapıldığında ayırt edilemiyor. Hindi eti hangi yemekte kullanılacaksa ona göre terbiye edilmesi gerektiğini belirten Efendi usta, hindi etinin kuzu tandırda kullanılış şeklini şöyle özetliyor: “Kuzunun kuyruk yağı kıyma makinesinden geçirildikten sonra eritilir. Hindi budu ince ince kesilir. Kuzu kemiği hindi etiyle birlikte biber salçası katılarak pişirilir. Bu şekilde yapılan kuzu tandır yemeğinde hindi eti kullanıldığını gurme olmayan bilemez.”

DİĞER HABERLER
Avrupalı Süt Üreticileri İsyanda

Dana ve hindi etinin yemeklerde nasıl ayırt edilebileceği konusunda ince ayrıntılar veren Efendi usta, “Hindi budu dana eti yerine kullanılıyor. Ancak dana eti piştiğinde hangi yemekte kullanılırsa fark etmez ağza alınınca tel tel olur. Hindi eti yumuşacıktır. Papaz yahni ve Macar kulaş et yemeklerinde hindi eti kullanılamaz. Et sade piştiği için anlaşılır.” diye konuştu.

6 LİRALIK HİNDİ 16 TL’YE ÇIKTI

Kırmızı et fiyatları tavan yapmadan önce 6 liraya satılan hindi budunun kilosu şimdi 16 liraya satılıyor. Hindi yetiştiriciliğinde maliyetlerin düştüğünü belirten Alanya Et Entegre Tesisleri(Al-Et) Satış ve Pazarlama Müdürü Kemal Sakarya, “Kırmızı ete alternatif olarak düşünülen hindi etinin fiyatı da arttı. Hindi yetiştiriciliğinde maliyetlerde aksine artış değil düşüş var.” diye konuştu.

Pembe renkli hindi etinin piştiğinde görüntü olarak kırmızı etle hemen hemen aynı olduğunu ancak tat bakımından ayrıldığını ifade eden Sakarya, “Kırmızı etin yerine kullanılmaz ama turistik işletmeler hindi etini tercih ediyor.” dedi.

HİNDİ SATIŞLARI YÜZDE 40 ARTTI

Bolu merkezli Bolca Hindi Antalya Bölge Pazarlama ve Satış Sorumlusu Hikmet Arıkan, kırmızı et fiyatlarının tavan yapmasıyla birlikte hindi eti satışlarının yüzde 40 arttığını söyledi. Antalya bölgesindeki otellerin hindi eti siparişlerinde dikkat çeken bir artış gözlendiğini belirten Arıkan, “Oteller kurnazlık yapıp hindi budunu kırmızı et yerine kullanıyor. Bu da satışlarımızı artırdı.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Kor Yumurta Yeniliklere Doymuyor

Antalya bölgesinde hindi eti pazarının yüzde 60’ına sahip olduklarını belirten Arıkan, turizm sezonu açıldığında satışların daha da artacağına dikkat çekti.


3 Ekim 2010. 09:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x