Kebapçılara Diyetisyen Bilgisi Şartı Getiriliyor…!


İZMİR – Manikürcü ve ağdacılardan sonra dönerci, pideci ve kebapçılara da standart geldi. Buna göre onlar da diyetisyen gibi bilgili olacak, araç gereç ve ekipmanlarını iyi tanıyacak. Ustalar ise baharatlar ve etlerin özelliklerini iyi bilecek.Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından belirlenen söz konusu standart, Resmi Gazete’de yayımlandı. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, meslek standartlarının, iş yaşamında istihdam edilecek kişilerin sahip olması gereken bilgiyi ortaya koyduğunu belirtti. Palandöken, “Bunlar işle eğitim yaşamı arasında önemli bir köprü işlevi görmektedir. Dönerci, pideci ve kebapçılarımızın, standart doğrultusunda ustalık belgesine sahip olmak için öncelikle kullandıkları araç gereç ve ekipmanlarını iyi tanıması gerekmektedir.“ dedi. Bunun yanında bilgi ve beceriye de sahip olunması gerektiğini vurgulayan Palandöken, “İyi bir usta, kullandığı araç gereç ve ekipmanları, baharat ve et çeşitlerinin özelliklerini çok iyi bilecek. Diyet ve depolama teknikleri bilgisi olacak. Ekip içinde çalışma yeteneği, el becerisi, farklı koku ve tatları ayırt edebilme yeteneği ölçülecek.

Gıda güvenliği (HACCP, ISO) ile ilgili kurallar, gramaj, porsiyon ve ölçü, hamur hazırlama, hijyen, ilkyardım, İSG, işyeri çalışma izlekleri, kalite kontrol prensipleri, maliyet bileşenleri, mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler, pişirme teknikleri, standart ürün hazırlama, sunum ve temel servis kuralları, temel çalışma mevzuatı, mesleki terim ve mesleki teknolojik gelişmeler hakkında bilgisi, iletişim, problem çözme, zamanı iyi kullanma, öğrenme, öğretme ve kendini geliştirme yeteneğine sahip olacak.“ şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Balda esmer pirinç şurubunun varlığını tespit eden metod

Ustanın tutum ve davranışlarına da dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı, aranacak özellikleri şöyle sıraladı: “Amirlerine ve çalışma arkadaşlarına doğru ve zamanında bilgi aktarmak, yardımcı elemanlarına ve birlikte çalıştığı kişilere örnek olacak şekilde davranmak, bilgi, tecrübe ve yetkisi dahilinde karar vermek, çalışma zamanını iş emrine uygun şekilde etkili ve verimli kullanmak, çalışmalarında planlı ve organize olmak, çevre korumaya karşı duyarlı olarak çevre, kalite ve İSG mevzuatında yer alan düzenlemeleri benimsemek, değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak, ekip içnde uyumlu çalışmak, görev tanımını, göreviyle ilgili talimatları ve sorumluluklarını bilip yerine getirmek, göreviyle ilgili yenilikleri izlemek, uygulamak ve yardımcı elemanlara aktarmak, hizmet içi eğitimlere katılmak ve mesleki bilgilerini geliştirme konusunda istekli olmak, iletişim kurduğu kişilerle etkili ve güzel konuşmak, güler yüzlü ve nazik davranmak, gıda güvenliği kurallarına uyarak işletmeye ait araç, gereç ve malzemelerin kullanımına özen göstermek, kaliteye önem vermek, problemler karşında soğukkanlı olmak ve çözüm üretmek, kişisel bakım ve hijyenine dikkat ederek, çok önem verdiğimiz meslek ahlakına sahip olmak, verimli ve ekonomik çalışmaya özen göstermek.“


8 Ocak 2011. 11:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x