Beyaz Et Endüstrisinde Clean IQ (Zoonocide Z71)


imgp1708

 

 

GİRİŞ:
1. 2009 Haziran ve Temmuz ayları arasındaki 6 haftalık bir zamanda Beyaz Et Endüstrisinde Clean IQ (Zoonocide Z71) ile deneyler yapmak üzere davet edildi. Bu deneyler kuluçkahane, taşıma (özellikle sepet yıkama yerleri) yarı açık kümes alanları, beyaz et işleme alanları ile buradan çıkan atık sular gibi sektörlerde yapıldı..

 

 

2. Yeni Zelanda’da heryıl yetiştirilmiş 90 milyon et tavuğu vardır ki bu kişi başına 21 yetişkin piliç demektir. Yeni Zelanda et tavukçuluğu endüstrisindeki damızlık yumurtalar İngiltere ve İskoçya’dan ithal edilir. İthal edilen yumurtalar özel ticari karantina çiftliklerinde Tarım ve Orman Bakanlığı gözetiminde kuluçkalanır ve piliçler 9 haftalık olduklarında yetişkin çiftliklerine gönderilirler. Bu piliçler (Anaçların anaları) anaç stoklarını oluştururlar. Bu anaçlar karantinada olmayan açık çiftliklerde yetiştirilir ve üçüncü nesilde et tüketimi için piliç sürülerini üretirler.

 

 

 

3. Yeni Zelanda ticari kümes hayvancılığı sürüleri, piliç, tavuk, hindi ve ördekler, hayvan sağlığı yönünden diğer ülkelerden üstün ve eşsizdirler. Bu durumu sağlamak için halihazırdaki karantina önlemleri Dünya Ticaret Örgütünün Hayvan ve bitki sağlığı anlaşmalarına uygun olarak taze ve dondurulmuş tavuk eti ve ticari yumurta ve çiftilik hayvanları ithalatını durdurmuştur. Genetik üretim malzemeleri, verimli kuluçka yumurtaları olarak sıkı ithalat protocol kurallarına göre denetlenen Tarım ve Orman Bakanlığı (MAF) çiftliklerine ithal edilmektedir.

 

 

4. Bekleneceği gibi Yeni Zelanda Kümes hayvancılığı endüstrisi esas olarak tavuk ve yumurta üretimine dayanmaktadır. YZ yaklaşık 560 000 yetişkin tavuk ve 50 000 horoz ile et ve yumurta sanayiine günlük civciv yetiştirmektedir. Geçen sene bu sector 67 milyon et pilici ve (1.2 milyon düzünesi tavukaltı olmak üzere) 80 milyon düzüne yumurta üretmiştir. Bu da kişi başına 227 yumurta demektir. Sürülerin sağlık durumlarının korunmasının ve devamının kazanç ve değerlerinden ötürü üretimin her seviyesinde sıkı biyogüvenlik önlemleri sağlanmaktadır

 

 

5. Yeni Zelanda, tutarlı karantina politikası sayesinde, geçen 25 yıl içinde yabancıl kuş hastalıklarından uzak kalmıştır. Bu konuda, risk malzemelerinin ithalinin kısıtlanması ve damızlık yumurta ithaline ait sıkı sağlık standartlarının geliştirilmesi esas rol oynamıştır.

 

 

6. Raporlara gore Yeni Zelanda da en çok rastlanan bağırsak enfeksiyonu Campylobacteriosis’dir. Akut ishalli, nadiren öldürücü fakat genelde halsiz bırakan ve hastane bakımı gerektiren bir hastalıktır. Özellikle 4 yaş altı ve 20 ila 30 yaş erkeklerini ve genelde bütün yaşları etkiler. Vakalarda mevsimsel eğilimlere göre ancak zirve yaz ortası olarak görülmektedir. Uluslarası kabulde ana kaynak olarak taze piliç eti ve kirlenmiş su olduğu düşünülmektedir.
7. 2009 yılında South Auckland da bulunan tavuk eti işleme tesisi ve çevresinde Clean IQ (Zoonocide Z71) ürününü denemelerini yapmak üzere davet edildi. Denemelerin başlangıcında, zaten varolan NZFSA onayı (C22) ve ABD Genel Sanayii Tehditleri test sonuçları, Australasian laborauvarlarında yapılan parallel testlerle doğrulandı. Bu işlem işleme alanları, taşıma ve sepet yıkama alanları, atık su alanları ve piliçlerin yetiştirildiği serbest yarı açık kümeslerde dahil olmak üzere çeşitli alanlarda denendi.
8. Denemeler 2009 yılının Haziran ve Temmuz aylarında 6 haftalık zamanda tamamlandı.
9. Denemelerin yapıldığı tavuk işleme tesisi Yeni Zelanda beyaz et üretim alanında tanınmış bir tesisdir. Diğer yetiştiricilerin de yer aldığı geniş Auckland bölgesinin güney tarafında yerleşmİştir. Yüksek kaliteli beyaz et yetiştiriciliğinde elde ettiği itibarı ile öğünür ve bunun devamı için çok çalışır.
10. Sıradan bir üretici tesisi 6 kümeslidir. Normal bir kümes 100 metreye 30 metre genişlikte olup dikme yüksekliği yaklaşık 3,5 metredir. Buna ek olarak tesiste otomatik besleme ve su istasyonları, ortam ısısı, 28ºC den başlayan büyüdükce tedricen düşürülerek sabit 20ºC de kalan tam otomatik ısı kontrolu bulunur.
11. Araç temizleme kontrolları ve bütün personel tarafından kullanılan giysi ve ayak temizleme kontrolu da dahil olmak üzere sıkı ve kesin hijyen protokolleri her yerde uygulanır. Bu standartlar tesisin her yerinde canla başla uygulanır ve korunur.

DİĞER HABERLER
Neden Hindi Yemiyoruz?

 

KULUÇKA TEPSİLER:

 

12. :Kuluçkadan çıkan piliçler, ilk 4, 5 gün kendilerini vücutlarındaki embiryo kesesi vasıtasıyla ayakta tutarlar. Bundan dolayı ilk hafta yem istemezler. Bu zaman zarfında plastik tepsilerde sabit ısıda yetiştirilirler.

 

13. Bu plastik tepsiler bakteriyal hastalıklara karşı (özellikle Salmonella) Clean IQ (Zoono Z71) ile işleme tabi tutuldular. Bu işlem standart bir 500 ml. başlangıç (500 ml trigger) paketiyle yapıldı.
14. Tepsiler S. typhimurium’a karşı denendi ve 4 saat sonra %96.49 a azaldığı , 24 saat sonunda da %99.499 azaldığı teyid edildi.

 

DAMIZLIK KÜMESLERİ:

 

15. 1 nolu kümes, ZPL personelinin gelmesinden once bütün kullanılmış malzemelerden (odun talaşı vs) temizlendi. 16 Haziran 2009 da klasik soğuk su sisleme makinasıyla yaklaşık 20 mikron kalınlığında Clean IQ (Zoono Z71) ürünü uygulandı.

 

16. Duvarlar da dahil olmak üzere suluklar, besleme tavaları ve tavanlar bütün yüzeylere muamele edildi.

 

17. iki saat içinde 14 litre Clean IQ (Zoono Z71) uygulandı.

 

18. Buna paralel 2 nolu kümesde de (Kontrol Kümesi), sıradan bir ticari bir müteahhit tarafından geleneksel ürünler kullanarak muamele edildi. Bu geleneksel ürünler içinde formaldehit ihtiva ediyordu.

 

19. Her iki kümesin benzer yerlerinde, kapı giriş ve çıkışlarından aynı mesafede, incik kemiği yüksekliğinde, belirlenen boyalı beton bloklardan, haftalık aralarla ATP kirlilik örnekleri alındı.

 

20. Hayvanlar aynı gün kümeslere salındı.

 

21. Çevresel kirlilik, Adenosine Triphospate kullanılarak ölçüldü. Yeni Zelanda’da Gıda Sanayiinde hızlı sonuçlar istendiğinde, çoğunlukla inkube süresi 36 saat süren CFU testleri yerine, ATP ölçüm okumaları genel anlamda kabul edilir ve benimsenir. Bu seçici olmayıp ve her bakteriyi teşhis eder.

 

22. Yeni Zelanda’da kullanılan bir kaç ATP çeşit okuma – en yaygını Hygenia birimi ( ZPL / Tam Koruma “ Pure Protect”)- vardır. Kirlilik örnekleri ATP okuyucusuna Sokulur ve bakteri varlıkları (phosphoresecent) RLU (Bağıl Işık birimleri “Relative Light Units”) sayısal değerleri olarak okunur. Yeni Zelanda’da ki ölçek, skala, aşaıdaki gibidir.
23. ATP aşağıdaki skalayı benimser:

 

0 -30 Güvenlikli, Güvenilir Gıda
31 – 100 Temiz 
101 – 200 Dikkat! 
201 – 500 Kirlenmiş
501 – 1000 Yüksek bulaşıcı hastalık riski
1000 + Aşırı bulaşıcı haztalık riski
24. 1 nolu kümeste, bakteri sayımı uygulamadan hemen sonra 23 iken, 38 gün sonra bu sayı 89 olarak sayılmıştır.

DİĞER HABERLER
Sil Baştan...

 

25. Fakat 2. Kümeste aksine aynı zaman süresinde bakteri sayımı başlangıçta 40 dan 2038 adete çıkmıştır.
26. Kabul edilen Standartlara gore, herhangi bir yiyecekteki sayım 30 dan küçükse “Güvenilir gıda”, 100 den küçükse “Temiz” olarak kabul edilirken 1000den büyük sayımlarda “Bulaşıcı Hastalık Riski” var sayılır.
27. Yukarıdaki okumalara dayanarak, 1 nolu kümesteki (Clean IQ ile muamele edilen kümes) bakteri sayımı kontrol kümesindeki (sıradan ilaçla muamele edilen kümes) bakteri sayımından 24 kere daha iyi (daha düşük) olmuştur.

 

28. Bu endüstride ikinci verimlilik göstergesi, ölüm oranı ölçümüdür. Et tavukçuluğu kümeslerinde Tavuk ölüm oranlarını etkileyen bir çok faktör vardır ki bunlardan en bariz olanı civcivlerin kümese vardıkları zamanki sağlık durumlarıdır. Bununla beraber bu oran hava ve ısı değişiklikleri, gürültü, ışık gibi çevre şartları değişikliklerinden de etkilenirler. Bu faktörlere rağmen bu eğilim takip edilebilir.

 

29. 2 nolu kümesdeki (Kontrol Kümesi) ölüm oranı daha önceki kayıtlarla benzer orandaydı.

 

30. Buna karşılık,1 nolu Kümesdeki (Clean IQ ile muamele edilen kümes) ölüm oranında eski kayıtlara kıyasla kayda değer bir gelişme vardı. Gerçekten de bu kümesde geçmiş kayıtlara gore ölüm oranında %9luk bir iyileşme gösterilmişti.

 

31. Buna ek olarak, Clean IQ (Zoono Z 71)’in , NZFSA kabul gördüğü ve formaldehyde gibi ki geleneksel tedavi rejiminin temeli olan kimyasalları ihtiva etmediği müşahede edildi. Mükemmel ATP sonuçları ve iyileşmiş ölüm oranından ayrı olarak, Zoono gıda korucu, tedavi gözden geçirme prosesinde uygun faktor olarak da görüldü.

 

32. Clean IQ (Zoono Z71) ile sıradan ilacla yapılan işlemler arasındaki maliyet farkı önemsizdir. Zoono kullanmak pozitif yönde maliyet etkileyicidir.

 

İŞLEME TESİSİ:

 

33. Clean IQ tesis içindeki temizlik rejimine de ilave edildi. Quat köpüğü içme suyu ile temizlendikten sonra ama son sağlık temizliği karışım uygulanmadan once ATP ölçümü yapıldı. Bu metot son temizleme siliminin etkisinden bağımsız olarak Clean IQ ürünün verimliliğini kanıtladı.
Not: “Quat Köpüğü” Qartemary Ammonium bileşimi için kulanılmaktadır.

 

34. Clean IQ (Zoono Z71 500 ml trigger pack ile), haftalık olarak bütün paslanmaz çelik yüzeylere ve günlük olarak da kesim tahtalarına uygulandı. Bütün yüzeylerde günlük olarak ATP testi ve 37 ºC de 36 saat Agar Tabağı inkubasyon testi uygulandı. Her iki test sonuçları da işlem tesisinde Clean IQ (Zoono Z71) kullanmanın bakteri riskini önemli ölçüde azalttığı konusunu doğruladı.

 

35. Yukarıdaki test alanlarına, dokunmatik ekranlar, fırın kulpları, soğuk oda kapı kulpları, makinalar, paslanmaz çelik tezgahlar, krom musluklar, ve kesme tahtaları vs. dahil edildi.

 

ATIKSU: 

 

36. Atıksu tesisten çeşitli dinlendirme, havalandırma havuzlarından geçtikten sonra yerel kanalizasyon hattına atılıyordu. Atıksuyun yüksek olan bakteri sayımı, fosfat seviyeleri ve basınç seviyelerinin düzeltilmesi için yerel otoriteler tarafından oldukça gayret sarfediliyordu.

 

37. Basit bir partıkül filtresi zaten kullanılıyordu, mevcut kum filtresi, Clean IQ ile muamele edilmiş Zeolite ile değiştirildi. Böylece mevcut filtrasyonun yanında bakteriler Zeolite ile temas etmeleriyle öldürülmüş oldular.

DİĞER HABERLER
“Dünya Yaban Hayatı Günü” …

 

38. Mevcut ASU (USA) test sonuçları, sadece tek sefer Zeolite ortamından geçen E kolilerinin %99.94 nün imha edildiğini teyid etti. Benzer labratuvar testleri diğer bakteriler üzerinde de aynı etkiyi yarattığı ve diğer virüsleri de etkisizleştirdiği de kayıtlara geçti.

39. Ortam değişikliği yapılmadan once ve sonrasında su örnekleri alındı. Sonuçta, bütün taraflar Clean IQ ile muamele edilmiş Zeolite’in, fosfat varlığı üzerinde hiçbir etkisi olmazken, bakteri sayısında tek temasta dakikada 26 cubic ft de %92.85 azalma tesbit edildi. Bu testler hem ATP su testleri hem de Agar tava testleri kullanılarak yapıldı.

 

ÖZET:

 

40. Bu çalışma beyaz et endüstrisinin Yeni Zelanda’da ve Avustralya’da karşılaştığı çeşitli konuları ve Clean IQ etkisinin değerini ortaya koydu.

 

41. Standart Clean IQ ürünü kullanıldı. Uygulama metodu Standart 500ml başlangıç paketi (500ml trigger pack) idi.

 

42. Clean IQ Yeni Zelanda Gıda Güvenliği Kurumu Onayından (NZFSA) ve endüstri deneylerine ağırlık verilmesinden onur duyar. Et işleme sektöründe (beyaz ve kırmızı et) artık, işlem sırasında geleneksel kimyasallardan uzaklaşma, çevre ile dost, Clean IQ gibi gıda güvenlikli ürünler kullanılması eğilimi başlanmıştır.

 

43. Salmonella typhimurium’a karşı kuluçka tepsilerindeki uygulamalarda, CFU değerinde 4 saat sonunda yapılan sayımda %96.49 düşüş sağlarken 24 saatin sonunda %99.499 düşüş olduğu görüldü. Bu oranlar bu endüstride takdire şayan kabul edildi.

 

44. Et tavukculuğu kümeslerinde, Bakteri sayıları (ATP yoluyla) Clean IQ ile ilaçlanan kümes ile sıradan bir ilaçla ilaçlanan kümesler arasında 38 gün sonrasında 24 defa daha düşük idi. Bu da bu endüstride takdire şayan bulundu.
45. Bu kümesler arasında ölüm oranında da, Clean IQ uygulanan kümes ile sıradan ilaç uygulanan kümes arasında %9 iyileşme gösterildi.

 

46. Clean IQ bütün paslanmaz çelik yüzeylere uygulandığında bakteri sayımı hem ATP hem de Agar tepsi metoduyla ölçüldü. Korumanın uygulandığı her yerde, bakteri sayısı çarpıcı biçimde azalırken beyaz et endüstrsindeki geleneksel kirletici bakterilere karşı üstün koruma seviyesine ulaşıldı.

 

47. Clean IQ diğer geleneksel ürünlerin sağlayamadığı bir uzun ömürlülük de sağlamaktadır. Diğer bazı geleneksel ürünler alkol zehirlemesi yoluyla başlangıçta yüksek imha sağlarken (%80 e kadar konsantre kullanılarak) Alkolün buharlaşmasıyla bakteriler ayakta kalır ve tekrar üremeye başlarlar. Diğer taraftan Clean IQ çok uzun süreler aktif olarak kalır (yüzey cinsine / uygulama metoduna / çevreye bağlı olarak, tek seferlik uygulamada bir aya kadar)
48. Endüstri içinden alınan geri beslemeler çok pozitifdir. Bununla beraber Clean IQ ’yu güvenilir bir ortak olarak kabullenmek konusunda, bazı Kimya şirketlerinde, varolan mevcut tedarik sözleşmelerine bir tehdit olarak algılandığından, dikkate değer bir isteksizlik var.
49. Ticari karşı duruşlarına karşın, ürünün faaliyetini gören bütün taraflar çok etkili, gida güvenlikli, uzun ömürlü bir antimikrobiyal bir ürün olduğunun kanıtlandığı konusunda anlaşmışlardır.

Derleme

Lew MacKinnon, 
ZOONO PTY LIMITED. 
Newmarket, 
Auckland, New Zealand. 
November 2009.

 


10 Şubat 2014. 21:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x