GDO’lu pirinç Tekirdağ’dan da çıktı


DSCF2900

 

 

Nuri ÇAĞLAR (Trakya Bürosu)

 

Bakanlığı ile ilgili incelemeler yapmak için Tekirdağ’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı işlerinin arasında Rize’li hemşerilerini de kırmadı ve onlarla birlikte horon tepti.Rize’liler dernek Başkanı Erol Biberoğlu tarafından karşılanan bakan Hayati Yazıcı sohbetin ardından tulum eşliğinde horon tepti.

 

Tekirdağ’ı ziyaret eden Gümrük ve Ticaret bakanı Rizeli olması sebebiyle Rizeli hemşerilerini kırmayarak programında olmamasına rağmen  Tekirdağ Rizeliler dernek açılışı yaptıktan sonra  Rize dernek başkanı Erol Biberoğlu tarafından  plaket verildi. Rizeli hemşerileriyle sohbet edip Çay içtikten sonra Rize yöresine ait Tulum eşliğinde Horon tepti.

 

Mersin’den Türkiye’ye giren GDO’lu pirinçlerin ardından şimdi de Tekirdağ’dan benzer şekilde bir ürün girişi olduğu ortaya çıktı.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Tekirdağ’da da bu tür ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Konu savcılıkla paylaşıldı” açıklamasını yaptı.

 

GDO’lu pirinç soruşturması kapsamında aralarında Tiryaki Agro, Tat Bakliyat ve Göze Tarım’ın sahipleri ile üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 8 kişi, ‘Biyolojik terör’ ve ‘kaçakçılık’ iddialarıyla dün tutuklanmıştı. Soruşturma dosyasına giren İTÜ raporunda ürünlerin taşınması ve depolanması sırasında GDO bulaşmış olma ihtimaline karşı, pirinçlerin steril su ile iki kez yıkanarak analiz yapıldığı ifade edilmişti.

DİĞER HABERLER
Çiftçilerin Gözdesi"Goji Berry"

 

Mersin’den gelen bu haberlerin ardından şimdi de Tekirdağ’da benzer bir olay yaşandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Biz gümrük kapılarımızda, kara, hava, deniz her neresiyse koruyucu,  kollayıcı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mersin’deki olaylarla ilgili savcılığın gizlilik kararı var. Yargı  süreci devam ediyor. Aynı olayla ilgili, ‘başka limanlardan başka yerlerden  ithalat olmuş mu?’ şeklindeki çalışmalar sonucu, Tekirdağ’da da bu tür ithalat  yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Konu savcılıkla paylaşıldı. Bizim bu olayla ilgili kolluk görevini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, emniyetle  koordineli şekilde sürdürüyor. Bu ürünlerin ne olacağıyla ilgili özel kanun var.  Tabii yargı sonucu, kanun çerçevesinde değerlendirmeleri yapacağız.”

 

Bakan Eker GDO’lu pirinç ile ilgili 

“Çeltiğin kabuğunda bir gen tesbiti var ”  

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “İnsanların sağlığı açısından, gıda güvenliği açısından endişe edecek birşey yok. Çeltiğin kabuğunda bir gen tespit ediliyor. Soyadan bulaştığı da tespit ediliyor ama bu pirincin içinde var anlamı taşımıyor. Çeltiği kimse kabuğuyla yemiyor. Çeltik kabuğundan çıkartılıyor, yıkanıyor ve pirinç olarak tüketiliyor. Burada da yok öyle bir şey” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Yiyip İçtiklerimizde Üç Bine Yakın Katkı Maddesi Var

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çeltik kabuğunda bulaşmanın söz konusu olduğunu, ancak pirinçte GDO olmadığını vurgulayarak, “Vatandaşlarımız o pirinçleri güven içinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de, ne dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu değil” dedi.

 

Mersin Serbest Bölgesi’ne getirilen çeltikle ilgili, orada bazı laboratuvarlarda çeltik üzerinde yapılan araştırmalarda, analizlerde bir GDO bulaşıklığının söz konusu olduğunun anlaşıldığını, ancak daha sonra ileri safhalarda bunlar pirinçle ilgili yapıldığında ise bunun pirinçte olmadığının tespit edildiğini anlatan Eker, “Ama orada savcılığın yaptığı bir araştırma var, konu adli makamlara intikal etmiş. Yargının işine bu aşamada müdahale etmemiz doğru değil. Ama biz teknik olarak analizlerin sonuçlarını zaten paylaşıyoruz. Çeltik kabuğunda bir bulaşma olduğunda birinci yaptığınız analizde bu kabukta çıkar. Ama onun derin analizinde, yani kabuğu soyulup yıkandıktan sonra GDO’lu ise esas orada ortaya çıkar. Bunların sonucu beklenmeden kamuoyu önünde bu şekilde haber yapılması doğru değil. Çünkü Türkiye 900 bin tona yakın çeltik üretiyor yılda. Bu yaklaşık 540 bin ton pirinç demektir. Dünyada henüz ticarete konu GDO’lu pirinç söz konusu değilken insanların kafasını bulandırıp, yedikleriyle içtikleriyle sorunlu hale getirmenin bir manası yok. Türkiye’de pirinç üreticilerine de, Türkiye’deki çiftçiye de zarar verilmesine yol açar. Herkes buna dikkat etsin. Vatandaşımızın gıda güvenliği açısından kaygı duymasını gerektirecek hiçbir husus yok. Bu çok net. Ne dünyada, ne Türkiye’de GDO’lu pirinç üretimi söz konusu değil. ”

DİĞER HABERLER
Ayda 12 bin TL kazanıyor! Mesleği: Seksörlük...

 

 

ABD Büyükelçiliği: ‘Üretim yok ama GDO çıkması normal

ABD Büyükelçiliği yetkilileri, Hürriyet’e açıklama yaptı.

 

GDO’lu pirincin ABD’de 2000 yılında denendiğini ve onay aldığını söyleyen yetkililer, ancak piyasa talebi nedeniyle üretim yapılmadığına dikkat çekti. Yetkililer özetle şunları söyledi: “Bugünkü nakliye şartlarını gözönünde bulundurduğunuzda daha önce GDO’lu ürün taşıyan gemiyle, GDO’suz pirinç taşırsanız kalıntı, tozlar ya da araya karışan GDO’lu diğer ürünler, yapılan analizleri mutlaka etkiler. Türkiye birçok üründe GDO’ya sıfır tölerans gösterdiği için, üzerine bulaşan GDO tozları dahi sıkıntı yaratıyor. ABD dışında Türkiye’ye pirinç satan 19 ülke daha var. Bunların hangisini isterseniz inceleyin mutlaka GDO çıkacaktır.”

 

 

 


10 Nisan 2013. 15:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x