Dr. Kaya DEMİRÖZÜ

Kanatlılarda bağırsak sağlığı: Bütünsel bir yaklaşım

Kanatlı Bağırsak

Bağırsak sağlığına bütünsel bir yaklaşımda tüm tabloya bakılarak değerlendirilmelidir. sadece enterik hastalıklara odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda katkıda bulunan tüm faktörler üzerinde çalışarak ve farklı parçalar arasındaki karmaşık etkileşimleri de dikkate alır: yem, mikrobiyota ve konakçı bağışıklık.

Bağırsak Sağlığında Butirat Önemi

“Bağırsak Sağlığında Butirat Önemi”(*) Dr. Kaya DEMİRÖZÜ Kanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎ Uzman‎ı (Drk.demirozu@yahoo.com.tr) Butiratın işlevleri birçok kişiye aşina olsa da, farklı Gastrointestinal kanal(GİK) segmentlerinde sindirim fonksiyonu, mikrobiyota kompozisyonu ve immün yanıtlar üzerindeki etkisi aynı mıdır? Broilerlerde yapılan araştırma sonuçlarına dayanarak, butiratın bağırsak sağlığına katkıda bulunduğundan GİK’in farklı bölümleri üzerindeki etkilerinin daha fazla aydınlatılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. […]

İngiltere’de tavuklardan izole edilen E.Coli’lerin antibiyotiklerle direnç artışı

İngiltere’de tavuklardan izole edilen E.Coli’lerin antibiyotiklerle direnç artışı(*) Dr. Kaya DEMİRÖZÜ Kanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎ Uzman‎ı (Drk.demirozu@yahoo.com.tr)   Bir çalışmaya göre; İngiltere süpermarketlerde satılan tavukların dörtte birinin antibiyotiğe dirençli E. coli ile kontamine oldukları tespit edilmiştir. Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, yedi büyük süpermarketten (Tesco, Asda, Morrisons, Sainsbury’s, Aldi, Co-op ve Waitrose) temin edilen kanatlı hayvanları dirençli […]

İklim Kontrolünde Kritik Sıcaklık ve Bağıl Nem

(*) Ken Marshall, “Temperature and relative humidity critical in climate control“,https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2017/1/Temperature-and-relative-humidity-critical-in-climate-control-78825E/ Özetlenerek Çeviri Çeviren: Dr. Kaya DEMİRÖZÜ Kanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎ Uzman‎ı Drk.demirozu@yahoo.com.tr Modern kanatlı yetiştirmede iklim kontrolünün temel amacı, daha verimli büyüyen, arzu edilen en az stresli ortamda yaşatarak sağlıklı hayvanlar üretmektir. İdeal bir ortamı sağlamak, sıcaklık ve bağıl nem arasındaki etkileşimi çok iyi bilmekle mümkündür. […]

Değişen Çevre Koşullarında Damızlık

(*) Madeline Musselman, “Breeding for a changing environment“,https://www.poultryworld.net/Genetics/Articles/2017/1/Breeding-for-a-changing-environment-78416E/ Özetlenerek Çeviri Çeviren: Dr. Kaya DEMİRÖZÜ Kanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎ Uzman‎ı Drk.demirozu@yahoo.com.tr ABD ve AB, kümes kafes sistemlerinden uzaklaştıkça, endüstri ve üreticiler yeni sisteme olabildiğince sorunsuz şekilde geçebilmek için en iyisine ulaşmakta ciddi arayış içine girmişlerdir. Alternatif bir sistemdeki özellikler için damızlık, üreticilere mümkün olan en iyi sonuçların alınmasında […]

Coccidiosis’ten Korunmada Doğal Konsept (*)

Araştırmalar coccidiostat serbest besleme yöntemi kullanarak kısmen ve hatta bazı durumlarda sorunsuz broiler yetiştirmenin mümkün olduğunu göstermektedir. Doğal coccidiosis önleme konseptin ile yapılan bir saha çalışması umut verici sonuçlar vermektedir.

Beslenme ile broilerin kemik mukavemetini artırma*

Broyler

   (*):http://www.worldpoultry.net/Nutrition/Articles/2016/10/Improve-bone-strength-through-nutrition-28926, (özetlenerek çeviri)    Dr. Kaya DEMİRÖZÜ     Bacak dayanıksızlığı ve kemik kırılması görülme sıklığı, dünya kanatlı endüstrisinde ciddi bir sorun olup ve her yıl büyük ekonomik kayıpların nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde broilerler, önceki kuşaklara göre 3-4 kat daha hızlı gelişmektedir. Yetiştirici, hayvanları beslenme yoluyla yeterli kemik gücü geliştirmesini nasıl sağlayabilir?   […]