Diyarbakır en büyük leylek kolonisi


leylek_30165Diyarbakır ve çevresi ilkbahar ve yaz aylarında binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor

 
Dicle nehrinin geçtiği Diyarbakır ve çevresi ilkbahar ve yaz aylarında binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor. Bismil İlçesi küçük bir alanda dünyanın en büyük leylek kolonisi olarak kabul ediliyor.
Havaların ısınması ile her yıl Şubat ayında Nil nehrinden, Dicle nehrinin geçtiği Diyarbakır’a akın eden leylekler kuş cennetini andırıyor. Bu nedenle Bismil ilçesi küçük bir alandaki en büyük leylek kolonisi olarak kabul ediliyor. Bölgeye akın eden leylekler, yumurtlamak için güvenli buldukları çatı ve elektrik direkleri üzerinde yuva yapıyor. Yaz üremelerini tamamlayan leylek yaklaşık 200 leylek sürü halinde Bismil ve Silvan ovalarındaki sulak alanlarda besleniyor. Kuş gözlemcileri de büyük koloniler halinde gelen leylekleri incelemeye aldı.
Diyarbakır çevresinde 2003 yılından buyana yaz göçmen kuşlarını gözlemleyen Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Kılıç, Bismil-Batman karayolunun dünyanın en büyük leylek kolonilerinden biri olarak gösterildiğini söyledi.
HACI LEYLEK’
En verimli leylek üretim merkezinin Dicle Nehri kenarı olduğunu söyleyen Kılıç, “Göçmen olan leylek şubat sonlarından itibaren Diyarbakır’da görülmeye başlanır. Üremelerini yiyeceklerin bol olduğu Dicle Nehri kenarında yapar. Kar yağışının ve yağmurların bol olduğu yıllarda yiyecek de fazla olacağı için yavru sayısında artış gözlenmektedir. Nehre yakın yerlerde kurulan yuvalarda sıklıkla 4-5 yavrulu yuvalar sık olarak görülebilir. Yuva başına yavru sayısı Bismil Leyleklerinde Türkiye ortalamasından fazladır. Leylekler genelde yuvalarını yüksek gerilim hattına kurarlar. Çevrede uygun yerlerin azlığı dolayısıyla tercih edilir. Bir diğer önemli etmen; yuvaya konmayı kolaylaştıran yükseklikte olması ve yuvadan ayrılırken kendini boşluğa bırakarak daha az enerji harcayarak uçuşunu gerçekleştirilmesi.
Bölge halkı leyleği kutsal kabul etmektedir. Güneye göç etmesini ‘Hacca Gitme’ olarak kabul etmektedir. Bunu ‘Hacı Leylek’ adıyla adlandırmaktadır. Bu nedenle leylekler rahatsız edilmez, üremelerine zarar verilmemektedir. Üremelerini tamamlayan leylekler Ağustos sonu itibariyle Dicle Nehri’nden Nil Nehrine doğru sürüler halinde göç etmeye başlarlar” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
İdeal Koşullarda Aşılama

AHT


17 Ağustos 2013. 11:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x