Gümrüksüz Pirinç İthalatına Sanayici İsyanı


pilav_301679
Son günlerde fiyatı 5 liranın üzerine çıkan pirinç’in vergisiz ithal edilmesine isyan eden sanayiciler “Bu uygulama bizlere de tanınsın veya getirilen pirinç bizlere verilsin” diyorlar.

 

Pirinç sektöründe büyük yatırımlar yaptıkları halde yüzde 45 gibi yüksek bir vergi oranları ile ithalat yaparken Toprak Mahsülleri Ofisi’nin gümrüksüz ürün getirmesinin büyük adaletsizliğe ve rekabete yol açacağını belirten sanayiciler yeni bir düzenleme yapılmasının haksızlığı ortadan kaldıracağını belirttiler.

 

İş hayatında aynı devlet içinde iki değişik uygulamanın adaletsizliğe yol açacağını belirten sanayiciler, “Devletin ucuz pirinç sattığı tüketicilere duyurularak haksız iddialar ortaya atılıyor.Eğer ucuz bir mal satılıyorsa bunun nedeni araştırılmalı“dediler.

 

Ayrıca Dünya’nın haberine göre de, Ticarette aynı ülke içinde iki farklı uygulamanın kabul edilemez olduğunu vurgulayan Akdeniz Bakliyat, Hububat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, “Özel sektör yüzde 45 gümrük vergisinin yanı sıra yüzde 8 de KDV ödüyor. Yani cebinden yüzde 53 ek para çıkıyor. Bir de yetmiyor gibi arkasından, ‘Bakın özel sektör pahalı, devlet ucuza ürün satıyor’diye spekülasyon yapılıyor. Eğer siz ucuz satıyorsanız bunun sebebini de görmek lazım” dedi.

DİĞER HABERLER
Gıdada taklit ve tağşişin önüne nasıl geçilir?

 

Yüzde 50 ucuz mal getirilmesi halinde herkesin ucuza mal satabileceğine dikkat çeken Arslan, “Eğer gümrüksüz ithalat hakkı tanınacaksa bu yalnızca TMO’ya değil, firmaların ihracat ve çalışma performanslarına göre sanayiciye de tanınmalı” diye konuştu. Mevcut durumda TMO’nun fiili olarak piyasaya girmiş ithal bir malı bulunmadığını anımsatan Arslan şu bilgileri verdi:

 

“TMO şu anda Türkiye’den satın aldığı çeltikleri satıyor. Bu nedenle fiyatta çok büyük bir dengesizlik yaşanmadı. Satışlarını 150 noktada gerçekleştiriyor. 150 nokta Türkiye gibi bir ülkede ancak bir şehir ya da kasabada ses getirebilir. Amaca çok fazla katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Bu nedenle yapılan ithalat ne olacak? Kendisi satacaksa nereye satacak? Bunun açıklaması yapılmalı.”

 

Eğer TMO gümrüksüz pirinç ithal edecekse bunun pirinç alıcılarına, sanayiciye satılması gerektiğine işaret eden Arslan, aksi halde piyasada penetrasyon sağlanamayacağını, bunun devletin sağlayabileceği bir oluşum olmadığını, ancak özel sektörle mümkün olabileceğini vurguladı.

 

Memiş: Böyle giderse sektör ciddi yara alır

 

Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, bu şartlarda sektörün ciddi yara alacağını söyledi. Türkiye’nin yıllık pirinç tüketiminin 550 bin ton civarında olduğunu ve bunun yaklaşık 200 bin tonunun ithal edildiğini anlatan Şerafettin Memiş, “Bu şartlar altında ithalatın yaklaşık yarısı TMO tarafından gümrüksüz gerçekleştirilecek. Bu uygulamadan vakit kaybedilmeden vazgeçilmeli. Eğer fiyat regülasyonu gerekiyorsa uygulama tüm kesimlere yayılmalı” dedi.

DİĞER HABERLER
Marmarabirlik'ten Merdiven Altı Üretime Tepki

 

Sanayicinin şu anda toptan satışının kiloda 3.3 TL, TMO satışının ise 2.4 TL olduğunu ve rekabet şanslarının bulunmadığını bildiren Memiş, dolayısıyla zarar gördüklerini bildirdi. Memiş, fiyat düşürmek için yapılan uygulamayı doğru bulduklarını ancak bu sistemin her kesime yayılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

Özdemir: TMO satışları sanayici bazlı yapmalı

 

Yayla Bakliyat Dış Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ender Özdemir de Türkiye’de 150’ye yakın çeltik fabrikası bulunduğunu anlatarak, bu fabrikalarda ciddi yatırımlar yapıldığını, çok sayıda kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Türkiye’nin pirinç tüketiminin yaklaşık yüzde 30’unu ithal ettiğini kaydeden Özdemir, ithal edilen pirinçlerin büyük oranda orta taneli olduğunu açıkladı. Dünyada orta tane pirinç fiyatlarının kuraklığa bağlı olarak üretim eksikliğinden kaynaklı yüzde 50 arttığını açıklayan Özdemir, “Buna karşın Türkiye’de
pirinç fiyatları ancak yüzde 25 arttı. TMO piyasayı regüle etmek adına illaki ithalat yapacaksa gümrüksüz pirinç ithal edip mağazalara direkt satış yapmak yerine gümrüksüz çeltik ithal edip pirinç sanayicilerine satmalı. Böylece piyasayı daha hızlı ve etkili regüle edebilir” diye konuştu. Türkiye’de monopol bir pazar olmadığını anlatan Özdemir, rekabetçi bir pazar bulunduğunu ve onlarca ithalatçı, sanayici firmanın zarara uğratılmaması gerektiğini söyledi

DİĞER HABERLER
Enflasyonu beklentiyi aştı

10 Şubat 2014. 10:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x