Erpiliç’ten İleri İşlenmiş Ürünlere Yeni Yatırım Hamlesi


Türkiye’nin en büyük dört piliç eti üreticisinden biri olarak Göynük ve Bolu’da  entegre tesisleriyle faaliyet gösteren Erpiliç,  ileri işlenmiş ürün üretim miktarını günlük 15 tondan   50 tona çıkaracak yeni bir yatırıma hazırlanıyor.

Kapasiteyi artırıcı ve yeni ürünlere yönelik yatırımlara devam ettiklerini açıklayan Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Öztürk, kesimhane, kuluçka ve damızlık yatırımlarının sürdüğünü aktardı. Önümüzdeki yıl yem fabrikası yatırımının hayata geçeceğini belirten Öztürk, aynı zamanda ileri işlenmiş ürünlerde günlük 30 ton üretim yapan bir tesis için çalışmalara başlayacaklarını ifade etti.  Süleyman Öztürk, “Şu anda 15 ton üretim yapıyoruz. Önümüzdeki yıl 30 ton ileri işlenmiş ürün üretip piyasaya sunacağız. Artık pratik ve çabuk hazırlanacak gıdalar tercih ediliyor. Gelecek yıllarda ileri işlenmiş ürünlere rağbet daha da artacak” yorumunu yaptı.

2010 yılında yatırımına başladıkları her biri 1500 metrekare kapalı alan 15 adet kümes toplam 25 bin metrekare kapalı alanda 150 bin adet damızlık kapasitesine sahip kümes inşaatları eylül ayında faaliyete geçirmeyi planladıklarını aktaran Öztürk, 1 milyon 600 bin adet civciv kuluçka tesislerinin yapımına da başladıklarını  açıkladı.  Ayrıca 2010 yılı Eylül ayı içinde 5 bin metrekare kapalı alanda günlük üretim kapasitesi 50 ton olan ileri işlem tesisi yatırımına başlayacaklarını belirten Öztürk, yatırımını 2011 Haziran ayında tamamlamak istediklerini kaydetti.  Bolu ve Göynük’te bulunan 330 bin adet / gün olan kesimhaneleri yeni revizyonlarla 400 bin gün/adet kesim kapasitesine çıkaracaklarına da değinen Öztürk, “Bu yatırımlar için yapılan harcamalar 30 milyon dolar civarında olacak. 2009 yılında 133 bin 500 ton olan yıllık üretimimiz, bu yıl y 145 bin tona ulaşacağını tahmin ediyorum. Yeni yapılan yatırımımızla 2011 yılında yıllık üretim kapasitemizin 160 tona çıkacağını düşünüyoruz” dedi.   

DİĞER HABERLER
Türkiye’nin ilk ve tek canlı hayvan fuarı .

1996 yılında kurulan şirketin şu anda Göynük ve Bolu kesimhanelerinde günlük 330 bin piliç kesim kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Öztürk, tesislerinde AB’ye ihracat yapabilecek  ön izin belgelerinin olduğunu kaydetti. Firma olarak Irak’tan sonra İran’a da önümüzdeki günlerde mal göndereceklerini dile getiren Öztürk,  Nevruz ve Ramazan dönemlerinde mal alımı yapan İran için hazırlık yapmak gerektiğini kaydetti. İran’a ihracat için şu anda hazır olduklarına değinen Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın çok iyi bir pazarlar olduğunu, bu ülkelerle firma olarak görüşmelere devam ettiklerini söyledi. Türk cumhuriyetlerine de satış yaptıklarını belirten Öztürk, özellikle bazı ülkeler tarafından konulan gümrük vergileri konusunda yapılacak kolaylıkların ve Tarım Bakanlığının vereceği destek ile  ihracatın daha da artmasına neden olacağını vurguladı.

“Ortadoğu ve Arap ülkelerine ihracat yapma şansı çok yüksek”

Sektörün Avrupa’ya ihracat yapması halinde Rusya’ya da mal satışının gündeme gelebileceğini ifade eden Öztürk, AB’ye fiyatı nispeten yüksek olan göğüs etinin satışının gerçekleşebilmesi halinde, but kısımlarının ise  Rusya’ya uygun fiyata  verilebileceklerini vurguladı. Ortadoğu ve Arap ülkelerine ise mal satma şanslarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Öztürk, “En büyük şansımız bu bölgeye yakın oluşumuz ve müslüman ülke olup; islami usullere göre kesim yapmamızdır. Körfez ülkeleri ve Arabistan, Türkiye’nin ürettiği yıllık tavuk miktarı kadar ithalat yapıyor.  Bu nedenle bu ülkelere beyaz et satma şansımız çok yüksek. Fabrikadan yüklediğiniz bir tır birkaç gün sonra bu ülkelerde olabiliyor. Brezilya’dan gemiye verecekleri mal 25 –30 günde geliyor. Tabi bu fırsatları kullanmamız gerek” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Tavuk ile ilgili yanlış haberler sektörü etkiledi

İhracatta  hedef  20 milyon dolar

2008 yılında gerçekleştirdikleri 4 bin 344 tonluk piliç eti ve ürünleri satışını 2009 yılında 5 bin 856 tona ulaştırdıklarını dile getiren Süleyman Öztürk, 2009 yılında ihracattan 10 milyon 473 bin dolarlık gelir elde ettiklerini açıkladı. Yapılan ihracatın büyük bir kısmının Irak’a yapılan tavuk eti ihracatı olduğuna dikkat çeken Öztürk, “2010 yılında bu yükseliş devam ediyor.  Bu  için 13 bin  ton piliç eti ve ürünleri ve  20 milyon dolar  ciro hedefliyoruz” dedi.(Kaynak:Çiftlik Dergisi)


21 Ekim 2010. 15:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x