Kasaplar “Büyük besiciler ufak besiciliği bitirdiler, aile besiciliğini bitirdiler.”


A Haber’de Duygu Leloğlu’nun sunduğu Satır Arası programı, İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin’i konuk etti.

 

Kasaplar odası başkanı copyKırmızı et fiyatlarında boş yere zam yapılmak istendiğini söyleyen Şahin, zam isteyenlere de veryansın etti.   “Türkiye’ye mayıs ayında 30 milyon turist gelecek. Mayıs ayında et zammı olur” diyen ETBİR Yön.Kur.Üyesi Dr. Ahmet Yücesan’a da tepki gösteren Şahin, “Ne zammıymış bu! Turizmde kullanılacak malzemeler aylar öncesinden stoklandı.” diye konuştu.

 

“13 liralık dana son üç ayda 16 liraya çıktı.

 

Neden bu son üç ayda fiyat arttı? Gerekçe şu; her zaman mart- nisan aylarında et fiyatlarına zam gelecek diye başlarlar. Sektörümüzde büyük besiciler mal stokluyorlar ve mesaj veriyorlar etlere zam gelecek sakın elinizdeki hayvanı çıkarmayın diye. Neden bunu yapıyorlar? Ege ve Akdeniz’deki turistik otellere 4 ay turist gelecek 30 milyon kadar turist bekleniyor. Bütün tatil köylerimizde, otellerimizde, her şey dahil 50-60 euroya oteller verilirken, siz etlere şu an zam gelecek diyorsunuz. Sektördeki stok yapanları söylüyorum, bu turistik yerlere et satacak olan büyükleri söylüyorum. Tonlarca et stoklanmış buzhanelerde. Şimdi feveran ediyorlar, mayıs ayında satın almalar başlar, ihaleler başlar. Bunların, fiyatlarını arttırmak için şimdiden fiyatları artırıyorlar. O otellere taze et gitmiyor.

DİĞER HABERLER
Hamsinin hikayesi'' yeniden yazılıyor

 

Stoklar dolu şimdi.

 

O tatil beldelerine taze et gitmez, şoklanmış etler gider. Bu etler zaten 5-6 ay evvelinden hazırlanıyor. Büyük firmalar, o bölgelere et verecek firmalar bunları zaten stoklamış durumdalar. Bu stoktaki etlerin 5-6 lira artışından doğacak gelir zammının hesabını yapabiliyor musunuz. Sektörümüzde 5-10 tane firma Tarım Bakanlığımıza diyor ki ” aman, elimizde et kalmadı ithal et.” Diyor ki “Aman elimizde çok et var ithalatı kes“. Bir çark o dönüyor. Hep onların istediği olacak. Ben şahsen buradan Tarım Bakanlığı’na rica ediyorum, et getireceksek Et ve Balık Kurumu olmasın Et ve Süt Kurumu olsun. Tarım Bakanlığımız kamun kuruluşlarının, sanayinin, askeriyenin ihtiyacını bir yıllık ihtiyacı varsa getirsin. O yerli besiciyle biz baş  başa kalalım, bakalım bu zamlar olacak mı?

 

BÜYÜK BESİCİLER TÜKETİLENDEN AZ ÜRETİM YAPIP SONRA DA

İFLAS ETTİK DİYE FEVERAN EDİYORLAR  

 

Büyük besiciler ufak besiciliği bitirdiler, aile besiciliğini bitirdiler. Bir ülkede aile besiciliği biterse küçük esnaf ada biter.   Vatandaşın et alma gücü de kalmaz. Ben vatandaşımız sağlıklı et yesin, hep tekelde kalmasın Türkiye’miz bunu hak etmiyor, teleke dönüşmesini hazmedemiyorum. Üç ay önce et stoklarımız dolu diyenler üç ay içinde ne oldu. Bu firmalar tükettiğimizin altında üretim yapıyorlar. Her gün bağırıyorlar iflas ettik, zarar ettik diye. Hiç böyle bir şey yok. 2005’ten 2008’e 10 TL zam yapan besiciler böyle feveran edene kadar eti ülkemizde nasıl artırırız diye düşünmeli.

DİĞER HABERLER
Pınar Süt’e FAO Ödülü

2 Nisan 2013. 20:28
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x