Helal Gıda Belgesine Diyanet Logosu da Eklenecek


Gıda şirketlerine ihracatta yeni pazarların kapısını açacak helal gıda belgelendirmesinde yeni bir dönem başlıyor.

 

101 ayrı firma ürünleri için helal belgesi alırken, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) iki yeni düzenlemeyi daha uygulamaya geçiriyor. Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracat sıkıntısının aşılması amacıyla her parti mal gönderiminde de helal kontrolü yapılacak.

 

Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın logosu da helal gıda belgesinde TSE ile birlikte görülebilecek. Mevcut uygulamada Diyanet’in logosu belgenin eklerinde yer alıyor. Helal gıdaya ilişkin değerlendirmede bulunan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, 223 ayrı firmanın başvurusu olduğunu belirterek 101 firmanın ürünlerine helal belgesi verildiğini açıkladı. Diyanet’in belgelendirmede herhangi bir para almadığına dikkat çeken Şentürk, Ortadoğu ülkelerinden gelen talepler doğrultusunda yeni bir uygulama daha başlatacaklarını bildirdi.

 

 

Arap ülkelerinin TSE’nin belgesini kabul ettiğini ancak her partinin denetimi konusunda talepleri olduğunu aktaran Şentürk, “Belge aldıktan sonra ihracat yapan firmanın üç dört ay sonra verdiği ürüne ilişkin de belge talepleri var. Biz bundan sonra talep edilmesi halinde ürün konteynıra yükleme aşamasında helal belgesinin şartlarını taşıyıp taşımadığına bakacağız.” dedi.

 

DİĞER HABERLER
“Tarımda üreticiyi korumak esas olmalı”

 

Şentürk bugün itibarıyla talep gelmesi halinde kontrolü yapabilecek durumda olduklarını söyledi. Gıda şirketlerinin üretimlerinin tüm aşamalarını takip eden ekiplerin hazırladığı rapor doğrultusunda TSE uzmanlarının yanı sıra Diyanet’in üst düzey yetkilisinden oluşan komisyon firmalara ürünlerinde kullanılmak üzere ‘helal gıda’ belgesi veriyor. TSE’nin helal gıda sertifikası vermeye başlamasının hem Türkiye’nin helal gıda üssü olma çalışmalarına katkı sağlayacağı hem de gıda ihracatını artıracağı belirtiliyor. Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerinin Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Kuzey Afrika, Endonezya ve Malezya gibi İslami nüfusun bulunduğu ülkelere ihracatının katlanması bekleniyor.

 

Dünya Helal Gıda Konseyi’nin verilerine göre sektörün büyüklüğü 630 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Sektör temsilcilerine göre bu rakam 1 trilyon lirayı buluyor. Öte yandan 16 milyon öğrencinin ders başı yapacağı 2012-2013 eğitim-öğretim yılı için okul araç gereçlerine yönelik bir uyarı da TSE’den geldi. TSE Başkanı Şentürk, kırtasiyecilik sektöründe sadece beş firmanın TSE belgesi aldığını belirterek üretim ve ithalatta izin alınmadığına dikkat çekti. Kırtasiye malzemelerinin sağlıklı olup olmadığı konusunun sadece 3-5 gün gündeme geldiğini aktaran Şentürk, “360 gün ne oluyor diye bakılmıyor. Üretim yapan veya ithalatçının kalite belgesi alma zorunluluğu yok. Üründen alınacak numunenin TSE laboratuvarlarında test edilmesi gerekiyor. Kimyasal maddelerin çocuklara zarar verip vermediğiyle ilgili olarak.” uyarısında bulundu.

DİĞER HABERLER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şampiyon aşçılarıyla bir araya geldi.

 

“Oyuncaklar da resmen zehir saçıyor” iddiasında bulunan Şentürk, yüzde 97’sinin ithal olduğunu kaydetti ERCAN BAYSAL – ZAMAN


13 Eylül 2012. 12:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x