Tereyağ mı,margarin mi?
Sitemizde yayınlanan ve NTV Kaynaklı “Tereyağ bir Kez Daha Aklandı” başlığı ile verdiğimiz haberde.Kanada7da yapılan bir araştırma sonunda hayvansal yağların kalp hastalıkları,diyabet ve erken ölüme yol açmadığı vurgulanarak aşağıdaki haber verilmişti.
Tereyağı bir kez daha aklandı
NTV
Tereyağı ve diğer hayvansal yağları aklayan yeni bir araştırma yapıldı. Kanada’daki araştırma sonucunda, hayvansal yağların kalp hastalıkları, diyabet ve erken ölüme yol açmadığı, ancak margarinin ölümcül olabileceği vurgulandı.
Başta tereyağı olmak üzere hayvansal yağların sanıldığı gibi zararlı olmadığını savunan çalışmalar yıllardır yapılıyor, konuyla ilgili ikiye bölünmüş olan tıp camiasındaki tartışmalar da tam gaz devam ediyor. Hayvansal yağların zararlı olmadığını söyleyen bu çalışmalara bir yenisi de Kanada’dan eklendi.
McMaster Üniversitesinde yapılan çalışma, et, peynir ve tereyağında bulunan doymuş yağları bir kez daha akladı.
İnsanlara sağlıklı yaşam için yıllarca yağdan uzak durmaları çağrısı yapıldığını hatırlatan araştırmacılar, bunu doğrulayacak bir veri elde etmediklerini belirtti.
Çalışma sonunda hayvansal yağların, kalp hastalıkları, diyabet ve erken ölüme yol açmadığı vurgulandı.
“TAMAMEN HAYVANSAL GIDALARA YÖNELMEYİN, DENGELİ BESLENİN
Bununla birlikte margarin ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğine de dikkat çekildi. Margarin ve trans yağ barındıran işlenmiş gıdaların erken ölüm riksini yüzde 34 oranında artırdığı kaydedildi.
Sağlıklı yaşam için dengeli beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, elde edilen sonuçlarla, insanların tamamen hayvansal gıdalara dayanan bir diyete yönlendirilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.
Bu haber üzerine bir açıklama yapan MÜMSAD (Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül
Özetle şu ikazları yaparak bir açıklama gönderdi.Açıklama kısaca şöyle:
“Sayın Serdar Konuralp Çiftlik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İstanbul..
Çiftlik Dergisi’nin A4ğustos sayısında yer alan “Tereyağ Bir Kez Daha Aklandı” Başlıklı haberde margarinin ölümcül olabileceği ifadesini okuduk.Bu bağlamda Mümsad olarak Türkiye’de margarin hakkında güncel akademik verileri ve Kanada’daki araştırmanın size aktarmak istedik.
Öncelikle habere konu olanKanada’da yapılan çalışma bir Meta-Analiz yani daha önce yapılmış birden çok klinik araştırmalar sonuçlarının aynı kriterlerle değerlendirilerek hazırladığı özet bir rapordur.Kanada’da yapılan meta-analiz metninde,bilim dünyasında eskiden düşünülenin aksine doymuşyağ asitlerinin kardiyavasküler risk nedeni olmadığı,doymamış yağlarınise pozitif bir katkısının bulunmadığı anlatılıyor.Eses riskin %18 oranıyla trans yağ asitlerinden kaynaklandığı belirtiliyor..
Araştırmanın orijinaline baktığınız taktirde hiçbir yerde margarinden söz edilmediğini göreceksiniz.Oysa siz,trans yağı margarinle o kadar özdeşleştirmiş ve ölümcül olduğuna karar vermişsiniz ki tüketiciyi nasıl bir sıkıntıya soktuğunuzun farkında değilsiniz.Bir araştdırmayı anlatırken kendi çıkarım ve yorumlarınızı araştırma sonucu gibi yansıtmanın etik bir davranış olmadığını umarım sizde taktir edersiniz.Bu araştırmayı çarpıtarak yayınlamanızı Türkiye’deki margarin sanayicilerini temsilen Mümsad olarak şiddetle kınıyor ve açıklamalarımızın derginizde mutlaka yayınlanmasını talep ediyoruz.
NOT: Sitemizde yayınlanan haberde hiçbir yorum ve onay tarafımızdan verilmediği.Haberin içeriğinde mevcuttur.Buna rağmen bizim habere katkı vermediğimiz görüldüğü halde böyle bir suçlamayı hak etmediğimiz sanıyoruz.
Beslenme ve Gıda konusunda büyük bir güven ve liyakate ulaşmış bir ustanın Prof.Ahmet Rasim Küçükusta’nın margarin konusundaki yazılarının okunmasını rica ederiz.Saygılarımızla
http://ahmetrasimkucukusta.com/?s=margarin