Ambalajını Tanrı’nın Yaptığı Yumurtaya Dışarıdan İşlem yapamazsınız..!


1

 

Serdar KONURALP

 

 

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) halkın rağbet ettiği tavuklara dışarıdan işlem yapıldığı iddialarına cevap verdi.Reyting uğruna yazılı ve görsel basında şov yaparak halkın ilgisini uyandırıp dikkat çekerek kitap veya başka ürünlerini pazarladıkları söylendi.

 

 

Tavuklara günde 3 yumurta ürettiklerini söyleyerek bilim hatası yaptıkları anlatılarak bunlara itibar edilmemesi istendi.Tavukların günde 3 yumurta yapmalarının biyolojik olarak mümkün olmadığını anlatan Yumurta Ürtecileri Merkez birliği (YUMBİR) Başkanı Hasan Konya,yumurtaların klorla beyazlatılmadığını,bu ürünlerin ırkı gereği beyaz yumurta ürettikleri dile getirdi.

 

Yum-Bir,anne sütünden sonra,en değerli ve ucuz protein ve besin kaynağı yumurtaya dışarıdan müdahale edildiğine dair devam eden tartışmalara son verdi.

 

Yum-Bir Başkanı Hasan Konya yaptığı basın toplantısında “Doğal ambalajı içinde hile yapılamayan tek gıda maddesi olan yumurta  son günlerde bazı kişiler tarafından sistemli ve kasıtlı bir şekilde sofralarımızdan uzaklaştırılmaya çalışılıyor.Yıllarca kolesterol bahane edilerek en değerli hayvansal protein kaynağından mahrum bırakmaya çalışanlar son günlerde başka yalanlarla-iftiralarla ortaya çıkmaya başladılar.”diyerek konuya açıklık getirdi.

 

Hasan Konya “Ülkemizde tüm üretim yapan tavuk çiftlikleri Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı olup,bakanlık denetim ve gözetiminde üretim yapmaktadırlar.Yedirilen yemler,kullanılan ilaçlar ve aşılar ya ülkemizde izinli ve ruhsatlı fabrikalarda üretilmekte,ya da yine Bakanlık izni ile ithal edilmektedir.

DİĞER HABERLER
Arama-1 gemisi suya indirildi

 

Öte yandan Türkiye,Codeks Alimentarius Komisyonu (CAC) ve Avrupa Gıda Güvenliği  Otoritesi (EFSA) gibi teknik çalışmalar yapan uluslar arası gıda otoriteleri ile işbirliği içerisinde çalışmaktadır” dedi.

2

TAVUKLAR GÜNDE ÜÇ KEZ YUMURTLAMAZLAR

 

Tavukların günde 3 kez yumurtladığı iddialarına cevap veren Yum-Bir Başkanı Hasan Konya,” Bilimsel bilgiler ve ders kitaplarında belirtildiği üzere,yumurta oluşumu için en az 25 saate ihtiyaç vardır.Yumurta oluşmadan diğer bir yumurta oluşumuna yani hücresine izin verilemez.Tavuk bünyesinden geçen yumurtanın oluşum sürecinden hareketle sarı ve akı şu kadar saatte oluşuyor,öyle ise yumurtanın oluşum süreci kısaldı demek doğru değildir.Yumurta hücresi ile yumurta farklıdır.3-5 saatte oluşan yumurta değil hücresidir.Kabuğu oluşmamış yumurta.yumurta değildir.Kabuksuz yumurta diye bir üretim şekli yoktur.Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor diyerek,tavuğun metabolizmasına müdahale edildiğini ima edilmekte ve yumurta bir sunilik yakıştırılmaya çalışılmaktadır.Bu kesinlikle doğru değildir:”dedi.

 

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya yaptığı açıklamada, dünya yumurta üretiminde 10. sırada yer alan, 100 bin civarında kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayan Türk yumurta sektörünün, bin 100 ticari işletme, 3 bin kümes, 15,6 milyar üretim adedi ve 351 milyon dolara ulaşan ihracat rakamlarıyla, sürekli büyüme eğiliminde olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
Tavuk Atıklarının Ekonomiye Büyük Katkısı Olacak

 

 

Yumurtanın Rengini Irkı Belirler…

 

Dünya yumurta üretiminde 10.uncu, ihracatta ise 2.nci sırada olan Türk Yumurta Sektörü’nün karalama kampanyalarıyla yıpratılmak istenmesinin üreticiler için sorun teşkil ettiğini söyleyen KONYA “ Kahverengi yumurtalar  1 kuruş daha pahalıya satılıyor. Kahverengi rengi yumurta daha pahalı olduğu halde neden beyazlatılsın? Beyaz tavuklar beyaz yumurta yumurtlarken, kahverengi tavukların kahverengi yumurta yumurtluyor. Dünyada hem beyaz, hem de kahverengi tavuklar ile üretim yapılıyor, ülkemizde 70-75 milyon tavuk varlığı yaklaşık %75 beyaz, %25 ise kahverengi ırklardan oluşuyor ” dedi.

3

Gıda Sektörünün Çözümlenemeyen Sorunu: Bilgi Kirliliği…

 

Sektör ile ilgili yapılan açıklamalarla kasıtlı olarak bilgi kirliliği yaratılmaya çalışıldığına ve gıda hakkında açıklama yapanların uzman kişiler olması gerekliliğine dikkat çeken YUM-BİR, bilgi kirliliğinin altında kimin olduğunun araştırılmasını istiyor. KONYA “ Üreticinin üretimini kurallara uygun biçimde sürdürebilmesi ve tüketicinin kaygılarının giderilmesi için doğru mecra, doğru strateji ve doğru insanlar ile yapılacak ortak mücadele esaslarını belirlemeninzamanı gelmiş ve geçmektedir. Bu noktada TÜBİTAK, Gıda, Veteriner, Ziraat, Tıp, ve Beslenme Fakülteleri başta olmak üzere tüm bilim camiasını, meslek odalarını bilimsel veriler ışığında açıklama yapmaya ve tüketicileri doğru bilgilendirmeye davet ediyoruz. ” dedi. 

 Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR)

 

DİĞER HABERLER
27-29 Temmuz 2022 "Tomato Days Turkey"

YUM-BİR, Yumurta üreticileri tarafından 2006 yılında, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu hükümlerine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayı ile kurulmuş, Türk Yumurta Sektörünün sorunlarına çözüm aramak ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla çalışan bir üretici örgütüdür. Bünyesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu İl/ilçelerde kurulmuş 12 Birlik ve 374 civarında üyesi bulunmaktadır. Bunlar, Afyonkarahisar, Çorum, İzmir, Karaman, Kayseri, Konya, Bandırma, Başmakçı, Tavşanlı, Manisa, Bolu, Balıkesir Yumurta Üretici Birlikleridir. Tüm üyeleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına kayıtlı olup, Bakanlığın, belirlediği şartlarda üretim yapmaktadır.

 

YUM-BİR, bir üretici örgüt olarak, sağlıklı sürülerden sağlık yumurta üretilmesi yönünde çaba sarf eder; üyelerinin rekabet gücünün ve refahının artırılmasını, işletmelerde verimliliğin, yükseltilmesini esas alır.

YUM-BİR yumurtanın besleyici değerini topluma anlatılması ve yumurta tüketiminin artırılması yönünde basın ve sosyal medya aracılığı ile tanıtım faaliyetleri yürütür.

YUM-BİR, yumurta sektörünü Ulusal ve Uluslararası platformlarda temsil eder, sektörde düşünce ve hareket birliği oluşturmayı hedefler.

 


3 Haziran 2014. 14:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x