Beslenme ve diyet uzmanından “bayram” uyarısı


538504_4297329187822_1039621609_n

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, özellikle bayramın ilk günü kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirtti.

İSTANBUL (AA) – Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, özellikle bayramın ilk günü kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirterek, “Siyah çaydan vazgeçmeyin ama yeşil çaya da mutlaka yer verin. Misafirinize baklava-kadayıf yerine dondurmalı meyve ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru hurma, kara kayısı kurusu, kara erik kurusu ikram edin” dedi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden yapılan yazılı açıklamada, Gizem Keservuran bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı. Keservuran, bayramın ilk gününden kahvaltının atlanmaması gerektiğini belirterek, “Siyah çaydan vazgeçmeyin ama yeşil çaya da mutlaka yer verin. Misafirinize baklava-kadayıf yerine dondurmalı meyve ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru hurma, kara kayısı kurusu, kara erik kurusu ikram edin. Bayramda ara öğünlerinizi şeker ve çikolatalarla geçiştirmeyin, meyve yemeyi ihmal etmeyin” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında öğün sayısının neredeyse ikiye düştüğünü dile getiren Keservuran, “Eğer ki iftar saatinden sonra bir ara öğün yaparsak belki 3 öğün tüketmiş oluyoruz. Sonuç olarak metabolizma hızı yavaşladı ve kimileri kilo aldı, kimileri doğru beslenemedi, kimileri ise yeterli su tüketemedi. Ramazan ayını ve oruç tutmayı sonlandıran, normal yemek yeme düzenine dönüşü başlatan Ramazan Bayramı’nda yiyip içtiklerimizle sağlıklı başlangıç yapmalıyız ki önümüzdeki dönem ramazan ayında aldığımız kilolardan kurtulabilelim” değerlendirmesinde bulundu.

DİĞER HABERLER
Virginia Angus Restoranlarının Sahibi Burak Altay Vefat Etti

Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı, şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunan Keservuran, bu tür gıdalarla öğün geçiştirmenin yapılacak en büyük hatalardan biri olduğuna dikkati çekti.

 

-“Şeker yerine hurma, kara erik kurusu ve tatlı badem ikram edin”

 

308241_106740986099975_100002922231032_41264_31957998_nRamazan ayı boyunca karşılaşılan, metabolizma hızının yavaşlamasıyla doğru orantılı ortaya çıkan kabızlık şikayetlerini hafifletmek için posalı lifli besinlerin tüketilmesini tavsiye eden Gizem Keservuran şunları kaydetti:

“Mevsim meyve ve sebzelerinin, sebze yemeklerinin, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalı. Yemeklerden sonra mutlaka rezene ve ıhlamur çayları içilmeli. Çaylarınıza ince iki dilim de taze zencefil ekleyerek yavaşlayan metabolizmaları aktive edebilirsiniz. Sıvı tüketimine özen gösterilmeli. Oruçtan çıktığımız bu ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacımızı karşılamalı su tüketimini arttırmalı, içecek olarak şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları (kilo problemi ve diyabet yok ise), ayran ve mineral suyunu tercih edilmeli.”

Bayramda drajeler, şekerlemeler yerine misafirlere kuru hurma ikram edilebileceğini ifade eden Keservuran, miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklar hazırlanabileceğini ve bu şekilde hem mineral ve vitamin içeriği zengin hem de lezzetli sunumlar yapılabileceğinin altını çizdi.

DİĞER HABERLER
Kamuoyu Açıklaması

 


1 Ağustos 2013. 14:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x